Ten artykuł przeznaczony jest dla osób, które chcą wykonywać zawód
kelnera, jak również dla obecnych kelnerów, którzy chcieliby wykonać ruch
przejścia do bardziej ekskluzywnej restauracji ponieważ sądzą, że mogliby
zarobić tam więcej. Zajmiemy się obiema kwestiami ponieważ otrzymuję mnóstwo
próśb od ludzi obu tych kategorii.
Wielu z nas, a ja jestem jedną z nich, podziwia i szanuje dobrego kelnera.
Doceniamy łatwość z jaką dobry kelner zadaje właściwe pytania, słucha nas i
stosownie odpowiada. Dobry obsługujący wydaje się mieć elementy intuicji.
Pierwszą rzeczą jaką mówię każdemu, kto chce być kelnerem, to, że musi mieć
osobowość zorientowaną na obsługę. To jest ten element intuicji. Jeżeli nie
masz tej cechy, nie będziesz należał do tego biznesu.
Zapytaj każdego dobrego kelnera, dlaczego robi to co robi. Odpowie ci: ponieważ
lubi ludzi, lubi uszczęśliwiać ludzi i lubi wolność, jaką oferuje ta praca.
Powie ci również, że lubi pieniądze, jakie zarabia.
Następnie spytaj słabego kelnera, dlaczego robi to co robi. Jak rozpoznać złego
kelnera? Jest tym, który zawsze narzeka, jak to mało zarabia. Zawsze mówi, że
musi znaleźć prawdziwą pracę i ma rację! Musi przejść na pracę biurową, gdzie
wie dokładnie ile wynoszą jego zarobki i nikt nie doniesie na jego niewłaściwą
postawę.
To nie jest to, co cię uszczęśliwia, co ciągnie cię do pracy i docenia twoje
środowisko.
Dobry kelner rozumie, że jest panem swoich zarobków. Rozumie, że sprzedaje
swoją osobowość równie dobrze jak posiłki. Uważa się za szczęściarza mając
pracę, która oferuje mu wolność zarobienia tylu pieniędzy, ilu chce i że może
mieć dzień wolny w środku tygodnia, jeżeli go potrzebuje. Jest solidny i
zazwyczaj dostaje wolne, o które poprosi ponieważ kiedy ma swoją zmianę, jest
punktualny, nastawiony pozytywnie i wydajny! Zarabia dobre pieniądze, jak
zarabia restauracja.
Inną rzeczą, jaką mówię potencjalnemu kelnerowi to to, że musi być
zorganizowanym myślicielem i pracownikiem. Musi być tym typem osoby, który
myśli do przodu i pracuje proaktywnie obsługując swoje stanowisko. To jest ta
cecha intuicji i zorientowania na obsługę, którą wszyscy podziwiamy.
Na koniec mówię ludziom, że muszą mieć dużą odporność psychiczną. Absolutnie
nie mogą przyjmować wszystkiego osobiście, ani od współpracowników ani od
klientów. To może być najtrudniejsza rzecz do osiągnięcia w każdym biznesie.
Jeżeli przejmujemy się wszystkim, co dotyczy naszej pracy i reputacji, bierzemy
te sprawy zbyt osobiście. To jak balansowanie na linie. Kelnerzy, którzy odnieśli
sukces, opanowali to po mistrzowsku.
Inną rzeczą, o którą jestem proszona, to jak znaleźć się w atmosferze wytwornej
restauracji. Zazwyczaj ludzie myślą, że mogą zarobić więcej w tego typu
placówce. Mogłabym się z tym sprzeczać. Wierzę, że możesz zarobić dobre
pieniądze w restauracji, prawie każdego typu, jeżeli jesteś właściwą osobą. Aby
odnieść sukces w ekskluzywnym otoczeniu, musisz polubić wszystkie te „dodatki”
wytwornej obsługi.
Ostatni i z pewnością nie ostateczny - jest jeden ważny czynnik dotyczący
poszukiwania pracy. To jak zaprezentujesz się, kiedy składasz podanie o pracę
związaną z obslugą klienta. Jeżeli zamierzasz ubiegać się o pracę w IBM, co
założysz na siebie? Szanse są większe gdybyś włożył garnitur lub ubiór tej
klasy. Teraz, co założysz na rozmowę do restauracji? To prawdziwa praca, tak
jak w IBM. Pomyśl o tym w ten sposób i okaż szacunek, na jaki zasługuje,
każdemu potencjalnemu pracodawcy. Jeansy, sandały i modna koszula to nie jest
najbardziej profesjonalny wizerunek, aby ruszyć na podbój świata. Nie bądź
zaskoczony, jeżeli menadżer lub właściciel odeśle cię i powie, że porozmawia z
tobą, kiedy będziesz odpowiednio ubrany i gotowy na rozmowę. Szkoda że
właściciele / menedżerowie tego nie robią.
Ubierz, się aby odnieść sukces! Włóż elegancki strój! Pokaż, że przykładasz się
do poszukiwania pracy. Jeżeli nie umiesz tego zrobić, w ogóle nie zawracaj
sobie głowy szukaniem zatrudnienia. Żyjemy w swobodnym społeczeństwie. Ale
ciągle mamy jakieś standardy dotyczące czystości i wyglądu, szczególnie w
gastronomii. Będziesz przecież obchodził się z posiłkami i napojami ludzi. Oni
lubią widzieć, że ludzie obsługujący ich są czyści i zadbani, co oznacza czyste
paznokcie i ręce, czyste i uczesane włosy oraz czysty i wyprasowany strój.
Chcesz czy nie, wszyscy oceniamy opierając się najpierw na wyglądzie. Przedstaw
swoje jak najlepsze oblicze i spełnij to! Miej z sobą życiorys, aby wręczyć go
potencjalnemu pracodawcy. Potraktuj biznes restauracyjny, jak profesjonalista a
będziesz potraktowany jak profesjonalista. Wypłyniesz wówczas na szerokie wody.
Susie Ross
|