Piątek 19 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Produkt z Warmii i Mazur zwycięzcą prestiżowej...

Aktualności gastronomiczne


Produkt z Warmii i Mazur zwycięzcą prestiżowej nagrody


Dodano: 2018-04-03

Drukuj

Wyślij



Szynka Dylewska Dojrzewająca (fot. facebook.com-wzgorzadylewskie)


W  Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA. Wyróżnienie przyznawane jest wybitnym polskim produktom, które zyskały uznanie na polskim i światowym rynku.

Akademia Gastronomiczna w Polsce przyznaje nagrody AIG Prix oraz Ars Coquinaria podczas uroczystej gali w Warszawie, w której udział biorą przedstawiciele strony rządowej, dotychczasowi laureaci, a także znani szefowie kuchni, gastronomiczne osobistości medialne oraz media, patroni i sponsorzy.



Decyzją Zarządu Akademii Gastronomicznej produkt – Szynka Dylewska Dojrzewająca wytwarzana przez Dagmarę Gęstwińską, właścicielkę Gospodarstwa Agroturystycznego Kalinówka w Pietrzwałdzie koło Ostródy, zwyciężyła w tegorocznej edycji nagrody Ars Coquinaria w kategorii Polski Produkt. Wyróżnienie przyznawane jest wybitnym polskim produktom, które zyskały uznanie na polskim i światowym rynku i stały się produktem polecanym, wykorzystywanym i promowanym przez najlepszych polskich szefów kuchni.

Akademia Gastronomiczna w Polsce w Polsce jest oddziałem Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (Académie Internationale de la Gastronomie) z siedzibą w Paryżu, która uzyskała renomę na całym świecie, jako kulinarny ekspert i doradca we wszelkich aspektach związanych z gastronomią i sztuką kulinarną.

Organizacja ma na celu rozwijanie i propagowanie sztuki kulinarnej, stawiając sobie za cel promowanie i typowanie „gwiazdkowych” restauracji na świecie. Wspiera wszelkie inicjatywy sprzyjające promowaniu i rozpowszechnianiu polskiej, europejskiej i światowej kuchni.

Przedsięwzięcia Akademii Gastronomicznej w Polsce, rangi tak ogólnopolskiej, jak i międzynarodowej, pozwalają nie tylko zachować tradycję, ale i stale rozwijać polską sztukę kulinarną, która stanowi niewątpliwie znamienny element polskiej kultury.

Gospodarstwo Agroturystyczne Kalinówka jest członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

NAGRODY AIG PRIX 2018 (przyznawane za dokonania z roku 2017):
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX - przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.

LAUREACI AIG PRIX 2018:
• Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości Marek Flisiński, Water&Wine (Nałęczów)
• Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Szefa Cukiernictwa Justyna Kawiak, cukiernia NANAN (Wrocław)
• Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera Kamil Wojtasiak, Butchery&Wine (Warszawa)
• Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej Małgorzata Kalemba-Drożdż, “Smakowite drzewa”, Pascal (2017)
• Prix Multimedia / Nagroda Multimediów FOOD&FRIENDS - Camilla Hultqvist, Igor Grzeszczuk

Dzięki uprzejmości partnerów Akademii Gastronomicznej – NAŁĘCZÓW ZDRÓJ (marka Cisowianka Perlage), DAJAR (marka Ambition), POLSKICH LINII LOTNICZYCH LOT oraz VORWERK POLSKA (marka Thermomix) – prezydent Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki wręczył laureatom wyjątkowe nagrody:
• Marek Flisiński – staż w restauracji Quique Dacosta (Hiszpania), 3 gwiazdki Michelin
• Justyna Kawiak – urządzenie Thermomix TM5 firmy Vorwerk
• Kamil Wojtasiak – study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich

NAGRODY ARS COQUINARIA POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ
• MISTRZ MISTRZÓW - mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości kulinarne
• PRZYJACIEL SMAKU – nagradzamy tych, którzy przyczyniają się do rozwoju i podnoszenia poziomu polskiej gastronomii
• POLSKI PRODUKT - dla wybitnych polskich produktów, docenianych i używanych przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii

LAUREACI ARS COQUINARIA 2018:

    ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów - Adam Chrząstowski
    ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku – Magda Gessler
    ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt – Szynka Dylewska Dojrzewająca


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 22.03.2018


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji