Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Aleksander Baron i Adriana Marczewska szefami...

Aktualności gastronomiczne


Aleksander Baron i Adriana Marczewska szefami kuchni restauracji ZONI i bistra WuWu


Dodano: 2018-02-20

Drukuj

Wyślij



Adriana Marczewska (fot.Monika Szalek)


Jedna z najbardziej kreatywnych postaci polskiej sceny kulinarnej. Błyskotliwy, twórczy, zaskakujący pomysłami na autorską kuchnię – nietuzinkową, pełną oryginalnych smaków, nowoczesną, a zarazem silnie zakorzenioną w tradycji, lokalności i szacunku do produktów. Aleksander Baron – człowiek instytucja, znany i wysoko ceniony szef kuchni obejmie to stanowisko w restauracji ZONI, powstającej przy Muzeum Polskiej Wódki w Centrum Praskim Koneser. W tym samym miejscu działalność rozpocznie także bistro WuWu, a na czele jego kuchni stanie Adriana Marczewska. Twórcami restauracyjnego konceptu są Ewa, Andrzej i Mirosław Nizio, czyli REST TEAM.

Jak mówi Aleksander Baron, do niedawna współwłaściciel i szef kuchni Solec 44, inspiracje przychodzą do niego zewsząd. Nie ma jednego obszaru zainteresowań a jego wyobraźnia kulinarna budzi się w najmniej spodziewanych momentach. Obserwuje szeroko pojętą naturę i kulturę, z nich czerpie największe inspiracje. W jego pracy kluczowe jest otwarcie na doświadczenia empiryczne, pobudzanie wszystkich zmysłów. Ewa Nizio z REST TEAM podkreśla, że Aleksander Baron nie zamyka się w swoim kulinarnym świecie. Dlatego też idealnie wpisuje się w przyświecającą kulinarnemu konceptowi misję. -Eksperymentalne podejście stawia Aleksandra Barona w awangardzie polskiej sceny kulinarnej. Na nowo odczytuje historię, stojąc na straży kulturowego dziedzictwa i kulinarnej tradycji, o których opowiada zarówno w kuchni, jak i w swoich książkach czy programach telewizyjnych. Zapraszając Aleksandra do prowadzenia kuchni w restauracji ZONI dajemy przestrzeń i miejsce na kontynuowanie tej misji – dodaje.



Nowy szef kuchni ZONI przyznaje, że współpraca z REST TEAM pozwala mu na samorealizację i zrobienie kilku kolejnych kroków do przodu, jeśli chodzi o to, co tworzy w kuchni. - Koncept i ludzie za tym stojący są wyjątkowi, podobnie jak samo miejsce, czyli przestrzenie restauracji ZONI  sąsiadujące z Muzeum Polskiej Wódki – mówi Baron. Jako twórcy menu zależy mu na wykreowaniu pewnego rodzaju symbiozy dań i wnętrza. Chce też wskrzesić polską kulturę łączenia wódki z prostymi daniami nadając temu duetowi nową wartość. Wpływ na jego pomysł na kuchnię miał kontekst miejsca – cegły, węgiel, drewno beczek, metal, miedź obecne w przestrzeniach dawnej fabryki wódek. - Moja wyobraźnia wizualizuje cały proces powstawania trunków, który niegdyś miał tu miejsce. Widzę składniki, z których powstają, czuję zapach maceracji, fermentacji, dymu i ognia. Tak zaczyna się mój proces tworzenia — mówi Baron. Kontekst miejsca i podobne wrażenia znajdą odzwierciedlenie we wnętrzach ZONI. -Opracowany projekt restauracyjnej przestrzeni, najwyższej jakości materiały, industrialne meble i elementy wykończeniowe podkreślą dynamiczny i twórczy potencjał miejsca oraz autorskiej kuchni – mówi architekt Mirosław Nizio, który odpowiada za projekt wnętrz restauracji ZONI i bistro WuWu.

Aleksander Baron (fot. Monika Szalek

Na czele kuchni WuWu stanie ceniona i mimo młodego wieku bardzo już doświadczona szef – Adriana Marczewska. - Myśl o prowadzeniu kuchni bistro WuWu pobudza do poszukiwań, budzi też nostalgię i daje nadzieję, że będę współtworzyć miejsce, gdzie historia spotka nowe tradycje i przyszłość. Rozmach tego projektu daje możliwość pokazania światu najcenniejszych elementów rodzimej kultury kulinarnej – mówi Marczewska. O nawiązaniu współpracy przez REST TEAM z Adrianą Marczewską zadecydowała jej odwaga, pewności siebie, gotowości do wyzwań i rozwoju. - Imponuje nam otwartość na nowe smaki i wyzwania połączona z ogromną wiedzą o polskich produktach i ziołach w kontekście historycznym. Podoba nam się jej wielopłaszczyznowa działalność jako szefa kuchni, prowadzenie warsztatów oraz spotkań poświęconych sztuce kulinarnej. Poza tym, po prostu, ma niebywały talent – mówi o Adrianie Marczewskiej Ewa Nizio.

fot. Monika Szalek

Twórcom restauracji ZONI i bistro WuWu od początku zależało, aby skupić wokół tych miejsc ludzi kreatywnych, ambitnych i szalonych, wychodzących poza schematy, zarówno w kuchni, jak i w życiu.  -Misją REST TEAMU jest wyciągnięcie z polskiej kultury, tradycji i historii czegoś co dla innych może być odkryciem, a dla nas jest największą wartością. Gastronomia jest do tego świetnym pretekstem – mówi Ewa Nizio. I przyznaje, że koncept w warszawskim Koneserze jest dużym wyzwaniem. -Tworzymy miejsce, do którego trafią koneserzy polskich smaków i trunków. Tworzymy coś unikalnego dla ludzi z pasją do smaków, rytuałów, tradycji, historii, a zarazem naturalnego dla nas – dodaje Ewa Nizio.

Otwarcie ZONI planowane jest na czerwiec 2018. Restauracja ZONI oraz bistro WuWu powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki REST TEAM. Unikatowy koncept współtworzą Ewa, Andrzej i Mirosław Nizio. Restauracja ZONI oraz bistro WuWu, będące wyrazem zamiłowania zarówno do prostej, opartej na sezonowym produkcie kuchni, jak również do wysmakowanej architektury, to pierwsze wspólne kulinarne przedsięwzięcie trojga inwestorów. Lokale będą stanowić kreatywną mieszankę architektonicznych i wnętrzarskich dokonań właściciela pracowni Nizio Design International oraz biznesowego doświadczenia twórców sukcesu sopockiego White Marlin.


Źródło: BusinessandCulture.pl – 15.02.2018


Komentarze:

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę gastronomiczną. W stolicy co prawda nie brakuje miejsc gdzie można dobrze zjeść ale fajnie, żę tak dużo otworzy się ich na Pradze. Do tej pory skupiały się one po drugiej stronie wisły. Sądzę, żę Praga nie bęzie konkurencją chodźby dla Hali Koszyki ale będzie to na prawdę fajna alternatywa. W przyszłości po otwarciu na pewno na Pradze pojawi sięwielu nowych gości którzy do tej pory omijali tą dzielnicę, nie z powodu braku symaptii ale małej oferty miejsc gdzie można spędzić czas wolny.


Karolina (dodano 2018-03-24, 18:12:35)

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji