Piątek 29 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Warsztaty food and wine pairingu w Restauracji...

Aktualności gastronomiczne


Warsztaty food and wine pairingu w Restauracji Cesarskiej


Dodano: 2017-11-30

Drukuj

Wyślij



Restauracja Cesarska - Hotel Diament Arsenal Palace (fot. hotelediament.pl)


W dniu 07.12.2017 w Restauracji Cesarskiej mieszczącej się w Hotelu Diament Arsenal Palace o godzinie 18.00 odbędzie się warsztaty food and wine pairingu,

Czym jest food pairing?

Jest to niezwykle modna ostatnimi czasy metoda łączenia ze sobą różnych składników, które zbudowane są z podobnych cząsteczek związków chemicznych. Kucharzem, który w ogromnym stopniu przyczynił się do powstania i rozwinięcia trendu food pairingu był Heston Blumenthal, szef kuchni restauracji „The Fat Duck”. A wszystko zaczęło się od czekolady...



W latach 90-tych poprzedniego stulecia, wiadome było że odrobina soli dodana do czekolady znacznie wzmacnia jej smak, a jednocześnie osłabia słodkość. Zainspirowany tym połączeniem Heston postanowił znaleźć inne słone składniki, które dadzą podobny efekt. Próbował różnych kombinacji, zaczynając od marynowanej szynki z kaczki, a na kawiorze kończąc. Okazało się, że ze wszystkich składników, jedynie kawior był odpowiednią kombinacją.

Po tym odkryciu, ambitny kucharz postanowił że musi dowiedzieć się dlaczego tylko kawior tak dobrze skomponował się z czekoladą. W rozwiązaniu tego problemu pomógł mu Francois Benzi, który pracował w firmie Firmenich – jednej z największych na świecie firm zajmujących się badaniem zapachów i smaków. Okazało się bowiem że zarówno czekolada jak i kawior posiadają wysoki poziom amin.

Uzbrojony w tę wiedzę Blumenthal zaczął tworzyć długą listę żywności o podobnych profilach molekularnych. Temat podchwycili także inni kucharze, a cały boom na kuchnię molekularną sprawił że na restauracyjnych stołach zaczęły pojawiać się takie kombinacje jak kawa i czosnek czy mięta i musztarda.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat food pairingu, weź udział w naszych warsztatach! Serdecznie zapraszamy - konieczna rezerwacja miejsc!


Źródło: HoteleDiament.pl


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji