Czwartek 28 Marzec 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Gastronomia » Masz czas na opieranie się...

Artykuły serwisu


Masz czas na opieranie się...


Dodano: 2006-11-12

Drukuj


... to masz czas na sprzątanie!

Przepraszam, czy ja słyszę zbiorowe narzekanie? Dawno temu jeden z moich ulubionych menedżerów zwykł powtarzać tę mantrę i zawsze, ale to zawsze – słyszał zbiorowe narzekanie. A jedynym sposobem, aby je powstrzymać było zajęcie pozycji aktywnej i rozpocząć sprzątanie, zanim ktokolwiek miałby szansę na rozpoczęcie biadolenia!

Innym z jego słynnych powiedzonek było, „Nie patrz w dół!” Oznaczało to, że jeżeli patrzysz w dół, mógłbyś zobaczyć, jakieś zabłąkane kawałki śmieci, które zostały przeoczone przez pięciu pracowników utrzymujących czystość i to ty musiałbyś je podnieść. Obawiał się tego, że nikt nie chciałby być odpowiedzialny za utrzymanie nieskazitelnej czystości w restauracji.

Wątpię, żeby ktokolwiek czytający ten artykuł, słyszał o gościu narzekającym, że w restauracji jest zbyt czysto!

Jeżeli chciałbyś, żeby twój personel nienawidził cię z czułością, wyjdź im naprzeciw z jakąś denerwującą mantrą, która spowoduje tworzenie pożądanych nawyków, tylko po to, żebyś się zamknął! To jest tak, jak z wychowywaniem dzieci; musisz im ciągle przypominać o rzeczach, które powinny zrobić.

Przy okazji następnego zebrania z personelem powiedz o zarazkach, bakteriach i chorobach powodowanych przez nieodpowiedni stan sanitarny żywności itd. Zdumiewające, jak takie drobne rzeczy mogą wpływać na wrażenie wywierane na gościach, a dotyczące twojej restauracji.

Przede wszystkim: miejsce parkingowe i droga wejściowa wywierają pierwsze wrażenie. Miejsce parkingowe może nie mieć nic wspólnego z twoimi potrawami i obsługą, jednakże twoi goście budują swoje pierwsze wrażenia o tobie, zanim jeszcze zdążą wysiąść ze swoich samochodów.

Czy na drodze wejściowej nie ma jakichś nie uprzątniętych śmieci i czy masz kogoś, kto z uśmiechem otwiera drzwi gościom, przy wchodzeniu i wychodzeniu z restauracji?

Twoi goście zwracają uwagę czy stanowisko hosta jest dobrze zorganizowane, co wskazuje na jego sprawność. Menu powinny być aktualizowane, a nie wskazywać ubiegłotygodniową specjalność na trzeciej stronie.

Półki, okna, klamki drzwiowe i metalowe obicia drzwi, to rzeczy, na które patrzymy każdego dnia i wkrótce nie zauważamy, jak szybko ulegają zabrudzeniu czy wysmarowaniu lepkimi substancjami. Twoi goście oglądają je na świeżo i zastanawiają się czy pracownicy obsługi myją swoje ręce odpowiednio często i czy personel kuchenny ma w nawyku utrzymywanie czystości w pomieszczeniach, w których przygotowuje się potrawy. Goście nie powinni myśleć o takich rzeczach – to jest rozpraszające!

A co z osobą, która ich obsługuje? Dziewięć sekund czasu zabiera komuś, aby zdecydować, czy cię polubią i zaufają, czy nie. Oznacza to, że wiedzą, jakie u nich powodujesz odczucia, zanim nawet zdążysz otworzyć usta!

Tak więc, jak wyglądasz? Czy zatroszczyłeś się odpowiednio, aby dzisiaj dobrze wyglądać? Czy twój uniform jest czysty i odprasowany? Czy twój fartuch wygląda tak, jakbyś go używał w charakterze mopa, do sprzątnięcia niezbyt czystej podłogi?

Ręce i paznokcie powinny być czyste i wypielęgnowane. Wypielęgnowane paznokcie w tym biznesie oznaczają, że są krótkie i nie lakierowane – niedopuszczalne są wszelkie sztuczne paznokcie.

Historia w jednym akapicie: Dawno temu pracowałam z kobietą, która nosiła mocny makijaż. Warstwa makijażu była tak gruba, że wyraźnie było widać linię dzielącą twarz od szyi. Miała również długie paznokcie, za którymi upchnięte były warstwy makijażu. Wygląd ten spowodował, że zaczęłam się zastanawiać, co jeszcze może się zmieścić za jej paznokciami... Pozwolę, żebyście również się nad tym zastanowili.

Istnieje dużo brutalnych danych statystycznych, które mogłyby rozbawić twój personel. Porozmawiaj ze swoim inspektorem medycznym i zdobądź trochę danych ze strony internetowej krajowego stowarzyszenia restauracji (NRA). Odszukaj swój podręcznik szkoleniowy programu Bezpiecznej Obsługi (ServSafe) i odszukaj wszystkie odrażające przykłady sposobów zarażania ludzi chorobami pochodzącymi z nieodpowiedniego stanu sanitarno-higienicznego.

Używaj opisowych określeń, kiedy rozmawiasz o tych sprawach. Nie obawiaj się używać, odstraszającej terminologii medycznej, aby zwiększyć efekt oddziaływania na słuchaczy. Wywołasz z pewnością trochę uśmieszków i dowcipnych komentarzy; bez wątpienia.

Czy ludzie mogą naprawdę tak ciężko zachorować, z powodu takiego drobnego, jednego zarazka? Zawsze słyszymy, że przytrafia to się komuś innemu, a nie nam. Nie pozwól, aby twoja restauracja, stała się tym „kimś innym”, o którym się słyszy i czyta. Jeżeli zamierzasz zaaprobować sprzątanie w obecności gości, co nie jest złym pomysłem, upewnij się, że twój personel, wykonuje te czynności w pewnym oddaleniu od gości, a nie bezpośrednio przy stoliku i stojących na nim potrawach. Sprzątania można dokonywać w luźniejszych momentach, przy zmniejszonym ruchu. Pamiętaj także, że potrzeby gościa, mają zdecydowane pierwszeństwo nad usuwaniem zabrudzeń z metalowych obić drzwiowych.

W trakcie prowadzonych przeze mnie szkoleń, rozmawiamy o tzw. „cichej obsłudze”. Czasami bardziej odpowiednie jest stanie i obserwowanie swojego rewiru – jeżeli jest pełny. Kiedy nie jest pełny, możesz wypolerować srebrną zastawę i szklanki do wina – przy pełnej obserwacji swoich gości. Mogą nie spoglądać na ciebie bezpośrednio, jednakże instynktownie wyczuwają, że pracujesz nad tym, aby restauracja była znakomitym dla nich miejscem, do skonsumowania posiłku.

Nie ma znaczenia, że stolik który właśnie sprzątasz, był już sprzątnięty 20 minut temu, bo stolik obok, nic o tym nie wie. Oni wiedzą tylko to, że jesteś ciężko pracującą osobą i powinieneś być za to wynagrodzony – mówię o dużo większym napiwku! Oczywiście, większy napiwek, także w przypadku, kiedy zajmujesz się ich potrzebami i nie muszą czekać niepotrzebnie na lampkę wina.

Menedżerowie dzielą się nowościami ze swoim personelem. Powiedz im również, że mogą zdobyć dodatkowe „punkty” za przejmowanie inicjatywy i rozpoczynanie sprzątania, zanim zdążysz powiedzieć „Masz czas na opieranie się, to masz czas na sprzątanie!”

Wszystkiego dobrego!

Susie Ross


© Copyright Susie Ross, Waiter Training
Tytuł artykułu w oryginale "You Got Time to Lean . . ."
Reprint i tłumaczenie artykułu przez ehotelarz.com za zgodą autora.

Susie Ross – założycielka firmy Waiter Training, 15-letnią karierę w branży restauratorskiej, rozpoczynała jako kelner, obecnie instruktor szkoleń z obsługi kelnerskiej łączących elementy zabawy, komunikacji i aktorstwa, autorka podręczników szkoleniowych. Podkreśla, że najważniejsza w tym zawodzie jest kreatywność oraz sugestywna sprzedaż.

Kontakt:
Susie Ross
Waiter Training
email:
susan@waiter-training.com
www.waiter-training.com


Komentarze:

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji