Piątek 19 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Eksperci o programie Szef dla Młodych Talentów

Aktualności gastronomiczne


Eksperci o programie Szef dla Młodych Talentów


Dodano: 2017-10-24

Drukuj

Wyślij



Szef dla Młodych Talentów (fot. makro.pl)


Dziewięć spotkań edukacyjnych, blisko 1100 uczestników z całej Polski, 15 staży w najlepszych polskich restauracjach, setki doświadczeń, tysiące inspiracji i niezliczona ilość wiedzy – tak można podsumować pierwszą odsłonę programu „Szef dla Młodych Talentów” prowadzonego przez Makro Polska. 20 października w Warszawie odbędzie się uroczyste otwarcie drugiej edycji. Na temat programu wypowiadają się eksperci: Paweł Oszczyk, Martin Castro i Malka Kafka.

Szef dla Młodych Talentów to jedyny tego typu program edukacyjny w Polsce, skierowany do młodych kucharzy, stawiających pierwsze kroki w karierze. W jego ramach Makro Polska organizuje comiesięczne bezpłatne spotkania dla uczniów szkół gastronomicznych – Miksery Kulinarne. Odbywają się na nich pokazy kulinarne wybitnych szefów kuchni, prelekcje wyjątkowych postaci świata kulinariów oraz prezentacje produktów z całego świata.



"Udział w programie Szef dla Młodych Talentów to dobry początek dla młodych adeptów sztuki kulinarnej" – mówi Paweł Oszczyk, „Szef Roku” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016 i członek Rady Programowej – "To program, który pozwala młodym kucharzom z całej Polski uczestniczyć w szkoleniach z szefami kuchni, uczyć się od najlepszych oraz zdobywać doświadczenie. W pierwszej edycji programu udział wzięło 1100 uczniów z całej Polski, nie tylko z dużych miast. 15 uczniów, którzy uzyskali najlepsze wyniki w quizach sprawdzających wiedzę po Mikserach Kulinarnych, odbyło staże w wiodących polskich restauracjach" – dodaje Paweł Oszczyk.

"Program pomaga nam, początkującym kucharzom, dopiero wstępującym w świat kulinarny, spojrzeć na świat kuchni z innej, bardziej profesjonalnej perspektywy. W trakcie stażu uczymy się różnych technik kulinarnych i poznajemy zakład gastronomiczny w praktyce, a nie z książek" – mówi Bartosz Świostek, który wygrał w programie staż w restauracji Salto.

Martin Castro, szef kuchni restauracji Salto i Ceviche Bar, mówi: "Każdy program, który promuje rozwój młodych kucharzy, jest bardzo ważny. Uczniowie naprawdę tego potrzebują i dla nich taki staż nie jest tylko pracą, ale też możliwością nauki i zdobycia doświadczenia."

"Szef dla Młodych Talentów to świetny pogram szkoleniowy. Warto uczestniczyć w tego typu inicjatywach, ponieważ to właśnie podczas nich można spotkać innych ludzi i wymienić się wiedzą. Nie trzeba jeździć na płatne szkolenia, lecz można skorzystać z tego, co jest łatwo dostępne i darmowe" – dodaje Malka Kafka, właścicielka sieci restauracji Tel Aviv Urban Food.

20 października startuje nowa edycja programu Szef dla Młodych Talentów, z jeszcze większą ilością atrakcji i więcej konkursów z nagrodami. Uroczysta inauguracja odbędzie się w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. Z myślą o uczniach powstają także materiały edukacyjne i książka „Mix Wiedzy Kulinarnej”.  Więcej informacji: www.szefdlamlodych.pl, www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow


Źródło: Makro.pl – 17.10.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji