Sobota 20 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » „Dynia, Hummus i Jagnięcina” w...

Aktualności gastronomiczne


„Dynia, Hummus i Jagnięcina” w restauracjach Sphinx


Dodano: 2017-12-12

Drukuj

Wyślij



Dynia, hummus i jagnięcina w restauracjach Sphinx (fot. facebook.com-sphinxrestauracje)


„Dynia, Hummus i Jagnięcina” to smaki nowej jesienno-zimowej oferty w restauracjach Sphinx, należących do Sfinks Polska. Składa się na nią sześć dań, stworzonych we współpracy z ekspertką kuchni libańskiej – Samar Khanafer. Wśród kulinarnych propozycji znalazły się takie dania jak burgery z jagnięciną lub falafelem, kibbeh czy krem z dyni z dodatkiem harissy. Oferta jest dostępna do 28 lutego 2018 r. we wszystkich restauracjach Sphinx.

„Dynia, Hummus i Jagnięcina” to kolejne, czwarte już w tym roku, menu nowości inspirowanych kuchnią bliskowschodnią. W jego najnowszej odsłonie znalazły się dwie przystawki, zupa oraz trzy dania główne. Jako przystawkę klienci mogą zamówić zestaw czterech wypiekanych na miejscu libańskich chlebków w dwóch wersjach: manouche z hummusem i pomidorkami koktajlowymi oraz lahmajoun z wołowiną doprawioną mieszanką siedmiu libańskich przypraw. Nową pozycją w menu jest bliskowschodnia przystawka kibbeh – kulki z mięsa i kaszy bulgur ze szpinakowo-orzechowym nadzieniem, podawane z jogurtowo-miętowym dressingiem. Kolejną nowością jest krem z dyni z soczewicą i harissą, o lekko pikantnym posmaku, udekorowany kolendrą.



 Bliskowschodnie smaki można odnaleźć również w daniach głównych z nowej oferty. Jednym z nich jest wołowa kofta, tym razem w pikantnym wydaniu, podawana z ryżem, jogurtowo-miętowym sosem i sakiewką grillowanych warzyw: cukinią, bakłażanem, cebulą i papryką. Miłośnicy mięs mogą także spróbować wołowego steka w harissie, podawanego w towarzystwie zielonej fasolki, frytek i sosu. Nowością w ofercie są burgery - z jagnięciną oraz w wersji wegetariańskiej - z falafelem. Burgery podawane są w świeżo wypiekanej, posypanej sezamem bułce z dodatkiem hummusu, grillowanych warzyw, sałaty i sosu z harissy.

 - Nasze menu nowości inspirowanych kuchnią bliskowschodnią cieszą się bardzo dużą popularnością wśród gości restauracji Sphinx. Coraz więcej osób przekonuje się i docenia bogactwo smaków tego regionu, na stałe włączając na listę ulubionych dań hummus czy koftę. Nowa oferta to mariaż nieodzownego składnika jesienno-zimowej kuchni w Polsce, czyli dyni oraz najlepszych kulinarnych tradycji Bliskiego Wschodu. Zachęcamy do wypróbowania najnowszych dań zaproponowanych przez restauracje Sphinx we współpracy z Samar Khanafer – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.

Oferta „Dynia, Hummus i Jagnięcina” dostępna w restauracjach Sphinx powstała w oparciu o przepisy Samar Khanafer. To pół Polka, pół Libanka, uczestniczka III edycji programu MasterChef, której talent został doceniony przez kulinarne autorytety. Jest autorką książki kulinarnej pt. „Hummus, za'atar i granaty”, publikuje i pisze felietony na łamach znanych magazynów kulinarnych.

Lista restauracji, w których nowa oferta jest dostępna, znajduje się na stronie www.sphinx.pl


Źródło: Sfinks.pl - 07.12.20174


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji