Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Dolnośląska kuchnia na V Ogólnopolskim Festiwalu... | Aktualności gastronomiczne
Dolnośląska kuchnia na V Ogólnopolskim Festiwalu Kulinarnym Borów Dolnośląskich
|
Zamek Kliczków będzie gospodarzem Festiwalu Kulinarnego 'Ale Pasztet' (fot. kliczkow.com.pl)
|
Już po raz piąty, w dniach 24-25 października odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”. Gospodarzem Festiwalu będzie Zamek Kliczków – informuje PoradnikRestauratora.com.pl
Konkurs podzielono na trzy etapy, w których udział wezmą: 24.10 – kucharze profesjonalni; 25.10 – amatorzy i 25.10 – uczniowie szkół gastronomicznych.
Uczestnicy konkursu będą mieli za zadanie przygotowanie potraw z tradycyjnych, lokalnych produktów, ponieważ jego celem jest promowanie lokalnego potencjału kulinarnego Dolnego Śląska. Choć konkurs ma zasięg ogólnopolski, to jego uczestnicy będą się musieli wykazać znajomością oryginalnych dań kuchni polskiej i regionalnej w nowoczesnej aranżacji.
Przedmiotem Konkursu jest przekąska ciepła lub zimna (6 porcji) i danie główne (6 porcji).
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są: comber z królika; grzyby suszone i/lub mrożone; miód; runo leśne (jagody, maliny, jeżyny ...) i kasza jaglana.
Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Źródło: PoradnikRestauratora.com.pl – 22.09.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |