Strona główna » Aktualności hotelarskie ze świata » Aizian – restauracja w Melia Bilbao... | Aktualności hotelarskie ze świata
Aizian – restauracja w Melia Bilbao uhonorowana gwiazdką Michelina
|
Restauracja Aizian w hotelu Melia Bilbao w Kraju Basków w Hiszpanii
|
Na oczekiwanej przez fachowców z branży dorocznej ceremonii, która odbyła się w hiszpańskiej Marbelli, prestiżowy Przewodnik Michelin na obszar Hiszpanii i Portugalii, przyznał jedną ze swoich wysoko cenionych gwiazdek, restauracji Aizian mieszczącej się w hotelu Melia Bilbao, położonym w największym mieście Kraju Basków, w północnej Hiszpanii.
Przewodnik Michelin wyróżnił awangardową baskijską restaurację prowadzoną przez José Miguel Olazabalagę, szefa kuchni w Aizian od roku 2003. Wyróżnienie to, jest przede wszystkim uznaniem dla pracy szefa kuchni i jego zespołu jako całości, jak i doskonałości urządzeń i obsługi świadczonej w tym lokalu.
Olazabalaga posiada bogate doświadczenie w świecie gastronomii, doskonaląc swoje umiejętności w takich kultowych restauracjach, jak: Goizeko Kabi, Zalacain, Andra Mari i El Bulli. Zawsze miał bardzo wysokie aspiracje, o czym świadczy np. zdobycie tytułu czołowego kucharza wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej w Hiszpanii, w 1998 roku i wygraniu konkursu Premio Pil-Pil za najbardziej pomysłowe potrawy.
Ta znacząca, nowoczesna restauracja to prawdziwy wykładnik tego, co najlepsze w kuchni baskijskiej. Aizian została określona, jako restauracja "Kilometr Zero", ze względu na wykorzystywanie do przygotowywanych potraw produktów nie tylko ekologicznych, ale pochodzących z lokalnych upraw i hodowli.
Restauracja Aizian która została otwarta w 2003 roku, charakteryzuje się ciepłą i stylową atmosferą, wzmocnioną przez dekoracyjne drewniane paski z czerwonego cedru i drzewa sukupira, w stylu pudełka po cygarach, dysponująca wspaniałymi widokami na park Doña Casilda.
Źródło: Melia Hotels International
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |