Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla...

Aktualności gastronomiczne


Konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” w Elblagu, rozstrzygnięty


Dodano: 2015-11-16

Drukuj

Wyślij



Miody Wileńskich uhonorowane na konkursie w Elblągu (fot. miodywilenskich.pl)


W Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, odbył się subregionalny finał konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Jury oceniło 16 potraw przygotowanych na konkurs przez osoby fizyczne, przedsiębiorców, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich i ogłosiło listę laureatów – zawiadamia portal Warmia.Mazury.pl

Ideą konkursu było zgromadzenie unikatowych, regionalnych przepisów kulinarnych i promocja specyficznych produktów żywnościowych, charakterystycznych dla regionu Warmii, Mazur i Powiśla. W konkursie mogli brać udział zarówno mieszkańcy regionu, jak i podmioty prawne, organizacje i instytucje działające na tym obszarze.



Organizatorem konkursu jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct-Olsztyn.

Jury konkursu zadecydowało, że zwycięzcami konkursu w poszczególnych kategoriach, zostali:

Potrawy w podkategorii przedsiębiorstwa i szkoły:
ex aequo I miejsce - Magdalena Derecka z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu za „Pierogi po kadyńsku” oraz Ekofarma Vitalis z Zastawna za „Comber jagnięcy z wrzosówki smażony, pieczone buraki z przyprawami korzennymi i puree grzybowym”,

Potrawy w podkategorii osoby fizyczne:
I miejsce – Krystyna Maksimik z Koła Gospodyń Wiejskich w Jakubowie Kisielickim za „Bitki wieprzowe nadziewane z kluskami warzywnymi i surówką z marchwi”,

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - produkty i przetwory mięsne:
I miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra k. Świątek za „Wołowinę suszoną warmińską”,

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory z ryb:
I miejsce – Danuta Bondarenko z Tolkmicka za „Perłę zalewową – śledzika w zalewie octowej”.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – produkty i przetwory mleczarskie:
I miejsce – Piotr Podgórski z Brzeziny za „Twaróg biały”.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego – miody:
I miejsce – Gospodarstwo Pasieczne Miody Wileńskich z Rogit k. Braniewa za „Miód rzepakowy”,

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami- przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe):
I miejsce – Bernadeta Kruszyńska z Rudzienic za „Dynię w occie z miodem”,

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami – produkty zbożowego i cukiernicze:
I miejsce – Klub Gosposia z Tolkmicka za „Pączki z dżemem z rajskich jabłuszek”

Regionalne napoje alkoholowe:
ex aequo I miejsce zdobyły aż 3 osoby:
Emilia Piaścik z Tolkmicka za nalewkę „Owocowa kompozycja”,
Maria Oleszkiewicz z Tolkmicka za nalewkę „Wiśniowy ogród”,
oraz Halina Smyk z Pieniężna za „Nalewkę z aronii”.


Źródło: Warmia.Mazury.pl – 12.11.2015


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji