Na przemysł hotelarski składa się szereg różnego rodzaju obszarów takich jak: usługi kwaterunkowe, gastronomiczne, konferencyjne, turystyczne, rozrywkowe, organizacji imprez okolicznościowych i wiele innych.
Prowadzenie odnoszącego sukcesy, zyskownego hotelu i / lub restauracji jest porównywalne do giełdy papierów wartościowych: trzeba urozmaicać swój portfel w celu zmaksymalizowania zyskowności i zminimalizowania ryzyka. W dzisiejszych czasach ryzyko jest nawet bardziej prawdopodobne ze względu na aktualny klimat ekonomiczny wymagający od nas rozważnych działań w równym stopniu nakierowanych na przyszłość jak i na teraźniejszość.
Obecnie możesz mieć solidną markę (lokalną lub krajową), dobrą lokalizację, bazę stałych klientów, a i tak będziesz utrzymywał się na porównywalnym poziomie we wskaźnikach konkurencyjności. Z drugiej strony miałeś problemy z fluktuacją kadr, twoje marże handlowe nie zawsze były konsekwentnie utrzymywane i wydaje się, że zawsze pojawia się na rynku jakiś nowy konkurent.
Twój biznes mógłby stać się silniejszy, bardziej zrównoważony i zdolny do rozszerzania rynkowej penetracji jeżeli uważniej zbadałbyś niektóre opcje i poszerzyłbyś swoją ofertę różnicując usługi i produkty. Działania takie mogą obejmować:
1. Dodanie obszarów sprzedaży detalicznej. Conrad Hilton nadał tempo rozwoju tego obszaru dwa pokolenia temu i obecnie przemysł stoi przed poszerzeniem tego podejścia bardziej dogłębnie.
2. Uczynienie twoich usług bardziej dostępnymi. Odnosi się to szczególnie do usług gastronomicznych gdzie mniejsze i większe firmy eksperymentują z podażą produktów delikatesowych, sprzedaż na wynos wybranych, popularnych potraw, itd.
3. Badania potencjału właściwego rozmiaru usług cateringowych. Przygotowywanie imprez specjalnych poza siedzibą twojej firmy, jeżeli potraficie to robić dobrze i osiągać zyski.
4. Poszukiwanie swojej niszy. Może to być organizacja wesel, przyjęć okolicznościowych, spotkań korporacyjnych, itd.
5. Jeżeli prowadzisz restaurację hotelową, postaraj się dokonać oceny natężenia ruchu w różnych okresach czasu i zorientuj się czy istnieją opcje wykorzystania twojej restauracji w szerszym zakresie w okresach zastoju. Mógłbyś znaleźć swoją niszę poprzez wynajmowanie całego lokalu dla organizacji prywatnych przyjęć w potwierdzone badaniami określone dni o najmniejszym ruchu lub w okresach najwyższego popytu na takie usługi, jak na przykład korporacyjne przyjęcia świąteczne.
6. Dokonanie oceny aktualnej i potencjalnej powierzchni przestrzeni konferencyjnej i ustalenie czy potrzeby w tym zakresie są w pełni zaspokajane. Może to przynieść wzrost wielkości świadczonych usług poprzez przyciągnięcie grup biznesowych, które nie korzystają obecnie z twoich ośrodków.
7. Tworzenie zyskownych spółek. Prawdopodobnie istnieje kilkanaście lokalnych biznesów, które chciałyby skorzystać z twojej bazy klientów. Zaproponuj kreatywne sposoby możliwości reklamowego dostępu do swoich klientów... poprzez uiszczenie odpowiednich opłat.
Dr John Hogan
|