Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Podwójny sukces Restauracji w Zamku Topacz w... | Aktualności gastronomiczne
Podwójny sukces Restauracji w Zamku Topacz w plebiscycie Festiwalu Fine Dining Week
|
Restauracja w Zamku Topacz
|
Fine Dining Week, czyli festiwal sztuki restauracyjnej, zadebiutował w tym roku we Wrocławiu. Wrocławscy smakosze mieli okazję odwiedzić, a następnie ocenić pięć wspaniałych restauracji. Restauracja w Zamku Topacz zdobyła drugie miejsce w klasyfikacji generalnej oraz wyróżnienie w kategorii „Najlepsza atmosfera”.
Fine Dining Week to specjalna edycja Restaurant Week organizowana od 2014 roku zimą i latem. Do tej pory brały w niej udział najlepsze restauracje z Warszawy i Krakowa. W tym roku do festiwalu przyłączył się także Wrocław oraz Poznań. Celem wydarzenia jest promocja oraz wspieranie rozwoju polskiej sceny restauracyjnej oraz zapoznawanie gości z ideą „fine dining”, czyli sztuki restauracyjnej na najwyższym poziomie, od wysokiej jakości składników, poprzez precyzyjnie dopracowany wygląd dania, po elegancko przygotowane stoły i profesjonalną obsługę kelnerską. W „fine dining” liczy się niezwykłe doświadczenie, które może zagwarantować pobyt w eleganckiej restauracji.
Dwa wyróżnienia dla Restauracji w Zamku Topacz
W pierwszej, wrocławskiej edycji festiwalu wzięła udział Restauracja w Zamku Topacz, miejsce, w którym niezwykle istotny jest szacunek do produktu, świeżość i wykwintność. Na jej czele stoi doświadczony Szef Kuchni, prawdziwy kulinarny wirtuoz, Rafał Borys.
Rafał Borys Goście biorący udział w festiwalu przyznali Restauracji w Zamku Topacz drugie miejsce w ogólnej klasyfikacji. Uznali także, że zasługuje na wyróżnienie w kategorii „Najlepsza atmosfera”.
Ogromnie cieszą nas oba wyróżnienia, jednak nagroda za „Najlepszą atmosferę” jest dla nas szczególnie ważna. Codziennie dokładamy wszelkich starań, aby nasi goście z największą przyjemnością smakowali nie tylko przygotowywanych przez nas dań, ale całokształtu, czyli klimatu miejsca, które dla nich tworzymy – powiedział Rafał Borys, Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz.
Kucharze z Restauracji w Zamku Topacz w ramach festiwalu serwowali między innymi sandacza z mleczkiem kokosowym, ravioli z borowikami i szpinakiem czy risotto z wędzonym selerem, truflą oraz parmigiano reggiano.
Zamek Topacz położony jest zaledwie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.
O Zamku Topacz Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 64 eleganckie pokoje, 5 sal konferencyjnych i bankietowych oraz dwie restauracje. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.
W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy element kompleksu hotelowego – Zamku Topacz, w znajduje się wykwintna restauracja, prowadzona przez doświadczonych szefów kuchni. Obiekt posiada nowocześnie urządzone pokoje spełniające najwyższe kryteria oraz salę konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem. W podziemiach zamku znajduje się także butikowe SPA i strefa Wellness, a także zewnętrze jacuzzi z kominkiem.
Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Ślęza.
Źródło: 38PR.pl – 08.03.2018
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |