Czwartek 28 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Czernichowskie wędliny kandydatem na listę...

Aktualności gastronomiczne


Czernichowskie wędliny kandydatem na listę produktów tradycyjnych


Dodano: 2017-08-18

Drukuj

Wyślij



Czernichowskie wędliny kandydatem na listę produktów tradycyjnych (fot. malopolska.pl)


Do słynnej kiełbasy lisieckiej być może już wkrótce dołączą kolejne produkty z pobliskiego Czernichowa: kiełbasa wiejska, kiełbasa schabowa tradycyjna oraz szynka, boczek i polędwica tradycyjna. Te wyroby zyskały rekomendację Małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego. Jeśli do wniosku przychyli się ministerstwo rolnictwa, to mogą one już niebawem wzbogacić listę produktów tradycyjnych, na której znajduje się już niemal 200 przysmaków z Małopolski.

Regionalnymi produktami Małopolski zachwycają się nie tylko mieszkańcy naszego województwa, ale również turyści z kraju i zagranicy licznie odwiedzający nasz region. Produ
kty masarskie, które zostały rekomendowane do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych są wytwarzane według tradycyjnych technologii i receptur, które swoimi korzeniami sięgają XVI wieku. Teraz dzięki pozytywnemu zaopiniowaniu przez członków rady, której przewodniczył wicemarszałek Wojciech Kozak produkty wytwarzane w gminie Liszki i Czernichowie mają szansę poszerzyć wachlarz naszych tradycyjnych przysmaków.



Małopolska słynie z pięknej architektury i zabytków, ale również z bogatego dziedzictwa kulinarnego. Małopolskie potrawy, których smakiem zachwycają się nie tylko krajanie, ale również turyści odwiedzający nasz region, powstają na bazie tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. To jest nasza siła – ludzie, którzy tworzą małopolskie dziedzictwo zarówno kulturowe, jak i kulinarne – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak.

(fot. malopolska.pl

Podczas rad
y odnowiono członkostwo w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska 21 firmom. Wśród nich znalazły się następujące przedsiębiorstwa: PPUH Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer,  Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej, Tłocznia Owoców „Pawłowski” Antoni Maciej Pawłowski, Gospodarswto Pasieczne Sądecki Bartnik Sp. z o. o. – Restauracja Bartna Chata, Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel, Winnica Zadora, Gawor – Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Szczepan Gawor, Agro-Wit Agnieszka Malinowska, Przetwórstwo Mięsne „Płatek” sp. j., Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów”, Kopalnia Soli „Wieliczka” S.A., Obiekt pasterski „Bacówka u Jancoka”, Rzepka Janina - Firma Produkcyjno – Handlowo – Usługowa, Gospodarstwo Ekologiczne Teresa i Andrzej Filipowicz, Fabryka Pasji Celka Ewelina Morys (Schronisko Dobrych Myśli), Chatka Włóczykija Gospodarstwo Agroturystyczne Adama Gancarka, Firma Produkcyjno – Handlowo - Usługowa Spiżarnia Doliny Karpia s.c., Gospodarstwo Pasieczne Beskidzka Barć, Minerale – Miernik sp. j., Uzdrowisko Wysowa S.A oraz Eko-Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne Janiny i Bolesława Bobaków. Ponadto grono Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska wzbogaciło się o kolejnego członka: Gospodarstwo Rolne Kochniarczyk Zbigniew.

(fot. malopolska.pl


Źródło: Malopolska.pl – 02.08.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji