Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Kujawsko-Pomorskie: Regionalne przysmaki na... | Aktualności gastronomiczne
Kujawsko-Pomorskie: Regionalne przysmaki na Liście Produktów Tradycyjnych
|
Produkty Tradycyjne - Kujawskie ciasto marchewkowe (Fot. arch. UMWKP)
|
Pyzok z Dobrego oraz kujawskie ciasto marchewkowe - to produkty z Kujaw i Pomorza wpisane ostatnio na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych. Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 76 wyrobów i potraw z naszego regionu. Zachęcamy do zgłaszania kolejnych.
Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Obecność na liście to także promocja produktu oraz pierwszy krok do podjęcia starań o certyfikaty unijne.
– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Nasza żywność podbija podniebienia Polaków i Europejczyków, jest klasą dla siebie. Warto smakować jej tu, gdzie powstaje – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Ostatnio na Listę Produktów Tradycyjnych zostały wpisane kolejne dwa produkty zgłoszone przez gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu w gminie Dobre (powiat radziejowski):
• Pyzok, czyli placek ziemniaczany z Dobrego • Kujawskie ciasto marchewkowe
Wśród 76 przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych są 22 gotowe dania i potrawy, 15 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 13 napojów, 8 produktów mięsnych, 6 warzyw i owoców oraz 5 produktów mlecznych. Na wpis oczekują obecnie kujawska bania z zacirkami, szary smalec po kujawsku oraz jabłecznik kujawski.
Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.
Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:
• których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji, • będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, • stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.
Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny )
Źródło: Kujawsko-Pomorskie.pl – 13.07.2017
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |