Środa 24 Kwiecień 2024

redakcja@hotelinfo24.pl | Reklama w serwisie

Strona główna » Gastronomia » Jak zmienić jednorazowych klientów w stałych...

Artykuły serwisu


Jak zmienić jednorazowych klientów w stałych gości


Dodano: 2011-02-01

Drukuj


Stali klienci są jak energia życiowa dla większości biznesów, a wszyscy oni kiedyś byli przecież klientami po raz pierwszy.

Moja pierwsza wizyta w restauracji wysokiej klasy w ubiegłym tygodniu spowodowała, iż zacząłem myśleć o wszystkich drobnych rzeczach, jakie można by zrobić, aby zachęcić klientów do przyjścia tam po raz drugi lub trzeci. Jedzenie było dobre, a obsługa bezbłędna, ale wiele innych możliwości zapewne dałoby się jeszcze wykorzystać.

W jaki sposób można się zorientować, że gość odwiedza lokal po raz pierwszy? Powitalne komunikaty powinny być źródłem informacji służącej temu, aby dopasować obsługę i uczynić z tej wizyty coś specjalnego. Można to zrobić szybko i łatwo przy pomocy dwóch pytań:

1. „Czy był(a) Pani/Pan już u nas?” Niezależnie od tego, jaka będzie odpowiedź, jest to okazja do przekazania większej ilości informacji o jedzeniu i specjalnych produktach firmowych, od jak dawna restauracja już działa na rynku, jak można znaleźć najlepsze miejsca parkingowe, itd.
2. „Czy wizyta związana jest z jakąś specjalną okazją?”. Urodzinami? Mamy świeczki. Czy gość przebywa w naszym regionie po raz pierwszy? Podziel się niektórymi informacjami dotyczącymi lokalizacji, rzeczy które należałoby zobaczyć, itd. Porozmawiaj o ulubionych potrawach znajdujących się w menu.


Obsługa dla „pierwszorazowych” klientów może nieco się różnić od obsługi serwowanej stałym klientom.
3. Dziel się informacjami w małych porcjach, zamiast długiego przemówienia na samym początku. Wykorzystaj wszystkie możliwości, aby porozmawiać o specjalnościach restauracji, menu, wyborze napojów, deserów i wszystkich zbliżających się szczególnych wydarzeniach.
4. Kto się o nas troszczy? Zespoły kelnerskie mogą się gościowi mylić – na niektórych imprezach obsługa gości jest grupowa, ale i tak powinna być jedna osoba mająca pieczę nad wszystkim, wypatrująca koniecznych działań przy obsługiwanych stolikach. Powinien być również kierownik wypatrujący, jak te osoby dają sobie radę!
5. Zbieraj szczegóły kontaktowe z myślą o przyszłości. Kiedy ostatnio byłem we wspaniałym lokalu Good Life Pizza w Adelaide razem z rachunkiem otrzymałem małą karteczkę z prośbą o wpisanie swojego kontaktowego adresu emailowego. Proś, a dostaniesz to o co prosisz... nie proś, a nigdy nie będziesz w stanie skompletować listy klientów.
6. Żegnaj klientów drobnym upominkiem – wizytówką i kopią menu. Nigdy nie wiadomo, kiedy mogą się przydać! Przypomnij im o swojej stronie internetowej: ‘jej adres jest na wizytówce i w menu’.
7. Prowadź działania kontynuacyjne w postaci kart pocztowych – twój formularz na opinie może również zawierać prośbę o podanie adresu emailowego. W mojej kawiarni około 25 % klientów podaje swoje adresy mailowe w formularzu na opinie. Raz w tygodniu, kelnerka siada z plikiem kart pocztowych i wysyła klientom zwykłe pozdrowienia ode mnie. Skąd mogą wiedzieć, że nie są pisane moim charakterem. W dobie poczty elektronicznej, ręcznie napisane notki są skuteczniejsze niż kiedykolwiek.
8. Smak kończący posiłek utrzymuje się w pamięci klient przez dłuższy okres – co to było? Wspaniały deser, dobra kawa, szklaneczka czegoś specjalnego, ciepłe pożegnanie, zabawna, luźna atmosfera ?

Profitable Hospitality


Komentarze:

System HACCP dla gastronomii - dlaczego jest niezbędny? ...więcej»

Audyt jakości w gastronomii - czym jest i dlaczego jest taki istotny ...więcej»

Sezonowanie mięs i serów ...więcej»

Jakie menu przygotować na imprezę, gdy goście nie jedzą glutenu? ...więcej»

Jak poprawić efektywność konferencji? Zaserwuj gościom Brain Food! ...więcej»

Standardowe procedury check in i check out w hotelu ...więcej»

Pokój hotelowy - definicja, rodzaje, wyposażenie ...więcej»

Czym jest usługa hotelarska? ...więcej»

Test dla hotelarzy 12 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Test dla hotelarzy 8 - Technik hotelarstwa ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji