Sobota 20 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Gastronomia » Dziesięć trendów w restauracji, których...

Artykuły serwisu


Dziesięć trendów w restauracji, których nienawidzimy


Dodano: 2006-11-11

Drukuj


Epicurious.com wyszczególnia 10 trendów restauracyjnych, których nie znosimy ...

1. Sławny szef kuchni, którzy nigdy nie gotuje: Odstaw szklanicę szampana, zamień twój drobno prążkowany garnitur z domu mody Hugo Boss, na biały fartuch szefa kuchni i zabierz się za robotę

2. Restauracje, w których więcej jest publicystów niż kucharzy: Plotki wskazują na to, że żywot restauracji będzie krótki. Więcej uwagi i pieniędzy przeznacza się na wystrój, niż na menu; numer telefonu lub adres, to ‘tajemnica’. Wyczerpaliśmy naszą tolerancję na przereklamowane ‘ekstremalnie popularne miejsca’

3. Wymyślna surowa kuchnia: Pomimo nakłonień kilku prominentnych szefów kuchni, ten pretensjonalny, pozbawiony smaku, niezdrowy trend, zarówno zabierający dużo czasu w przygotowaniu, jak i drogi w zakupie (pomyśl - $12 za „pomidorowego tatara” – znany jako salsa), znacznie przekroczył swoje 15 minut.

4. Wyprzedawanie niezdrowej żywności: Pączkujące tłumy szefów kuchni i sommelierów, zachwalających towary niskiej jakości, robią dwie rzeczy: wprowadzają w błąd nie znających się na potrawach i winach, miłośników kuchni, wpierając im, że te produkty są dobre i trwonią zawodową reputację tak szybko, jak szybko powiększają się ich konta bankowe.

5. Wielkie powierzchnie: Restauracje wielkości boiska futbolowego, z odpowiadającymi im menu, są nie chcianymi inwestycjami.

6. Menu kipiące od ilości informacji, większej niż w bazie danych iPoda: Aby delektować się drożdżową bułeczką z masłem i jajkami, naprawdę niekonieczna jest wiedza na temat farmy, z której pochodzą jajka.

7. Nadużywanie terminów „lokalny” i „swojski”: Obecnie nie można już otworzyć restauracji, w której nie twierdzi się, że „kupujesz lokalne wyroby”. Chociaż cel jest szczytny, w większości przypadków nie pokrywa się z prawdą (szczególnie, jeżeli chodzi o ryby). Ponadto, jeżeli nie umiesz gotować, nie obchodzi cię skąd pochodzą składniki danej potrawy.

8. Zasada 5:30 lub 22:30: Zadzwoń do wielu miejsc, aby dokonać rezerwacji, z wyprzedzeniem mniejszym niż dwa tygodnie, i w każdym z nich powiedzą ci, że to są jedyne dostępne terminy. Ale pokaż się o 20:00 i bardzo często znajdziesz wiele wolnych stolików.

9. Łazienki damsko-męskie: Nie lubimy korzystać z łazienki wspólnie z odmienną płcią w modnej restauracji.

10. Pianka (bezy): Była to śmiała innowacja, wprowadzona sześć lat temu przez Ferran Adria. Obecnie to tylko cudacznie spreparowane, topniejące grudki na talerzu, w każdym klubie nocnym z kulinarnymi pretensjami. Dajcie nam proszę coś, w co można się wgryźć.

Źródło: Epicurious.com


Komentarze:

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji