Strona główna » Aktualności hotelarskie ze świata » Amerykańskie organizacje zwierają siły przeciwko... | Aktualności hotelarskie ze świata
Amerykańskie organizacje zwierają siły przeciwko marnowaniu żywności w hotelach
|
|
World Wildlife Fund (WWF), przy wsparciu Fundacji Rockefellera i American Hotel & Lodging Association (AHLA), uruchomił serię pilotażowych projektów mających na celu dalsze ograniczanie ilości odpadów spożywczych w przemyśle hotelarskim.
WWF i AHLA przygotowały projekty w porozumieniu z grupą roboczą Komitetu ds. Gastronomii oraz Komitetu ds. Zrównoważonego Rozwoju w AHLA. Wśród hotelowych marek biorących udział w projektach znalazły się: Hilton, Hyatt, IHG (InterContinental Hotels Group) i Marriott International, a także Hershey Entertainment & Resorts, Sage Hospitality i Terranea Resort. Programy pilotażowe opracowane również przy wsparciu YieldWise Initiative z Fundacji Rockefellera, mają na celu zmniejszenie strat po zbiorach plonów i zmniejszenie o połowę do 2030 roku, światowych odpadów żywnościowych.
Produkcja żywności ma największy wpływ oddziaływania na środowisko naturalne na świecie w odniesieniu do jakiejkolwiek działalności człowieka, bowiem aż jedna trzecia dostępnych na rynku produktów spożywczych jest wyrzucana lub psuje się. W Stanach Zjednoczonych czterdzieści procent żywności jest marnotrawiona w całym łańcuchu dostaw. Większość tych strat powstaje w gospodarstwach domowych i w obiektach przemysłu usług gastronomicznych, w tym w branży hotelarskiej.
Doceniając potencjał strategii zarządzania żywnością we wszystkich działaniach związanych z obsługą hotelowej gastronomii, WWF i AHLA połączyły siły, aby skorzystać z efektów wcześniejszej współpracy firmy AHLA z markami hotelowymi, mającej na celu wypracowanie skutecznych projektów zapobiegających marnotrawieniu żywności poprzez lepsze nią zarządzanie. Współpraca pomiędzy hotelami świadczy o ich zaangażowaniu w rozwiązanie tej ważnej społecznie kwestii.
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |