Czwartek 25 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Gastronomia » Sprawdź te referencje!

Artykuły serwisu


Sprawdź te referencje!


Dodano: 2006-11-11

Drukuj


Nazwij mnie Ezopem Baśniowego Świata Restauracji! Opuściłam się kilka miesięcy w przedstawianiu mojego biuletynu informacyjnego, tylko po to, by powrócić z ostrzegawczą historią. Uczymy się wyłącznie na błędach i nie ma lepszego nauczyciela, niż własne doświadczenie, prawda?

W naszym pośpiechu do zapełnienia naszej restauracji serdecznymi osobami, aby wyglądało, że mamy skompletowany cały personel, czasami patrzymy przez palce na proces naboru. Mam na myśli prawdziwy proces naboru.

Wiem, wiem... lubię gadać o procesie rekrutacji i ważkości znalezienia odpowiedniej obsady dla twojej restauracji. Sprawdzanie referencji jest jednym, z takich szczegółów, które chętnie pomijamy. Chociaż zgodnie z prawem, poprzedni pracodawca nie może bez dowodu obmawiać potencjalnego pracownika, stale pojawiają się pytania, które tworzą skazę na tym wzorcu działań prawnych. Rozumiem, że takie obostrzenia wprowadzono, aby chronić pracownika; rozumiem jednak również, że niewiele chroni ciebie, jako właściciela, przed zatrudnieniem złodzieja, lub innego rodzaju kryminalisty.

Ostatnio, szkoliłam personel przed otwarciem restauracji. Szef był przekonany, że zbudował piękną restaurację, stworzył kulinarne rozkosze w menu i zatrudnił personel zarządzający do pomocy w rekrutacji stosownych i fachowych pracowników.

Nowy personel był fantastyczny! Większość z nich była gotowa stanąć przed wyzwaniami i przygodami, jakie oferuje nowa, fascynująca restauracja. Większość z nich miała doświadczenie w pracy w wytwornych restauracjach i wiedziała jak wyprzedawać menu. Mówię wam, to był zespół marzeń!

Błąd: w składzie zespołu był młody człowiek, który był zupełnie wyjątkowy w sztuce obsługi gości. Poza tym, że był trochę nerwowy, wśród swoich współpracowników, był znakomity! Pogratulowałam kierownictwu tak dobrego pracownika, bo wydawało się, że tak w istocie było.

Po kilku dniach szkolenia, poprosił jednego z kierowników, czy jego żona, mogłaby być przyjęta w skład zespołu. Zapewnił go, że razem pracują jeszcze lepiej. Zawsze jestem niechętna, kiedy mam zatrudnić małżeństwo, szczególnie wtedy gdy mieliby pracować w jednym dziale. Ale, to tylko moje zdanie.

Tak więc zatrudniono również jego małżonkę. Natychmiast zauważyłam, że dokładali wszelkich wysiłków, aby zawsze wykonywać swoją pracę razem. Nawet w czasie szkoleniowej gry ze znajomości menu, zaprojektowanej w taki sposób, aby pomóc pracownikom w jego opanowaniu, ignorowali wszelkie podziały grupowe i upewniali się, że zawsze są razem.

Niektórzy z was mogliby pomyśleć – no i co z tego?!? Możecie tak myśleć. Ja pomyślałam – w szaleństwie jest metoda! Ale, to tylko moje przemyślenie. W moim podsumowującym raporcie, ostrzegłam zespół kierowniczy, aby im nie ufali. Nie byłam zadowolona z powodu demonstrowanej przez nich „wspólnoty”. Nie byli również zbyt pewni.

Podczas jednej z prób z otwarciem restauracji, znajomy właściciel innej restauracji, który był zaproszony na przyjęcie, kiedy ich zobaczył, natychmiast zaalarmował kierownictwo. Najwyraźniej, para ta została wyrzucona z pracy z jego restauracji za oszustwa związane z kartami kredytowymi.

Co za ulga, powiedzmy to razem!

Mąż nie kłamał, kiedy mówił, że razem pracuje się im lepiej – był po temu właściwy powód! Nie trzeba dodawać, że kierownictwo musi wprowadzić pewne zmiany w swoich technikach rekrutacyjnych. Ten błąd był łatwy do popełnienia; byli atrakcyjną młodą parą, którzy kochali gastronomię i byli zręczni w obsłudze.

Muszę wierzyć, że był to rzadki przypadek. Większość osób, które zatrudniasz nie musi być artystycznymi złodziejami kart kredytowych. Jeżeli nie możesz sobie pozwolić na dogłębne sprawdzanie kandydatów do pracy, które nie zawsze jest najbardziej wiarygodnym źródłem, to na pewno będziesz wiedział, o co spytać poprzedniego pracodawcę, aby zdobyć pożądane informacje o twoim potencjalnym pracowniku. Może warto byłoby skontaktować się także z pełnomocnikiem ds. zasobów ludzkich lub z kimś, kto zajmuje się sprawami personalnymi.

Susie Ross


© Copyright Susie Ross, Waiter Training
Tytuł artykułu w oryginale "Check Those References!"
Reprint i tłumaczenie artykułu przez ehotelarz.com za zgodą autora.

Susie Ross – założycielka firmy Waiter Training, 15-letnią karierę w branży restauratorskiej, rozpoczynała jako kelner, obecnie instruktor szkoleń z obsługi kelnerskiej łączących elementy zabawy, komunikacji i aktorstwa, autorka podręczników szkoleniowych. Podkreśla, że najważniejsza w tym zawodzie jest kreatywność oraz sugestywna sprzedaż.

Kontakt:
Susie Ross
Waiter Training
email:
susan@waiter-training.com
www.waiter-training.com


Komentarze:

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji