Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Sos Tabasco już od 150 lat doprawia dania i...

Aktualności gastronomiczne


Sos Tabasco już od 150 lat doprawia dania i drinki na całym świecie


Dodano: 2018-01-11

Drukuj

Wyślij



Sos Tabasco świętuje 150-lecie (fot. facebook.com-TABASCO)


W 1868 roku Edmund McIlhenny zebrał pierwszy plon papryczek tabasco. To właśnie z nich przyrządził pikantny sos nadający smaku potrawom serwowanym rodzinie i znajomym. Stworzenie tego prostego sosu niepostrzeżenie przyczyniło się do zmiany zwyczajów kulinarnych na zawsze. Dziś, w 150 rocznicę tego wydarzenia, te same składniki, które znalazły się w pierwszym sosie Tabasco® - papryczki tabasco, sól i ocet - starzone są i butelkowane praktycznie w ten sam sposób przez potomków Edmunda na wyspie Avery Island.

 Mistrzostwo przygotowania i wszechstronność zastosowania sosu Tabasco® przyczyniły się do jego popularności wśród szefów kuchni, domowych kucharzy, barmanów i miłośników kulinariów już od ponad półtora wieku. Z okazji 150 rocznicy powstania firma McIlhenny Company, producent sosu Tabasco®, rozpocznie całoroczne obchody tak ważnego wydarzenia w historii firmy w celu upamiętnienia tych, którzy rozpowszechnili „ten dobry sos, który robi pan McIlhenny" na stołach czy w kuchniach i uczynili z niego niezbędny składnik w tradycyjnych i nowoczesnych przepisach na całym świecie.



Sos Tabasco® jest tak unikalną, międzynarodową marką nie tylko ze względu na jej wszechobecność, ale także wszechstronność zastosowania. Kultowe butelki z czerwonymi nakrętkami i etykietami w kształcie rombu sprzedawane są w ponad 185 krajach i terytoriach, a napisy na etykietach przetłumaczone zostały na 22 języki i dialekty. Rozpoznawalny sos paprykowy można znaleźć tak w popularnych knajpach, małych barach czy w wykwintnych restauracjach, jak i w domowych spiżarniach, na kuchennych blatach i pod ręką smakoszy na całym świecie.

Cała nasza rodzina i wszyscy pracownicy McIlhenny Company są niezmiernie wdzięczni za niegasnący entuzjazm w stosunku do sosu Tabasco®, który umożliwia nam świętowanie tej wspaniałej rocznicy - skomentował Anthony A. Simmons, prezes i główny dyrektor wykonawczy firmy McIlhenny Company z piątego pokolenia rodziny McIlhenny. - Nie wiem, czy mój pra-pra-pradziadek kiedykolwiek wyobrażał sobie, że przepis prosto z jego ogródka przyczyni się do powstania zupełnie nowej kategorii produktów spożywczych. Sto pięćdziesiąt lat później na pewno cieszyłby się z tego, że dzięki niemu tak wiele osób z całego świata może próbować dobrych smaków. Nie możemy doczekać się przyszłości sosu Tabasco® i już zastanawiamy się, jakie znajdzie zastosowania w kolejnych 150 latach” - dodał prezes.

Obchody 150-lecia powstania sosu rozpoczną się w Nowym Orleanie wraz z limitowanym pokazem komediowej burleski „Tabasco: A Burlesque Opera". Przedstawienie opisuje dzieje z końca XIX wieku i nie było wystawiane w całości od ponad stu lat. Bilety na pokaz zrealizowany przez stowarzyszenie New Orleans Opera Association dostępne są publiczności pod adresem http://neworleansopera.org/operas na przedstawienia w dniach od 25 do 28 stycznia 2018 r.

Obchody będą odbywać się także 28 stycznia 2018 r. Wielu najlepszych szefów kuchni i ośrodków kulinarnych z Nowego Orleanu weźmie udział w pierwszym Tygodniu Tabasco® zorganizowanym przy współpracy z komisją New Orleans Tricentennial Commission, której zadaniem jest uświetnienie trzy setnej rocznicy założenia miasta Nowy Orlean przypadającej na ten rok. Oficjalne święto obejmie współpracę marki Tabasco® z szefami kuchni, przygotowanie specjalnych menu, wyjątkowych dań i nie tylko.

Z Nowego Orleanu obchody ruszą dalej w celu upamiętnienia roli sosu Tabasco® w kuchni na całym świecie. Firma McIlhenny Company zaprosi wielbicieli z Nowego Jorku, Londynu, Szanghaju i nie tylko na różnego rodzaju wydarzenia, w ramach których możliwa będzie degustacja nieoczekiwanych i nowatorskich pomysłów najlepszych szefów kuchni i kreatywnych kucharzy na zastosowanie paprykowego sosu. Poprzez wyjątkowe wideo 360 stopni fani sosu z całego świata zostaną przetransportowani prosto na wyspę Avery Island, na której ciągle rozciągają się pola papryczek tabasco, zgniatanych i starzonych w dębowych beczkach. To właśnie tutaj fabryka sosu Tabasco® nadal produkuje każdą butelkę znanej na całym świecie przyprawy.

Natomiast dla tych, którzy będą świętować w domu marka Tabasco® przygotowała inne niespodzianki. Firma zaprosiła zaprzyjaźnionych szefów kuchni i barmanów z różnych zakątków świata do przedstawienia klasycznych dań i drinków, dzięki którym sos zyskał status kultowego oraz popularnych, czasem zaskakujących posiłków, które sprawiają, że bez sosu Tabasco® trudno jest się obyć także dziś. Przepisy będą publikowane w ciągu roku na stronie Tabasco.com oraz na profilach społecznościowych marki Tabasco®, a towarzyszyć im będą opisy roli, którą sos paprykowy odegrał w historii kulinariów, Ameryki i globalnej kultury.

Aby dowiedzieć się więcej na temat 150 rocznicy sosu Tabasco®, zapraszamy do odwiedzin na stronie Tabasco.COM lub obserwowania mediów społecznościowych pod znacznikiem #Tabasco150.

McIlhenny Company

Firma McIlhenny Company produkuje produkty marki Tabasco®, które sprzedawane są w ponad 185 krajach i terytoriach na świecie, a napisy na etykietach przetłumaczone zostały na 22 języki i dialekty. Firma ze 150-letnią tradycją produkuje sosy paprykowe, w tym znane na całym świecie sosy Tabasco® Brand Original Red Sauce, Green Jalapeno Sauce, Chipotle Sauce, SWEET & Spicy Sauce, Habanero Sauce, Garlic Pepper Sauce, Buffalo Style Hot Sauce i Sriracha Sauce.

Źródło: McIlhenny Company

Interaktywny, wielokanałowy komunikat prasowy dostępny jest tutaj: https://www.multivu.com/players/English/8241451-tabasco-celebrates-150-years/


Źródło Informacji: PR Newswire – 10.01.2018; Centrum Prasowe PAP


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Costa Coffee wyłoniła najlepszego baristę w Polsce! ...więcej»

Makro partnerem festiwalu „Slow Fest Sopot” ...więcej»

Zapraszamy na „Nowości ze smakiem kurek i koperku”! ...więcej»

Święto Śledzia Bałtyckiego po raz piętnasty ...więcej»

Tomasz Purol szef kuchni restauracji w Blow Up Hall 5050 zaprasza na jesienne menu ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji