Termin: 2015-03-14 - 2015-03-15 Miejsce: Toruń W dniach 14-15 marca 2015 roku w Centrum Targowym „PARK” w Toruniu przy ul. Szosa Bydgoska 3 po raz kolejny odbędą się Targi Turystyczne „WYPOCZYNEK” 2015, których organizatorem są Targi Toruńskie Sp. z o.o.
Na targach zaprezentują się:
miasta i regiony turystyczne, touroperatorzy, biura turystyczne, uzdrowiska, hotele, pensjonaty, gospodarstwa agroturystyczne, organizatorzy aktywnego wypoczynku.
Goście, którzy odwiedzą Centrum Targowe PARK będą mieli okazję zapoznać się z ofertą turystyki krajoznawczej – odkryć nieznane dotąd regiony w Polsce i nie tylko. O powiew egzotyki zadbają biura podróży prezentując ofertę wyjazdów w najdalsze nawet zakątki świata. Zwiedzający będą mieli okazję przekonać się, jak wiele jest interesujących i inspirujących miejsc. Co więcej, będzie na nich czekać profesjonalna pomoc nie tylko przy wyborze kierunku wypoczynku, a i przy środku transportu, jakim będą docierali do celu podróży. Podczas V edycji Targów Turystycznych Wypoczynek nie zabraknie także prezentacji aktywnych form spędzania czasu wolnego – zarówno na łonie natury, jak i podczas urlopu w ekskluzywnym hotelu. Zadbamy o to, aby każdy znalazł coś dla siebie – szukający wrażeń single, małżeństwa z dziećmi (dla których priorytetami są bezpieczeństwo i animacje dla dzieci), a także ludzie starsi, którzy z przyjemnością zrelaksują się w jednym z licznych uzdrowisk usytuowanych w urokliwych miasteczkach w Polsce.
Równolegle, podczas targów odbędzie się TORUŃSKI FESTIWAL SMAKÓW, stanowiący doskonałą okazję do prezentacji oferty przez producentów tradycyjnej i ekologicznej żywności. Do udziału w imprezie zapraszamy wszystkich oferujących:
ekologiczne pieczywo, wędliny, sery, nalewki, miody, wina, przetwory, potrawy regionalne.
W tym roku Toruński Festiwal Smaków organizowany podczas Targów Turystycznych Wypoczynek 2015 poświęcony będzie kuchni historycznej. Kucharze i historycy będą przypominać zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury. Opowiemy o niezwykłych potrawach, dawnych książkach kucharskich oraz odkrywanych dzisiaj na nowo sekretach dawnych mistrzów kuchni i naszych babć.
Wybranych specjałów będzie można posmakować i dowiedzieć się jak je wykonano. Po raz drugi prezydenci miast z województwa kujawsko-pomorskiego przyrządzą obiad według dawnych przepisów, a tradycyjne smakołyki można będzie nabyć na stoiskach renomowanych wytwórców żywności regionalnej i tradycyjnej.
Program. Sala konferencyjna
Sobota 14.03.2015 r.:
10.30 Otwarcie 10.45 Toruńskie piernikarstwo (Adam Pokojski) 11.30 Historyczne wędliny z historyczną musztardą (Piotr Klepacz „Celtyckie Smaki” , Józef Siadak „Ekologia spod Strzechy”) 13.00 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia 15.30 Staropolskie desery: Maciej Nowicki, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Na zewnątrz: kuchnia armii gen. Hallera (cały dzień)
Niedziela 15.03.2015 r.:
10.00 Historyczne sery. Marek Grądzki i Jarosław Dumanowski 11.00 Historyczne piwo i piwowarstwo domowe. Browar Jan Olbracht (Toruń) 12.00 Kuchnia Wielkich Mistrzów: kulinarne tajemnice Krzyżaków (Bogdan Gałązka, Malbork) 13.00 Kuchnia Copernicusa. Przełom w astronomii i gastronomii (Sebastian Krauzowicz, restauracja Sfera w Toruniu (Hotel Copernicus) 14.00 Obiad prezydencki 15.30 Toruński zefirek. Deser z najstarszej toruńskiej książki kucharskiej
|