Środa 24 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Gastronomia » Można zrobić to prościej – 3 niezbędne...

Artykuły serwisu


Można zrobić to prościej – 3 niezbędne narzędzia do prowadzenia biznesu gastronomicznego


Dodano: 2016-09-20

Drukuj


Dobry kucharz i smaczne potrawy nie wystarczą, by stworzyć restaurację. Sukces lokalu zależy przede wszystkim od sposobu jego zarządzania. Zadaniem właściciela lub managera jest wykreowanie miejsca spełniającego oczekiwania gości, w tym między innymi dbanie o odpowiednie wyposażenie, zaopatrzenie, obsługę czy wystrój sali. Niezwykle ważne są zatem narzędzia, które nie tylko ułatwiają, ale przede wszystkim usprawniają prowadzenie biznesu gastronomicznego.

Od teorii do praktyki

Kluczem do sukcesu jest umiejętne zastosowanie teorii w praktyce. Jednak zanim przejdzie się do działania, trzeba najpierw tę wiedzę zdobyć. Jeśli nie ma się za sobą lat doświadczeń, warto sięgnąć po… książki.

Na rynku można znaleźć wiele pozycji, które są przydatną lekturą dla managerów i właścicieli restauracji. Warto mieć na półce te o przepisach prawa i zasadach funkcjonowania w gastronomii, które pomagają przy wypełnianiu dokumentacji, a także poruszają tak istotną kwestię, jaką jest księgowość.



Równie istotne mogą okazać się tytuły, które traktują o zarządzaniu personelem. To właśnie na managerze lub właścicielu spoczywa obowiązek umiejętnego doboru pracowników i efektywnego kierowania nimi. Należy pamiętać, że to właśnie kelnerzy są wizytówką restauracji, mając bezpośredni kontakt z klientem.

W dzisiejszych czasach nie ma biznesu bez marketingu. Dlatego chcąc zarządzać lokalem należy poznać jego podstawy i prawa, jakimi się rządzi. Zrozumienie nawet prostych mechanizmów i zastosowanie ich w praktyce z pewnością pozytywnie wpłynie na wyniki sprzedaży.

Biznes z nową technologią

Osoba zarządzająca lokalem gastronomicznym kontroluje zarówno to co dzieje się na sali, jak i to, co ma miejsce w kuchni. By biznes był efektywny, manager lub właściciel restauracji powinien mieć stały dostęp do monitorowania sprzedaży, stanów magazynowych i pracowników. Narzędziem, które daje możliwość pełnego, aktywnego zarządzania lokalem, jest oprogramowanie FoodSoft dedykowane dla gastronomii.

Odpowiednio wdrożony system pozwala na minimalizację strat oraz optymalizację zysków, między innymi poprzez usprawnienie i skrócenie czasu obsługi klientów. Mnogość funkcji sprawia, że oprogramowanie można dostosować do potrzeb małych i dużych sieci oraz pojedynczych lokali. Manager i właściciel restauracji mają w swoich rękach technologię, która daje możliwość zarządzania bazą klientów, magazynami oraz dostawami, recepturami, cennikami i promocjami, a także pracownikami. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom zyskują także dostęp do analiz i raportów, które pozwalają wyciągać wnioski niezbędne do dalszego prowadzenia lokalu i dokonywać ewentualnych korekt. Z tych funkcji oprogramowania można korzystać również zdalnie, nie będąc na miejscu w restauracji. 

Dobry sprzęt nie tylko w kuchni


Równie istotny, jak wyposażenie kuchni, jest w restauracji sprzęt IT. To on ułatwia komunikację i usprawnia pracę całej załogi. Kompleksowe rozwiązanie, jakim jest oprogramowanie dla gastronomii wdrożone przez producenta na odpowiednim sprzęcie, staje się efektywnym narzędziem sprzedaży.

Kelnerzy na dużym dotykowym terminalu, odpornym na zalania i pyłki, mogą swobodnie składać zamówienia, przypisując je konkretnym stolikom, widocznym na panelu. Na płynność i szybkość przygotowania zamówienia wpływ ma także drukarka bonów lub monitor KDS, które mogą być umieszczona w kuchni. Dzięki specjalistycznemu sprzętowi kucharz od razu dostaje zamówienie i może zacząć przygotowywać danie.

Uproszczeniem pracy kelnerskiej, zwłaszcza w lokalach, które dysponują ogródkiem, jest też tablet, który umożliwia zdalne przyjmowanie zamówień bezpośrednio przy stoliku gości. Czasy kartki i długopisu w biznesie gastronomicznym odchodzą już w zapomnienie. Warto stawiać na innowacyjne rozwiązania i niezawodne technologie, które stają się nieodłącznym atrybutem nowoczesnego managera i właściciela restauracji. 


Komentarze:

Jak dla mnie program dla lokali gastronomicznych to podstawa. Nie wyobrażam sobie pracy bez tego systemu. Dobrze, że trafiłem na dobrego producenta POS (http://www.gastro.pl/poznaj-gastro/gastro-pos) bo dzięki temu usprawniłem całej mojej restauracji :)


marek123 (dodano 2017-01-18, 08:52:31)

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji