Czwartek 25 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Wina na lato poleca ekspert Hoteli Diament...

Aktualności gastronomiczne


Wina na lato poleca ekspert Hoteli Diament – Sławomir Chrzczonowicz


Dodano: 2017-07-20

Drukuj

Wyślij



Wina na lato (fot. hotelediament.pl)


Nadejściu lata towarzyszy wiele zmian - zmienia się nasza garderoba, jadłospis i wino, które wybieramy. Z kart restauracyjnych znikają ciężkie, obfite potrawy, takie jak mięsa skąpane w sosach, a ich miejsce zajmują dania sezonowe - lekkie, oparte na świeżych warzywach i owocach sałatki, dania z grilla, ryby.

Ciepłe, często gorące dni, palące słońce i czas wakacyjny - wszystko to sprawia, że nasze tempo życia zwalnia, a przy wyborze win kierujemy się ich lekkością i świeżością.



Wina polecane w okresie wakacyjnym cechują się subtelnym smakiem oraz orzeźwiającymi właściwościami, uzyskanymi za sprawą ich odpowiedniej, dojrzałej kwasowości i owocowych smaków.

Latem oddajemy pierwszeństwo winom białym. Nadchodzi czas Sauvignon Blanc, Rieslinga, Chardonnay i dziesiątek innych win, dających ochłodę i orzeźwienie oraz będących świetnym towarzystwem dla lekkich, letnich potraw.

Przy wyborze wina czerwonego poszukujemy natomiast finezji bardziej niż jego mocy, przewagę ma więc Valpolicellę nad Barolo, Nawarra nad Rioją, wreszcie austriacki Zweigelt nad włoskim Primitivo.

Lato to także okres kiedy swoją pozycję odzyskują wina różowe - przede wszystkim dlatego, iż doskonale orzeźwiają i gaszą pragnienie. Dobre wino różowe uderza  mocnym, owocowym aromatem, podkreślającym jego świeżość. W ustach orzeźwiające, z dobrą kwasowością, miękkie, pozbawione ściągających garbników, giętkie - dzięki tym cechom wina różowe doskonale sprawdzają się przy letnim stole. Dodatkowym atutem win różowych jest ich rozsądna cena, bogata oferta, dostępna na rynku oraz uniwersalność zastosowania – pasuje do bardzo wielu letnich potraw i nie dominuje ich smaku.

Wino, często kojarzone jako trunek spożywany głównie w zimowe wieczory, może być też świetnym towarzystwem także w okresie wakacyjnym. Wystarczy wybrać jego lżejszy odpowiednik i delektować się orzeźwiającym smakiem i aromatem przez całe lato!


Źródło: HoteleDiament.pl


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji