Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Gdańskie Dożynki Piwne - Oktoberfest 2015

Aktualności gastronomiczne


Gdańskie Dożynki Piwne - Oktoberfest 2015


Dodano: 2015-09-29

Drukuj

Wyślij


W Brovarni Hotelu Gdańsk rozpoczęła się siódma edycja Gdańskich Dożynek Piwnych Oktoberfest 2015. W tym roku impreza odbywa się od 26 września do 25 października.

Gdańskie Dożynki Piwne – Oktoberfest 2015 to wydarzenie, które nawiązuje do historii Gdańska oraz tradycji piwowarskich. Celem wydarzenia jest propagowanie kultury Gdańska, tradycyjnej gdańskiej kuchni oraz budowanie nowej tradycji unikalnego gdańskiego święta dożynek piwnych. Bardzo duże zainteresowanie Oktoberfest w Brovarni wśród Gdańszczan i turystów potwierdza, że Gdański Oktoberfest wpisał się już na stałe w kalendarz życia miasta.



Butikowy Hotel Gdańsk z własnym browarem jest miejscem, w którym kultywuje się tradycję warzenia piwa, której początki w Gdańsku sięgają XII w. Jej rozkwit przypada na XVI i XVII w. W tym czasie w Gdańsku znajdowało się ok. 400 browarów. Gdańsk był największym producentem i eksporterem piwa w tej części Europy – zwano go Piwną Stolicą.

W XVII-wiecznym Spichlerzu, w którym obecnie znajdują się Hotel Gdańsk i Brovarnia Hotelu Gdańsk, w przeszłości składowano słód używany do produkcji piwa przez gdańskich piwowarów. W historii Gdańska warzenie piwa odgrywało zawsze niezwykle ważną rolę. Już w XV wieku, na przełomie sierpnia i września, organizowano tu bowiem tzw. dożynki chmielne, podczas których pito piwo wyprodukowane jesienią ubiegłego roku. Podobna zasada obowiązywała później na Oktoberfest, gdzie serwowane piwo było piwem uwarzonym miedzy wrześniem minionego i kwietniem aktualnego roku.

Piwowarzy Browarni Hotelu Gdańsk jak co roku z okazji Gdańskich Dożynek Piwnych uwarzyli limitowane Piwo Oktoberfest o bursztynowym kolorze. Należy ono do gatunku amber lager. Jego głęboki słodowy posmak oraz wyczuwalna delikatna chmielowa goryczka będą tworzyły doskonałe połączenie z bogatym oktoberfestowym menu.


Źródło: Brovarnia.pl


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji