Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla... | Aktualności gastronomiczne
Konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” w Elblagu, rozstrzygnięty
|
Miody Wileńskich uhonorowane na konkursie w Elblągu (fot. miodywilenskich.pl)
|
W Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, odbył się subregionalny finał konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Jury oceniło 16 potraw przygotowanych na konkurs przez osoby fizyczne, przedsiębiorców, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich i ogłosiło listę laureatów – zawiadamia portal Warmia.Mazury.pl
Ideą konkursu było zgromadzenie unikatowych, regionalnych przepisów kulinarnych i promocja specyficznych produktów żywnościowych, charakterystycznych dla regionu Warmii, Mazur i Powiśla. W konkursie mogli brać udział zarówno mieszkańcy regionu, jak i podmioty prawne, organizacje i instytucje działające na tym obszarze.
Organizatorem konkursu jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct-Olsztyn.
Jury konkursu zadecydowało, że zwycięzcami konkursu w poszczególnych kategoriach, zostali:
Potrawy w podkategorii przedsiębiorstwa i szkoły: ex aequo I miejsce - Magdalena Derecka z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu za „Pierogi po kadyńsku” oraz Ekofarma Vitalis z Zastawna za „Comber jagnięcy z wrzosówki smażony, pieczone buraki z przyprawami korzennymi i puree grzybowym”,
Potrawy w podkategorii osoby fizyczne: I miejsce – Krystyna Maksimik z Koła Gospodyń Wiejskich w Jakubowie Kisielickim za „Bitki wieprzowe nadziewane z kluskami warzywnymi i surówką z marchwi”,
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory mięsne: I miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra k. Świątek za „Wołowinę suszoną warmińską”,
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory z ryb: I miejsce – Danuta Bondarenko z Tolkmicka za „Perłę zalewową – śledzika w zalewie octowej”.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie: I miejsce – Piotr Podgórski z Brzeziny za „Twaróg biały”.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – miody: I miejsce – Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich z Rogit k. Braniewa za „Miód rzepakowy”,
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami- przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe): I miejsce – Bernadeta Kruszyńska z Rudzienic za „Dynię w occie z miodem”,
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowego i cukiernicze: I miejsce – Klub Gosposia z Tolkmicka za „Pączki z dżemem z rajskich jabłuszek”
Regionalne napoje alkoholowe: ex aequo I miejsce zdobyły aż 3 osoby: Emilia Piaścik z Tolkmicka za nalewkę „Owocowa kompozycja”, Maria Oleszkiewicz z Tolkmicka za nalewkę „Wiśniowy ogród”, oraz Halina Smyk z Pieniężna za „Nalewkę z aronii”.
Źródło: Warmia.Mazury.pl – 12.11.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |