Strona główna » Aktualności hotelarskie ze świata » Włoska restauracja, która wymyśliła słynny deser... | Aktualności hotelarskie ze świata
Włoska restauracja, która wymyśliła słynny deser Tiramisu, będzie zamknięta
|
Restauracja Le Beccherie w Treviso we Włoszech
|
Kultowa włoska restauracja uznawana jako miejsce narodzin deseru Tiramisu będzie zamknięta jeszcze w tym miesiąca ze względu na niską frekwencję i wynikające stąd problemy finansowe.
Le Beccherie, która został otwarta w 1939 roku w mieście Treviso, niedaleko Wenecji, będzie musiała na dobre zamknąć swoje podwoje w dniu 30 marca bieżącego roku. Jej 60-letni właściciel Carlo Campeol, którego dziadkowi przypisuje się stworzenie pierwszego Tiramisu, powiedział, że powodem upadłości biznesu jest spadek liczby odwiedzających lokal turystów i zmiana ich konsumpcyjnych nawyków wywołana przez kryzys gospodarczy, który rozpoczął się pod koniec 2007 roku.
"Nastąpił istotny spadek liczby klientów," powiedział Carlo Campeol. "Straciliśmy polityków, biznesmenów i osoby publicznie znane."
We wrześniu ubiegłego roku, Treviso położone w pobliżu Wenecji, wystąpiło z wnioskiem do Unii Europejskiej, o uznanie go, jako miejsce narodzin Tiramisu i nadanie specjalnego statusu – tak, jak w przypadku szampana i Francji. Lokalny samorząd twierdzi, że Ada i Aldo Campeol, stworzyli w latach 60. ubiegłego wieku specjalny tort w polewie kakaowej, nasączonej kawą. W latach 70. nadano mu nazwę Tiramisu.
"To bardzo smutne, bo to miejsce zostało założone przez mojego dziadka," powiedział Campeol. Dodał, że ludzie preferują teraz jedzenie w fast foodach, przez co cierpią tradycyjne restauracje i kawiarnie. "Nic nie trwa wiecznie," podsumował Carlo Campeol
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |