Sobota 20 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Czym szefowie kuchni zaskoczą nas w okresie...

Aktualności gastronomiczne


Czym szefowie kuchni zaskoczą nas w okresie karnawału?


Dodano: 2018-01-16

Drukuj

Wyślij


Początek roku to początek licznych imprez związanych z okresem karnawału, również organizowanych przez szkoły studniówek. Zabawy trwają cały miesiąc i często organizowane są w hotelach, otwartych na tego typu wydarzenia. Przed wybraną uroczystością karnawałową goście zastanawiają się nad doborem kreacji, a w hotelowych restauracjach trwają rozmowy, podczas których ustalane jest wyjątkowe menu na tę okazję.
 
Dla szefów kuchni wyzwaniem jest stworzenie listy dań, które trafią w gusta gości. W menu powinny znaleźć się mięsa, ryby, potrawy warzywne i bezglutenowe, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. W przypadku takich imprez, w hotelowych salach potrawy podawane są w formie szwedzkiego stołu, gdzie goście mają dostęp do dań na ciepło przez większość czasu. Jednak ciągłe utrzymywanie potraw w cieple może powodować ich delikatne wysuszenie, dlatego też większość z nich jest przygotowywana z sosami. Ich smak nie tylko podkreśla aromat potraw, ale również tworzy ciekawą kompozycje tekstur. Najczęściej w ten sposób są podawane mięsa, których smak bardzo dobrze podkreślają sosy na bazie chrzanu lub musztardy. Dzięki ich wyczuwalnej ostrości na podniebieniu, aromat mięsa zostaje uwydatniony i dopełniony.  Jednym z preferowanych dań w menu wieczoru może być mięso z baraniny w formie kebaba, do którego nieodzownym elementem jest sos czosnkowy na bazie majonezu. Łączy grillowane mięso z dodatkami w postaci surówki i pieczywa pita w orientalny przysmak.



Przy takich okazjach należy kierować się tym, co najczęściej ludzie lubią jadać i przedstawić to w swojej wersji. Tak np. można przygotować tradycyjne burgery w zupełnie nowej odsłonie, np. z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i liściem sałaty. Takie połączenie w znanej formie spodoba się gościom, będzie też stanowiło lekką odmianę zwykle kalorycznego burgera – mówi Ekspert kulinarny, Chef Marcin Piotrowski.

Menu na balu studniówkowym czy karnawałowym zakłada także przygotowanie szybkich przekąsek, które możemy zjeść w trakcie imprezy, bez konieczności korzystania ze sztućców. Idealne na taką okazję są małe kanapki, wrapy i tartaletki na słono np. z wędzonym łososiem i avocado. Jako dodatek i połączenie składników dobrze sprawdzi się remulada duńska, czyli sos na bazie majonezu z kapustą, ogórkiem i cebulą. Taka domieszka smakowicie komponuje się z różnego rodzaju warzywami.

Przy okazji takich wydarzeń jak bale karnawałowe czy studniówki musimy dopasować przygotowywane dania nie tylko do podniebień gości, ale i ich wymagań odnośnie składników. Najważniejsze jest użycie tych świeżych, najlepiej od lokalnych dostawców, którzy dbają o jakość sprzedawanych produktów. Ważna jest również możliwość zrobienia szybkich zakupów pozostałych produktów. Platformy takie jak Hurtum.pl, na której dostępne są sosy marki Folwark, pomagają zorganizować się w pracy, ale także w domu, podczas przygotowania posiłków dla całej rodziny – dodaje Marcin Piotrowski.

Imprezy, w których uczestniczy duża liczba osób, zawsze są wyzwaniem pod względem organizacji, oprawy i menu. Dobre jedzenie sprawia, że każda impreza staje się wyjątkową, bo smaki zapamiętujemy na długo.

 
***
Firma Folwark
powstała w 1991 r. Od 1.01.2015 r., kontynuuje działalność pod nazwą Kotaniec spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa. Produkuje nie tylko tradycyjne, ale również unikalne sosy kuchni śródziemnomorskiej czy orientalnej pod marką Folwark. Od początku istnienia misją firmy było dostarczanie klientom najwyższej jakości produktów o wyjątkowym smaku.


Źródło: CorePR.pl – 10.01.2018
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji