Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Bliny z Gościńca Ryński Młyn nagrodzone na... | Aktualności gastronomiczne
Bliny z Gościńca Ryński Młyn nagrodzone na Regionalnym Festiwalu Runa Leśnego
|
W Piszu odbył się Regionalny Festiwal Runa Leśnego (fot. ro.com.pl)
|
W dniu 5 września 2015 roku, w Piszu w województwie warmińsko-mazurskim, odbył się „Regionalny Festiwal Runa Leśnego”, w trakcie którego kucharze i przetwórcy rywalizowali o tytuły najlepszych produktów przygotowanych z darów natury – relacjonuje portal Warmia.Mazury.pl
Zgodnie z regulaminem konkursu jego uczestnicy musieli przygotować i zaprezentować autorską potrawę, której podstawą były grzyby.
W kategorii: restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, zakłady gastronomiczne, najlepszymi potrawami okazały się: • I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Restauracja „Gościniec Ryński Młyn” za „Bliny z grzybami wszelakimi i maczanką”; • II miejsce – Obiekt Turystyki Wiejskiej „Siedlisko na Półwyspie” za „Michę mazurskiego grzybiarza”; • III miejsce – Środowiskowy Dom Samopomocy w Piszu za „Risotto aromatyczne”.
Laureaci konkursu w kategorii osoby fizyczne: • I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Daniela Syrzeń za „Runo na placuszku”; • II miejsce – Krystyna Wydrych za „Naleśniki z grzybami”; • III miejsce – Paweł Bosak za „Leniwe grzybki”.
W rywalizacji lokalnych kucharzy najlepiej smakowała „Zupa grzybowa z pulpecikami” przygotowana przez Polską Akademię Nauk Dom Pracy Twórczej w Wierzbie. W „Konkursie nalewek leśnych” zwyciężyła „Nalewka Jeżyna Malina” Krystyny Wydrych.
Źródło: Warmia.Mazury.pl – 09.09.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |