Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Produkt z Warmii i Mazur zwycięzcą prestiżowej... | Aktualności gastronomiczne
Produkt z Warmii i Mazur zwycięzcą prestiżowej nagrody
|
Szynka Dylewska Dojrzewająca (fot. facebook.com-wzgorzadylewskie)
|
W Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczenia nagród AIG PRIX oraz ARS COQUINARIA. Wyróżnienie przyznawane jest wybitnym polskim produktom, które zyskały uznanie na polskim i światowym rynku.
Akademia Gastronomiczna w Polsce przyznaje nagrody AIG Prix oraz Ars Coquinaria podczas uroczystej gali w Warszawie, w której udział biorą przedstawiciele strony rządowej, dotychczasowi laureaci, a także znani szefowie kuchni, gastronomiczne osobistości medialne oraz media, patroni i sponsorzy.
Decyzją Zarządu Akademii Gastronomicznej produkt – Szynka Dylewska Dojrzewająca wytwarzana przez Dagmarę Gęstwińską, właścicielkę Gospodarstwa Agroturystycznego Kalinówka w Pietrzwałdzie koło Ostródy, zwyciężyła w tegorocznej edycji nagrody Ars Coquinaria w kategorii Polski Produkt. Wyróżnienie przyznawane jest wybitnym polskim produktom, które zyskały uznanie na polskim i światowym rynku i stały się produktem polecanym, wykorzystywanym i promowanym przez najlepszych polskich szefów kuchni.
Akademia Gastronomiczna w Polsce w Polsce jest oddziałem Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (Académie Internationale de la Gastronomie) z siedzibą w Paryżu, która uzyskała renomę na całym świecie, jako kulinarny ekspert i doradca we wszelkich aspektach związanych z gastronomią i sztuką kulinarną.
Organizacja ma na celu rozwijanie i propagowanie sztuki kulinarnej, stawiając sobie za cel promowanie i typowanie „gwiazdkowych” restauracji na świecie. Wspiera wszelkie inicjatywy sprzyjające promowaniu i rozpowszechnianiu polskiej, europejskiej i światowej kuchni.
Przedsięwzięcia Akademii Gastronomicznej w Polsce, rangi tak ogólnopolskiej, jak i międzynarodowej, pozwalają nie tylko zachować tradycję, ale i stale rozwijać polską sztukę kulinarną, która stanowi niewątpliwie znamienny element polskiej kultury.
Gospodarstwo Agroturystyczne Kalinówka jest członkiem sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.
NAGRODY AIG PRIX 2018 (przyznawane za dokonania z roku 2017): Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX - przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.
LAUREACI AIG PRIX 2018: • Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości Marek Flisiński, Water&Wine (Nałęczów) • Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Szefa Cukiernictwa Justyna Kawiak, cukiernia NANAN (Wrocław) • Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera Kamil Wojtasiak, Butchery&Wine (Warszawa) • Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej Małgorzata Kalemba-Drożdż, “Smakowite drzewa”, Pascal (2017) • Prix Multimedia / Nagroda Multimediów FOOD&FRIENDS - Camilla Hultqvist, Igor Grzeszczuk
Dzięki uprzejmości partnerów Akademii Gastronomicznej – NAŁĘCZÓW ZDRÓJ (marka Cisowianka Perlage), DAJAR (marka Ambition), POLSKICH LINII LOTNICZYCH LOT oraz VORWERK POLSKA (marka Thermomix) – prezydent Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki wręczył laureatom wyjątkowe nagrody: • Marek Flisiński – staż w restauracji Quique Dacosta (Hiszpania), 3 gwiazdki Michelin • Justyna Kawiak – urządzenie Thermomix TM5 firmy Vorwerk • Kamil Wojtasiak – study trip po jednym z europejskich regionów winiarskich
NAGRODY ARS COQUINARIA POLSKIEJ AKADEMII GASTRONOMICZNEJ • MISTRZ MISTRZÓW - mentorowie pokoleń polskiej gastronomii, wybitne osobistości kulinarne • PRZYJACIEL SMAKU – nagradzamy tych, którzy przyczyniają się do rozwoju i podnoszenia poziomu polskiej gastronomii • POLSKI PRODUKT - dla wybitnych polskich produktów, docenianych i używanych przez najlepszych polskich szefów kuchni, które zyskały uznanie na światowych rynkach i stają się ambasadorami polskiej gastronomii
LAUREACI ARS COQUINARIA 2018:
ARS COQUINARIA w kategorii Mistrz Mistrzów - Adam Chrząstowski ARS COQUINARIA w kategorii Przyjaciel Smaku – Magda Gessler ARS COQUINARIA w kategorii Polski Produkt – Szynka Dylewska Dojrzewająca
Źródło: Warmia.Mazury.pl – 22.03.2018
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |