Czwartek 28 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Polskie produkty w daniach inspirowanych Italią

Aktualności gastronomiczne


Polskie produkty w daniach inspirowanych Italią


Dodano: 2017-12-05

Drukuj

Wyślij



Pappardelle z kurkami (fot. docenpolskie.pl)


Masz dość listopadowej aury? Wybierz się w kulinarną podróż! Z polskich składników przyrządź dania inspirowane kuchnią włoską. Przygotuj makaron parpadelle lub pizzę, a na deser tiramisu.

Wieczór tematyczny to doskonała propozycja na listopadową pluchę. Wystarczy przygotować dania inspirowane konkretnym krajem, sięgnąć po odpowiednią muzykę i zadbać o ciekawą oprawę stołu. W ten sposób, bez wychodzenia z domu, można przenieść się do dowolnego regionu Polski lub innego kraju. Kierunek na dziś: Włochy!



Inspiracjami kulinarnymi dzielą się laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” - producenci żywności, których wyroby zostały zweryfikowane przez grono specjalistów z branży spożywczej. Ocena produktów ma miejsce podczas audytów organizowanych co kwartał. Loża Ekspertów przyznaje wówczas artykułom żywnościowym noty (od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła jakości potrzeba minimum 7,5 pkt. Wyroby z maksymalną liczbą punktów (samymi „10”) otrzymują także tytuł TOP PRODUKT.

Mianem tym uhonorowano m.in. Ser topiony Camembert firmy SERTOP, Biszkopty Fabryki Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula oraz Boczniaki gospodarstwa Uprawa Grzybów MYTKOWSKI. Produkty te mają szerokie zastosowanie kulinarne, mogą być (odpowiednio) składnikami m.in. sosu do makaronu, pizzy, czy deseru.

I. Pappardelle z camembertem i kurkami

Składniki (na 2 porcje):
- 100 g Sera topionego Camembert firmy SERTOP Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- około 2 szklanki makaronu pappardelle
- 200 g świeżych kurek
- 1 duża cebula
- około 100 ml wody lub bulionu
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki masła
Do dekoracji: natka pietruszki

Przygotowanie:
Kurki płuczemy kilkukrotnie w garnku z zimną wodą i odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 10 minut, a następnie całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dodając stopniowo wodę lub bulion. Kiedy kurki są już miękkie (po około 20-25 minutach), dodajemy serek topiony. Mieszamy do momentu, aż Camembert się rozpuści. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sos doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką.
Przystępujemy do przygotowania pappardelle. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy jest gotowy, odsączamy go na sitku i wykładamy na talerze oraz polewamy gotowym sosem. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl oraz blogu kulinarnym www.serkiwkuchni.pl

II. Pizza z boczniakami

Składniki:
- 250 g Boczniaków z oferty firmy Uprawa Grzybów MYTKOWSKI (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
- 200 g żółtego sera
- olej
- przyprawy i dodatki wg uznania (np.: szynka, papryka, kukurydza, ogórek, kiełbasa),
- ciasto gotowe.

Przygotowanie:
Grzyby myjemy, kroimy w poprzeczne paski, podsmażamy na oleju do odparowania wody, dodając pieprz i sól. Boczniaki przestudzamy, po czym rozkładamy je na cieście, a następnie układamy na nich dodatki, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Pizza na surowym cieście powinna być pieczona około 30 min. w temp. 180-200°C.
Inne przepisy na specjały z boczniakami można znaleźć na stronie www.mytkowski.eu.

III. Deser Tiramisu a’la Dr Gurgul (przysmak zawiera alkohol)

Składniki:
- 2 opakowania biszkoptów Fabryki Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 4 żółtka
- szklanka cukru pudru
- opakowanie serka Mascarpone
- 4 łyżeczki kakao
- 0,75 szklanki kawy ekspresowej
- 70 g koniaku
- wiórki czekolady

Przygotowanie:
Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem i kakao na czekoladowy kogel-mogel. Do masy dodajemy stopniowo serek Mascarpone i dalej ubijamy całość na gładką puszystą masę. Do kawy dodajemy koniak. Nasączone tak przygotowaną kawą biszkopty Dr Gurgul i krem układamy warstwami. Deser posypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

Przepisy kulinarne na przystawki, zupy, dania główne, napoje i desery można znaleźć w e-booku opracowanym przez twórców programu „Doceń polskie”. Publikacja zawierająca 85 propozycji laureatów programu jest dostępna za darmo pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.


Źródło: Advennture.Media.pl; Docenpolskie.pl


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji