Piątek 29 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Świąteczne inspiracje laureatów programu...

Aktualności gastronomiczne


Świąteczne inspiracje laureatów programu „Doceń polskie”


Dodano: 2017-12-21

Drukuj

Wyślij



Barszczyk (fot. docenpolskie.pl)


Klasyczny barszcz idealny na wigilijny stół i kaczka, która zachwyci rodzinę w święta oraz rozgrzewająca herbata. Laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie” dzielą się przepisami na smakołyki idealne na bożonarodzeniowe spotkania.

Producenci, których artykuły spożywcze zdobyły godła jakości „Doceń polskie” kolejny raz dzielą się kulinarnymi inspiracjami. Tym razem zachęcamy do przetestowania przepisów na świąteczne dania oraz słodkości odpowiednie na mroźne dni.



Składnikiem każdej propozycji jest produkt posiadający certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Charakterystyczny znak dowodzi, że sygnowana nim żywność została pozytywnie oceniona przez specjalistów z branży spożywczej, którzy tworzą Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Jury ocenia smak, wygląd oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny.

Więcej informacji na temat przedsięwzięcia można znaleźć pod adresem www.DocenPolskie.pl, zaś przepisy kulinarne laureatów programu są zawarte w e-booku >dostępnym w formacie PDF.
http://blog.docenpolskie.pl/ebook_v1.pdf

I. Klasyczny barszcz czerwony z uszkami
Kulinarna inspiracja firmy Ogródek Dziadunia.

Składniki barszczu czerwonego:
– 1,5 l bulionu warzywnego
– 1 Koncentrat barszczu czerwonego firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (Loża Ekspertów przyznała mu certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
– 1 szklanka kwasu z gotowania kapusty
– 3-4 szt. ziela angielskiego
– 2-3 listki laurowe
– pieprz kolorowy w ziarnach
– majeranek

Składniki farszu do uszek:
– Kapusta kiszona z grzybami leśnymi firmy Ogródek Dziadunia (kapusta zdobyła certyfikat „Doceń polskie”)
– sól, pieprz

Składniki ciasta do uszek:
– 550 g mąki pszennej
– 300 ml gorącej wody
– 3 łyżki oleju

Przygotowujemy farsz. Kapustę przekładamy do garnka i podlewamy wodą do wysokości 1/3 garnka. Gotujemy krótko, bo kapusta dość szybko będzie miękka. Następnie odciskamy nadmiar soku i wody, siekamy kapustę i doprawiamy do smaku. Uwaga! Sok przecedzamy przez gęste sito i odstawiamy – przyda się do barszczyku.

Pora przygotować ciasto na uszka: mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą wodę i mieszamy widelcem. Dodajemy olej i ręcznie wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. Ciasto umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto. Małą szklanką lub szerokim kieliszkiem wycinamy koła, na każde nakładamy pół łyżeczki farszu. Sklejamy brzegi, a potem owijamy wokół palca i łączymy końce.

Gotujemy w osolonej wodzie przez 4 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane układamy na półmiskach pojedynczo, żeby się nie posklejały. Uszka można zrobić nawet sporo wcześniej i zamrozić.

Czas na barszcz. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy koncentrat, a także czysty, przecedzony sok z kapusty i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu 5 min. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.

Więcej przepisów kulinarnych dostarcza strona internetowa www.ogrodekdziadunia.pl.

II. Pierś z kaczki z sałatką z jabłek, selera, orzechów i rukoli z olejem rzepakowym i puree z jabłek
Autorem przepisu jest Chef Krzysztof Peć. Do sięgnięcia po tę recepturę zachęca firma Green Spoon.

Składniki:
– 2 szt. piersi z kaczki
– sól i pieprz

Składniki sałatki:
– 150 g selera
– 150 g jabłka
– 70 g orzechów włoskich
– 50 g rukoli
– 40 ml Zdrowego Oleju Rzepakowego Tłoczonego Na Zimno Green Spoon firmy Green Spoon Sp. z o.o. (uhonorowanego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
– sól
– pieprz

Składniki puree z jabłek:
– 200 g jabłek
– 50 g miodu
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 duże gałązki świeżego rozmarynu
– sól

Piersi z kaczki myjemy, skórę czyścimy z ewentualnych piór i nacinamy nożem w bardzo małych odstępach (dzięki temu tłuszcz ze skóry łatwiej się wytopi podczas smażenia). Filety kładziemy skórą do dołu na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego wytopienia się tłuszczu, co jakiś czas polewając mięso wytapiającym się tłuszczem. Następnie mięso obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 3-4 minuty. Usmażone piersi zdejmujemy z patelni i zostawiamy do wystygnięcia (mięso po usmażeniu powinno być różowe w środku). Następnie mięso kroimy w cienkie plastry.

Czas na puree z jabłek. W małym rondelku rozgrzewamy miód, następnie dodajemy obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pokrojone jabłka, sok z cytryny i całe gałązki rozmarynu. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują (jeżeli owoce zaczną się przypalać lub masa będzie zbyt gęsta dodajemy 3 łyżki wody). Następnie wyjmujemy rozmaryn, a resztę przecieramy przez drobne sitko na gładkie puree. Na koniec dodajemy szczyptę soli do smaku.

Przygotowujemy sałatkę. Obrany seler gotujemy w osolonej wodzie, a po wystudzeniu kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę i dodajemy do selera. Orzechy rozdrabniamy i lekko prażymy na suchej patelni, po czym mieszamy je z selerem i jabłkami. Dodajemy rukolę, polewamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Zapraszamy do odwiedzenia strony www.green-spoon.com, gdzie dostępne są inne smakowite propozycje.

III. Rozgrzewająca herbata z morwy białej
Do jej zaparzenia zapraszają przedstawiciele firmy Look Food.

Składniki:
– 1 łyżeczka Morwy białej 100% firmy Look Food Sp. z o.o. (która zdobyła certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
– 1 łyżeczka syropu klonowego Look Food
– plasterek imbiru
– 1 łyżeczka jagód goji Look Food

Morwę białą wsypujemy do filiżanki i zalewamy 200 ml wody, następnie dodajemy imbir, jagody goji i syrop klonowy. Parzymy pod przykryciem przez 5 minut.


* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”


www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.

Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.


Źródło: Docenpolskie.pl; Adventure.Media.pl - 19.12.2017


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji