Czwartek 13 Grudzień 2018

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Nie żyje współzałożyciel wydawnictwa Gault &...

Aktualności gastronomiczne


Nie żyje współzałożyciel wydawnictwa Gault & Millau – Christian Millau


Dodano: 2017-08-16

Drukuj

Wyślij



Christian Millau


Współtwórca Gault & Millau, Christian Millau, zmarł w dniu 5 sierpnia 2017 roku w swoim domu we Francji. 88-letni Millau, był współzałożycielem przewodnika po restauracjach Gault & Millau (wraz ze swoim rodakiem Henri Gault’em)

Jako zwolennik „prawdziwej kuchni" i twórca kuchni nouvelle, Christian Millau poświęcił swoje życie, by nominować i promować tych szefów kuchni, którzy cenią przygotowywany przez siebie produkt i doskonalą do perfekcji swoje rzemiosło. Niektórzy z najbardziej znanych na świecie szefów kuchni (Marc Veyrat, Michel Guérard, Pierre Gagnaire, Joël Robuchon i późniejszy Alain Senderens, by wymienić tylko nielicznych), zostali zidentyfikowani i wspierani poprzez jego pasjonujące opisy w corocznych wydaniach Gault & Millau Restaurant Guide, który pojawił się na rynku w 1972 roku.



Bezkompromisowy w swojej niezależności, Millau zawsze był precyzyjnie jednoznaczny, gdy przekazywał swoje wrażenia kulinarne. Choć szefowie kuchni od czasu do czasu obawiali się jego zdania, to zawsze był szanowany za swoje uczciwe, etyczne opinie, którymi otwarcie się z nimi dzielił, ponieważ jego pragnieniem nie była krytyka sama w sobie, ale raczej określenie obszarów, w których szefowie kuchni i restauracji mogliby się poprawić. Do dzisiaj jest to fundament, którym kieruje się w swojej działalności przewodnik Gault & Millau.

Bardziej niż przyklejanie etykietek w szybach wystawowych restauracji, ambicją Millau było zachęcenie swoich czytelników do jej odwiedzenia; co doprowadziło do powstania przewodnika Julliard w 1969 r, a następnie do pierwszego wydania przewodnika Gault & Millau w 1972 r.

Restauracja jest teatrem, musimy więc dać czytelnikowi powód do jej odwiedzenia", powiedział Millau. „Kiedy spotkałem Henri Gault’a, zaproponowałem mu stworzenie przewodnika po Paryżu i w ciągu roku staliśmy się najlepiej sprzedającym się wydawnictwem tego typu z nakładem 100 000 egzemplarzy".


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji