Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Chef Blow Up Hall 5050 zwycięzcą 5. edycji Top...

Aktualności gastronomiczne


Chef Blow Up Hall 5050 zwycięzcą 5. edycji Top Chef


Dodano: 2015-11-13

Drukuj

Wyślij



Tomasz Purol, chef restauracji Blow Up Hall 5050 (fot. Jakub Wittchen)


Tomasz Purol, chef kuchni restauracji pięciogwiazdkowego hotelu Blow Up Hall 5050 w poznańskim Starym Browarze został zwycięzcą 5. edycji „Top Chef” – programu przedstawiającego zmagania najlepszych w Polsce chefów kuchni, emitowanym na antenie telewizji Polsat.

Tomek jest osobą o niezwykłym talencie, który od początku widzimy i który zasługuje na nieustanny rozwój.” – mówi Marta Klepka, dyrektor Blow Up Hall 5050. „Udział w programie „Top Chef” był kolejnym ważnym punktem w jego zawodowym rozwoju. Wierzyliśmy w niego i wspieraliśmy go od samego początku do końca.” – dodaje.



Zadaniem z finałowego odcinka było przygotowanie menu degustacyjnego składającego się z dwóch przystawek, dwóch dan głównych i deseru. Zwycięskie menu Tomasza Purola to:

- Foie gras z orzechami laskowymi, musem jabłkowym, gąbką rozmarynową i puree morelowym

- Grasica cielęca z puree śliwkowym, burakiem oraz sosem z kurczaka i wiśniówki

- Dorsz z pudrem oliwkowym, puree ze szpinaku i kulką rakową z solirodem

- Comber z sarny ze słonecznikiem, burakiem, dynią, boczkiem z dzika i topinamburem

- Mus czekoladowy z bezą, kawiorem ze ślimaka i sorbetem pomarańczowym

Tomasz Purol w finale zmierzył się z Sandrą Kotowicz oraz Sergiuszem Hieronimczakiem, także reprezentującym Poznań. Potraw z programu „Top Chef” i wielu innych niezwykłych dań przygotowanych przez Purola można spróbować na co dzień w Blow Up Hall 5050. Rezerwacje: concierge@blowuphall5050.com, tel. 0-61 657 9980, ul. Kościuszki 42, Poznań.

(fot. Jakub Wittchen)

Tomasz Purol jest zdobywcą wielu nagród i wyróżnień, m.in. dwóch Kulinarnych Pucharów Polski. Był reprezentantem Polski na Olimpiadzie w Luxemburgu i Erfurcie, a także uczestnikiem szkoleń we Francji, Włoszech czy Norwegii. Od 2 lat jest chefem kuchni Blow Up Hall 5050, która aktualnie nosi tytuł Najlepszej Restauracji Hotelowej w Polsce, przyznany w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów w branży restauratorskiej, Hermesy „Poradnika Restauratora”. Powadzona przez Purola restauracja na co dzień serwuje dania kuchni europejskiej, z dużym naciskiem na elementy kuchni polskiej i wielkopolskiej oraz produkty sezonowe, wykorzystując przy tym z wyczuciem najnowsze dostępne w gastronomii technologie.

Mieszczący się w kompleksie Starego Browaru pięciogwiazdkowy hotel butikowy Blow Up Hall 5050 łączy innowacyjne technologie z luksusem w formie artystycznego eksperymentu – zarówno w części hotelowej, restauracyjnej, jak i barowej. To jeden z najczęściej opisywanych przez media zagraniczne niezwykłych hoteli na świecie. Pojawił się m.in. w CNN, The Globe Trekker, The Sunday Times czy The Independent. Odbywają się tu liczne imprezy, goszczące setki osób, w tym międzynarodowe autorytety ze świata kultury, sztuki, mody, nowych technologii I biznesu.

“Top Chef” to program kulinarny, w którym biorą udział wyłącznie profesjonalni kucharze. Od lat jego kolejne edycje odbywają się w kilkunastu krajach, w Polsce na antenie Polsatu 11 listopada 2015 r. zakończyła się jego 5. edycja. Uczestnicy musieli wykazać się przed jury perfekcyjnością, kreatywnością i doskonałą organizacją oraz niezwykłym talentem. Wszystko to pod ogromną presją czasu i pod okiem surowego jury w składzie: Wojciech Modest Amaro (przewodniczący), Ewa Wachowicz, Maciej Nowak I Grzegorz Łapanowski. Nagrodą dla zwycięskiego chefa jest 100 000 złotych.


Źródło: StaryBrowar5050.com – 12.11.2015


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji