Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Polski etap prestiżowego konkursu kulinarnego... | Aktualności gastronomiczne
Polski etap prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d’Or odbędzie się 8 listopada
|
Trofea Bocuse d'Or
|
8 listopada 2015 roku Warszawa gościć będzie kucharzy, którzy wezmą udział w eliminacjach prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d’Or organizowanego już od 28 lat. Jury w międzynarodowym składzie wybierze zwycięzcę, który będzie brał udział w etapie europejskim i będzie miał szansę na zakwalifikowanie się do finału światowego, przewidzianego na styczeń 2017 roku we francuskim Lyonie – donosi PoradnikRestauratora.com.pl
Konkurs Bocuse d’Or organizowany jest co dwa lata i za każdym razem bierze w nich udział kilkadziesiąt krajów z Europy, Azji i Ameryki. W poszczególnych krajach przeprowadzane są eliminacje, których zwycięzcy walczą na poziomie kontynentalnym, a następnie mierzą się w światowym finale konkursu w Lyonie.
Polska edycja konkursu odbędzie się w ramach Tygodnia Smaków Francuskich, objętego honorowym patronatem przez Ambasadę Francji w Polsce.
Wybór najlepszego polskiego kucharza zależał będzie od decyzji jury w składzie: Michel Roth i François Adamski, laureatów Bocuse d’Or z lat 1991 i 2001.
Tegorocznym zadaniem konkursowym jest przygotowanie dwóch dań: • mięsnego – z udźcem sarnim, kaszą gryczaną i dwoma dowolnymi składnikami i • rybnego z flądrą, koprem włoskim, kaparami i dwoma dowolnymi składnikami.
Konkurs odbędzie się 8 listopada 2015 roku w godzinach 8.00-19.00 w Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie.
Źródło: PoradnikRestauratora.com.pl
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |