Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego powstała w 1995 r. w Scanii – południowo-wschodnim regionie Szwecji – by chronić i promować unikalne regionalne potrawy, kuchnię i receptury.
Sieć pobudza rozwój małych firm rodzinnych oferujących oryginalne produkty charakterystyczne dla danych regionów i przygotowywane z lokalnych składników. Dziś liczy 1398 członków – producentów, rolników, gospodarstwa agroturystyczne, sklepy farmerskie, hotele i restauracje.
Sieć ochrania 578 przepisów z 33 regionów 22 krajów, m.in. Białorusi, Chorwacji, Danii, Litwy, Łotwy, Ukrainy, Szwecji, Niemiec, Norwegii, Turcji, Wlk. Brytanii, ale przede wszystkim z Polski. Aż 10 naszych województw należy do sieci, a pierwszym, które tam wstąpiło w 2005 r., było warmińsko-mazurskie.
Źródło: MSport.Gov.pl – 13.10.2015
|