Środa 24 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności hotelarskie z kraju » Dziesięć największych polskich hitów kulinarnych

Aktualności hotelarskie z kraju


Dziesięć największych polskich hitów kulinarnych


Dodano: 2014-05-16

Drukuj

Wyślij



Golonka


Kaczka, tatar, zupa grzybowa, a może pierogi albo sernik? Jakie dania są symbolem polskiej kuchni i stanowią „Top 10” rodzimej gastronomii? Na to pytanie znalazła odpowiedź warszawska Folk Gospoda, restauracja, która specjalizuje się w kuchni polskiej i w tym roku obchodzi swoje dziesięciolecie.

Na stołecznym rynku gastronomicznym 10-letni staż to rzadkość - średni czas życia restauracji to zaledwie dwa lata. Wieloletnie doświadczenie i ponad 1.000.000 klientów na koncie Folk Gospody pozwoliło na stworzenie rankingu polskich dań, które cieszą się największą popularnością. Z okazji okrągłych urodzin od maja do końca lipca w restauracji będzie można spróbować 10 bestsellerów – potraw, które najchętniej zamawiali zarówno polscy, jak i zagraniczni goście – bardzo licznie odwiedzający ten klimatyczny lokal na warszawskiej Woli.



Wśród największych hitów znalazły się m.in. pieczona golonka, tatar z polędwicy wołowej i schab z dzika, tuż za nimi kaczka z pieca , sum mazurski, placek zbójnicki i zupa z leśnych grzybów, a następnie takie klasyki jak polędwica z rusztu, żurek na zakwasie, pierogi i schabowy z mizerią. Wśród deserów najwięcej zwolenników zyskały sernik z białą czekoladą i tradycyjna szarlotka.

Restauracja przy Waliców 13 to firma rodzinna. Jej pomysłodawcą i założycielem jest Piotr Popiński, ekspert rynku gastronomicznego, twórca konceptów wielu popularnych marek restauracyjnych, ale przede wszystkim pasjonat polskiej kuchni - Kiedy w 2004 roku zakładaliśmy Folk Gospodę takich restauracji było w stolicy naprawdę niewiele - dominowały pizzerie, kebaby i fastfoodowe sieciówki. Potem przyszły mody na kuchnię chińską, włoską czy japońską. My postawiliśmy na kuchnię polską i konsekwentnie trzymamy się przyjętych na samym początku zasad – nie uznajemy konserwantów, chemii, półproduktów, tanich zamienników. Sami pieczemy chleb i ciasta, wyrabiamy domowe masło, pierogi, pasztety i wędliny. Od lat korzystamy z tych samych, sprawdzonych dostawców, np. sery sprowadzamy z Wiżajn na Suwalszczyźnie, polędwicę sezonowaną od hodowcy spod Szczecina, a ogórki kupujemy w niewielkim gospodarstwie pod Jarosławiem – opowiada Piotr Popiński. I dodaje - Pilnujemy jakości, która jest dla nas największym priorytetem, ale także cen. Chcemy, by mógł przyjść do nas każdy, kto ceni dobre jedzenie, ale nie zamierza wydać fortuny.

W Folk Gospodzie od pierwszego dnia pracuje ten sam szef kuchni, który czuwa, by do menu bazującego na tradycyjnych polskich przepisach, wprowadzać autorskie, oryginalne rozwiązania. Goście mogą delektować się m.in. schabem z dzika aromatyzowanym trawą żubrową czy wykwintnym sumem mazurskim podawanym z blanszowanym szpinakiem i sosem z białej cebuli i zielonego pieprzu. Ta niepowtarzalna mieszanka różnych tradycji kulturowych i kulinarnych z całej Polski zaprawiona nutą nowoczesności sprawia, że restaurację odwiedzają nie tylko Warszawiacy, ale i liczni goście z zagranicy, w tym gwiazdy takie jak Garou, Joe Cocker, Boney M, Smokie czy Lukas Podolski.

Restaurację doceniają także instytucje branżowe i media. Folk Gospoda otrzymała wyróżnienie Certificate of Excellence od największego na świecie portalu turystycznego Trip Advisor, Warsaw Insider nagrodził lokal w kategorii Traditional Polish tytułem Best of Warsaw 2013. Magazyn Forbes i Warszawska Organizacja Turystyczna  rekomendują restaurację biznesmenom i zagranicznym turystom, a kulinarny kanał kuchnia+ przyznał jej nagrodę za "najlepsze menu restauracji 2012".

Źródło: Agencja Face It


Komentarze:

Arkadiusz Wejer z Hotelu Gwiazda Morza. Czym zaskoczy przyszłych gości? O tym opowie w naszej rozmowie. ...więcej»

Sun & Snow z nową nadmorską inwestycją w Jastrzębiej Górze ...więcej»

Novotel Poznań Centrum w nowej odsłonie ...więcej»

Ceny nad polskim Bałtykiem. Ile zapłacimy za wakacje? ...więcej»

Selina planuje otworzyć hotel w Warszawie. Jakich nieruchomości szuka? ...więcej»

Sposób na puste pokoje poza sezonem ...więcej»

Le Regina – najdroższy hotel w Polsce ...więcej»

Wielkie otwarcie niskich cen - nowa kampania taktyczna Focus Hotels ...więcej»

Poznań: Hotel Blow Up w Starym Browarze ...więcej»

Zielona Góra: Hotel Wellstreet zamknięty po zaledwie kilku tygodniach działalności od oficjalnego otwarcia ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji