Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Nowe oblicze restauracji Dwie/3 | Aktualności gastronomiczne
Nowe oblicze restauracji Dwie/3
|
Restauracja Dwie/3 w Warszawie
|
Warszawska restauracja Dwie/3, serwująca nowoczesną kuchnię śródziemnomorską, w duchu fusion, wprowadza zupełnie nową kartę i nowych kucharzy. Zachowany zostanie dotychczasowy charakter miejsca, jednak jego serce, czyli kuchnia – będzie od tej pory biła podwójnym rytmem.
Jesień to czas, kiedy wysyp sezonowych warzyw i owoców jest największy. Stragany uginają się od dojrzałych papryk, pomarańczowych główek dyni, pęczków jarmużu, pojawiają się aromatyczne grzyby, jesienne jabłka, a w restauracjach króluje dziczyzna i warzywa korzeniowe. Jesień to również doskonały czas na zmiany i metamorfozy, jakie dokonują się nie tylko w karcie, ale i zespole restauracji Dwie/3.
– Od teraz serce Dwie/3 – czyli kuchnia – będzie biło dwoma rytmami. Będziemy pierwszą w Warszawie restauracją, zatrudniającą dwóch równorzędnych szefów kuchni. Dwie gastronomiczne drogi, dwa temperamenty, dwa pomysły – to sprawi, że w naszej nowej karcie nie zabraknie śmiałych, niebanalnych połączeń, których będzie można spróbować tylko u nas. Wierzymy, że po tych zmianach staniemy się absolutnie unikatowym konceptem na restauracyjnej mapie stolicy – mówi Katarzyna Rówienicz, właściciel restauracji Dwie/3.
Kuchnię poprowadzi zgrany tandem doświadczenia i młodości, który już miał okazję razem współpracować w takich lokalach, jak Mondovino w Piasecznie czy Stacja Rynek w Warszawie. Nowymi szefami kuchni zostali Marek Kropielnicki, znany również pod pseudonimem Marco Blue, oraz Michał Piotr Muśnicki, który swoją kulinarną drogę zaczynał pod okiem Wojciecha Modesta Amaro.
– Chcemy odczarować kuchnię śródziemnomorską i pokazać jej nowoczesny, smakowity twist, którego wizytówką są nieszablonowe połączenia, nowatorskie metody przygotowania potraw, wykorzystujące m.in. techniki kuchni molekularnej. Naszą bazą i podstawą będą – jak do tej pory – oryginalne, najwyższej jakości produkty, które pozyskujemy od ekologicznych, sprawdzonych i doświadczonych, lokalnych producentów – komentuje Marek Kropielnicki, nowy szef kuchni restauracji Dwie/3.
– To, co najbardziej czujemy i kochamy w kuchni, czyli ryby, owoce morza i wysokiej jakości mięsa, będą bazą i motywem przewodnim proponowanych przez nas dań. Zależy nam na tym, by pokazać, że kuchnia śródziemnomorska to nie tylko tak bardzo popularne potrawy z Włoch, Francji czy Hiszpanii, ale również smaki północnej Afryki czy Turcji i Bliskiego Wschodu. Połączenie kulinariów tych rejonów oraz sukcesywne włączanie akcentów kuchni polskiej i sezonowych produktów spowoduje, że menu restauracji Dwie/3 będzie unikalną propozycją smakową, która zaciekawi nawet najbardziej wymagające podniebienia – dodaje Michał Piotr Muśnicki, szef kuchni.
W nowej karcie znajdą się dania wykorzystujące jesienne produkty sezonowe, m.in. dynię, jarmuż, dziczyznę, warzywa korzeniowe oraz smaki lasu. Do flagowych potraw jesieni w restauracji Dwie/3 należeć będą: • Tuńczyk z czarnym ryżem i kokosem z puree z mango i awokado • Żabnica w cieście filo z z grillowanym fenkułem i sosem miodowo-anyżowym • Małże królewskie z dzikim ryżem, serem dojrzewającym i kawiorem • Tatar z sarny z kawiorem ze ślimaka i pudrem truflowym Restauracja Dwie/3 wprowadza również zupełnie nowy, spersonalizowany standard obsługi. W lokalu do dyspozycji gości dostępny będzie profesjonalny sommelier, który spośród szerokiego wachlarza gatunków win z całego świata dobierze odpowiedni trunek, który urozmaici i wzbogaci smak podawanych potraw.
– Nasza nazwa – Dwie/3 – nie wzięła się z przypadku. Jedną trzecią jest znakomita kuchnia, druga część to wykwalifikowana, życzliwa obsługa, która dochowując najwyższych standardów jednocześnie stara się stworzyć ciepłą, kameralną i przytulną atmosferę. Trzecią część dopełniają nasi goście, ich odczucia, smaki, emocje. Chcemy, by po wprowadzonych zmianach restauracja Dwie/3 stała się modnym miejscem, kojarzącym się z oryginalną, nowoczesną kuchnią, ale i domową, ciepłą atmosferą – podsumowuje Katarzyna Rówienicz, właściciel restauracji.
Restauracja Dwie/3 funkcjonuje w Warszawie od maja ub. roku. Specjalizuje się w nowoczesnej kuchni śródziemnomorskiej z elementami kuchni polskiej i fusion. Lokal dysponuje bogatą kartą win i mocnych alkoholi oraz specjalnym menu deserowym. Obsługa restauracji ma wieloletnie doświadczenie w przygotowywaniu różnego rodzaju imprez okolicznościowych, zarówno dla biznesu, jak i osób prywatnych. W lokalu cyklicznie odbywają się tematyczne Bufety Weekendowe oraz środowe i czwartkowe targi ryb i owoców morza. W menu restauracji znajdują się dania bezglutenowe oraz dopasowane do potrzeb wegetarianin i wegan. Restauracja Dwie/3 była nominowana do tytułu Knajpa Roku 2014 w plebiscycie Gazety Wyborczej oraz otrzymała jedną czapkę w rankingu Gault & Millau 2014.
*** Biografie kucharzy: Marek Kropielnicki Z wykształcenia jest złotnikiem i pedagogiem, ale zamiast pracy w materii szlachetnego kruszcu wybrał smakowite i intrygujące meandry kuchni. Swoje pierwsze zawodowe kroki w gastronomii stawiał w Wielkiej Brytanii – Lantico Restaurant w Knutsford oraz Bambo Chop Suey House w Walii. Po powrocie do rodzinnego kraju, pracował m.in. w restauracji Stacja Rynek w Warszawie oraz Mondovino w Piasecznie, przez kilka lat był również właścicielem i zarazem szefem kuchni w restauracji Kociołek Kuchnia Polska&Fusion w Pruszkowie. Jego specjalnością są kuchnie południa Europy oraz eksperymenty i kuchnia fusion. Kocha niestandardowe połączenia, a w swoje gotowanie wprowadza również elementy kuchni molekularnej. Marek nie tylko gotuje, ale i uczy – jest wykładowcą warszawskiej akademii kulinarnej Cook Up. Ma na swoim koncie wiele sukcesów – m.in. został trzykrotnie, przez trzy lata pod rząd, wyróżniony w konkursie „Kuchnia polska wczoraj i dziś” (w latach 2012-2014). Jego znakiem rozpoznawczym jest charakterystyczne, błękitne nakrycie głowy. To właśnie od niego wziął się pseudonim Marka – „Marco Blue” – pod którym prowadzi w internecie bloga kulinarnego, śledzonego przez ponad 21 tysięcy followersów. Jest również założycielem i głównym redaktorem portalu dedykowanego profesjonalistom branży gastronomicznej – EuroChef.pl. Prywatnie jest miłośnikiem akwarystyki morskiej oraz aktywnym myśliwym i wieloletnim członkiem Polskiego Klubu Łowieckiego.
Michał Piotr Muśnicki Gotowania uczył się od najlepszych – jego pierwszymi nauczycielkami były bowiem mama i babcia. Kulinarna historia Michała właśnie zatoczyła geograficzne koło – obecny szef kuchni restauracji Dwie/3, położonej przy ul. Poznańskiej w Warszawie, swoją profesjonalną przygodę z gotowaniem rozpoczął w technikum gastronomicznym, zlokalizowanym przy właśnie tej ulicy. Po ukończeniu szkoły średniej dostał się na staż, a później do pracy w restauracji Amber Room przy Polskiej Radzie Biznesu, kierowanej podówczas przez Wojciecha Modesta Amaro. Pod jego okiem Michał rozwinął swoją kulinarną wyobraźnię oraz opanował techniki kuchni molekularnej. Następnie pracował w prestiżowej londyńskiej restauracji Scott’s, gdzie zdobywał szczegółową wiedzę na temat przyrządzania ryb i owoców morza. W późniejszym czasie współpracował m.in. z takimi nazwiskami świata gastronomii jak Robert Trzupek, Marcin Sasin, Rafał Hreczaniuk, Daniel Pawełek, Paweł Kibart. Pracował m.in. w restauracji Sinnet, Stacja Rynek, Mondovino, Butchery&Wine, Na Zielnej oraz Muu Muu. Jest w trakcie studiów na wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji warszawskiej SGGW. Michał został wyróżniony m.in. w konkursie Kuchnia Polska wczoraj i dziś oraz Wine&Food Nobel Night. Jego specjalnością jest wołowina, ryby oraz owoce morza. W kuchni stawia na zaskakiwanie nieoczywistymi połączeniami. Prywatnie jest zapalonym żeglarzem i tenisistą, jak również czynnym myśliwym i miłośnikiem motoryzacji.
Restauracja Dwie/3 Restauracja Dwie/3 położona jest w samym sercu Warszawy, u zbiegu ulic Wilczej i Poznańskiej. Jej naturalny, przytulny wystrój, ale przede wszystkim profesjonalna, życzliwa i otwarta na Gości obsługa, tworzą niepowtarzalny nastrój, który na długo pozostaje w pamięci. W restauracji oferowane są dania kuchni śródziemnomorskiej, tworzonej w duchu fusion, łączącym tradycję z nowoczesnością. Kuchnia Dwie/3 Mediterreanan fusion powstaje z połączenia pasji, wiedzy i doświadczenia dwóch szefów kuchni: Marka Kropielnickiego – kucharza i popularnego blogera, znanego w sieci jako Marco Blue oraz Michała Piotra Muśnickiego, który gotowania uczył się od najlepszych (współpracował m.in. z Wojciechem Modestem Amaro). Ich wspólny koncept menu kładzie mocny akcent na potrawy z ryb i owoców morza oraz dania tworzone w duchu slow food, złożone z regionalnych i ekologicznych produktów. W lokalu do dyspozycji Gości jest profesjonalny sommelier, który analizując zamówione potrawy oraz preferencje i upodobania odwiedzających, do każdego posiłku dobierze wino, wzbogacające i uzupełniające jego smak.
Źródło: ITBC.pl – 30.09.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |