Sobota 20 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Makro na spotkaniach Gault&Millau Tour w Krakowie...

Aktualności gastronomiczne


Makro na spotkaniach Gault&Millau Tour w Krakowie i Gdańsku


Dodano: 2016-09-20

Drukuj

Wyślij


Setki świetnych szefów kuchni, popisowe dania przygotowywane przez laureatów regionalnych nagród Żółtego Przewodnika, doskonała atmosfera i feeria smaków – mamy za sobą ostatnie w tym sezonie spotkania z cyklu Gault&Millau Tour. Partnerem wydarzeń była firma Makro Cash & Carry Polska, która zaprezentowała stoisko w formie jadalnego pola.

5. września w Krakowie i 12. września w Gdańsku odbyły się ostatnie spotkania z cyklu Gault&Millau Tour 2016.



W klimatycznych wnętrzach krakowskiej restauracji Biała Róża pojawiło się prawie stu pięćdziesięciu najlepszych szefów z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Wybijającym się i najmocniejszym w regionie Szefom Kuchni oficjalnie wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Szefem roku Gault&Millau Tour w regionie został współtwórca najlepszych restauracji w Polsce, obecnie szefujący w Trzech RybkachKrzysztof Żurek. Nagroda dla najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej powędrowała do miłośnika lokalnych smaków Janusza Fica z Dworu Sieraków. Najlepszą Kobietą Szefem okrzyknięto Katarzynę Rogowską z katowickiej Cadenzy. Szefem Jutra został gospodarz miejsca – Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża), a tytuł Młodego Talentu otrzymał Paweł Kras z krakowskiej Bottiglieria 1881.

12. września był zaś świętem szefów kuchni północnej Polski. W prostych i eleganckich wnętrzach gdańskiej Restauracji Szafarnia 10 spotkało się stu mistrzów sztuki kulinarnej Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia, przedstawiciele partnerów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska i media. Najzdolniejszym kucharzom regionu wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Tytuł Szefa Kuchni Tradycyjnej odebrał Grzegorz Labuda, gospodarz Szafarni10. Najzdolniejszą Kobietą Szefem uznano Iwonę Niemczewską ze szczecińskiej restauracji Po Drugiej Stronie Lustra. Wśród młodych szefów z regionu najlepszy okazał się Krzysztof Bielawski z restauracji Szeroka 9 w Toruniu. Nagroda dla Szefa Jutra trafiła do Mariusza Siwaka z Park Hotelu w Szczecinie. Szefem roku Gault&Millau Tour w Polsce Północnej został Sebastian Krauzowicz, szef restauracji Sfera by Krauzowicz w Toruniu. Wszyscy laureaci przygotowali swoje dania popisowe, pośród których królowały przegrzebki i podroby.

Sieć hurtowni Makro Cash & Carry Polska, jeden z partnerów wydarzeń, na obu spotkaniach zaprezentowała stoisko ,,Jadalne Pole“ przedstawiające pięć szklarni z naturalnymi uprawami. W każdej z nich znajdowały się inne produkty pobudzające wyobraźnię i zmysły. Uczestnicy mieli okazję przyjrzeć się bliżej m.in. białym i brązowym grzybom shimeji, mini marchewkom, mini cukiniom, przegrzebkom, ostrygom oraz truskawkom ananasowym. Firma zaprosiła również do degustacji win stanowiących nowość w ofercie sieci, m.in. polskiej marki Adoria.

Kolejnym, najważniejszym w tym roku wydarzeniem organizowanym przez Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska będzie Gala Premierowa trzeciej edycji przewodnika. Do 27 listopada z niecierpliwością będziemy czekać na oceny przewodnikowych inspektorów.


Źródło: MediaMakro.pl – 15.09.2016


Komentarze:

O, już wyobrażam sobie ole tego dnia w szafarni 10 powstało pysznych dań :) bywam czasem w Gdańsku ale jeszcze nigdy nie miałam okazji odwiedzić tego miejsca. Przy kolejnych wizytach będę chyba odwiedzała stopniowo je wszystkie.


Łasuch (dodano 2016-10-18, 16:33:42)

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji