Strona główna » Aktualności hotelarskie ze świata » Wyróżniona gwiazdkami Michelina, Yamazato... | Aktualności hotelarskie ze świata
Wyróżniona gwiazdkami Michelina, Yamazato Restaurant rusza w Amsterdamie
|
Yamazato Restaurant w Hotel Okura Amsterdam, Holandia
|
Po trwającej trzy miesiące gruntownej renowacji, autentyczna japońska Yamazato Restaurant w Hotelu Okura Amsterdam ponownie otwiera swe podwoje.
Światowej sławy pracownia architektoniczna KKS z Tokio zaprojektowała nowe wnętrza w tej restauracji wyróżnionej gwiazdkami przewodnika Michelin. Jej sushi bar utrzymany w zgodzie z japońskimi kanonami obyczajowymi przydaje restauracji jeszcze więcej splendoru. Remont obejmował również kuchnię i sąsiadującą z nią jadalnię.
Delektując się tymi odnowionymi wnętrzami, goście bardziej niż kiedykolwiek, poczują jakby naprawdę byli w Japonii. To poczucie zaczyna się od momentu wejścia do lokalu poprzez kamienisty japoński ogród. Aby wykreować to prawdziwe odczucie, większość materiałów zastosowanych przez projektantkę Tomoko Koyanagi, to oryginalne produkty japońskie. Wizytówką odnowionej restauracji jest bez wątpienia sushi bar, z miejscami dla ośmiu osób. Wnętrze baru wyłożone jest drewnem hinoki, lekkim, aromatycznym i wysokiej jakości materiałem z Japonii i zostało zaprojektowane w zgodzie z rygorystycznymi japońskimi standardami. Oznacza to, że nie ma barier pomiędzy gościem, a szefem kuchni, co umożliwia podglądanie jego każdego ruchu wykonywanego przy przygotowywaniu porcji sushi.
KKS zaprojektował także wnętrza dla innej japońskiej restauracji sieci Okura, również z gwiazdką Michelina - Teppanyaki Restaurant Sazanka.
W 2002 Yamazato Restaurant była pierwszą autentyczną japońską restauracją w Europie, która otrzymała gwiazdkę Michelina. Szef kuchni Tomikawa przeniósł się do Amsterdamu w 1984 roku. Wspólnie z twórcą autentycznych dań kuchni japońskiej w Holandii, Akira Oshimą, postanowili umożliwić holenderskim klientom kosztowanie smaków japońskiej haute cuisine w ich własnym kraju. W 2002 roku wrócił do Japonii, by pogłębić wiedzę w zakresie kuchni japońskiej i monitorować zmiany zachodzące w sztuce kulinarnej w samej Japonii. W 2005 roku powrócił do amsterdamskiej Yamazato Restaurant. Następnie w 2010 roku został mianowany szefem kuchni obu autentycznych japońskich restauracji: Yamazato Restaurant i Teppanyaki Restaurant Sazanka. W listopadzie 2014 r Sazanka także uzyskała swoją pierwszą gwiazdkę Michelina.
Źródło: Okura Hotels & Resorts
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |