Strona główna » Aktualności hotelarskie ze świata » Gwiazdki przewodnika Michelin zyskują na... | Aktualności hotelarskie ze świata
Gwiazdki przewodnika Michelin zyskują na znaczeniu w indyjskiej branży hotelarskiej
|
Restauracja Le Cirque w Leela Palace w New Delhi, Indie
|
W coraz bardziej konkurencyjnym świecie ekskluzywnych restauracji, gwiazdki Michelina stają się w branży hotelarsko-gastronomicznej w Indiach czymś mistycznym, pełniącym funkcję nieformalnego przyzwolenia środowiskowego na prowadzenie najwyższej klasy lokalu, zapewniającego wyśmienite jedzenie, ale także przyznającego prawo do wychwalania własnego kunsztu.
Leela Palace w New Delhi bierze udział w tej w grze od początku, kiedy to otworzył indyjskie filie tak znakomitych placówek, jak Le Cirque i Megu, nowojorskich restauracji cieszących się mega popularnością w okresie ostatnich dwóch lat. Stolica Indii była niedawno miejscem uruchomienia dwóch kolejnych restauracji legitymujących się gwiazdkami Michelina - Yauatcha w Ambience Mall w Vasant Kunj i Akira Back w obiekcie JW Marriott w hotelowej dzielnicy Aerocity, w pobliżu międzynarodowego lotniska.
Podobne fakty miały miejsce w Bombaju, Bangalore i Kalkucie, gdzie otwarto już takie restauracje lub są one w trakcie uruchamiania. Ponadto, hotele organizują jednorazowe promocje, których gwiazdami są najlepsi szefowie kuchni, zdobywcy gwiazdek Michelina.
"Indyjczycy stają się coraz bardziej wytrawnymi turystami i domagają się wysokiej jakości usług. Stawianie na kucharzy, którzy mają w dorobku gwiazdki Michelina jest nową modą i mimo, że zwrot z inwestycji nie jest w większości wypadków zbyt wysoki, ważna staje się wartość skojarzeniowa wśród klientów," powiedział Kumar Shobhan , dyrektor ds. gastronomii w Hyatt Regency w Madrasie.
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |