Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Międzynarodowe tradycje smaku, których warto...

Aktualności gastronomiczne


Międzynarodowe tradycje smaku, których warto skosztować


Dodano: 2015-11-18

Drukuj

Wyślij


Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Okres gorących przygotowań to czas poszukiwania tradycji w nowej odsłonie. Obok 12 potraw, które zagoszczą na każdym polskim stole, warto aby znalazły tam się również tradycje naszych europejskich sąsiadów. Jak przenieść je na wigilijny stół?
 
Północna i zachodnia Europa to regiony, w których zachowały się bardzo bogate tradycje bożonarodzeniowe, które momentami mogą być zaskakujące. Różnice w celebracji świątecznych zwyczajów wynikają przeważnie z faktu, że każdy kraj, do którego wchodziły nowe tradycje, wzbogacał je o charakterystyczne dla swojej kultury elementy.



Świąteczna podróż po słodkich smakach Europy

Tort Sacher

Naszą podróż po tradycjach Europy zaczynamy od odwiedzin u naszy
ch zachodnich sąsiadów – Niemców. Tam, na wigilijnym stole znajdziemy Dresden Stollen, czyli typowe dla nich strucle z marcepanem i rodzynkami. Kształt ciasta, a także cienka warstwa cukru pudru mają symbolizować Boże Dziecię. Niemieccy sąsiedzi, Duńczycy, od lat raczą swoich gości tradycyjną dla nich roladą. To biszkoptowe ciasto polane czekoladą ma symbolizować polano drewna, surowca który zimą daje bezpieczeństwo i ciepło. To ciasto ma swoje ukryte zadanie, mianowicie skupić biesiadujących wokół stołu tak, jak robi to ciepło ogniska. Kolejnym krajem, w którym trafimy na bardzo słodką tradycję jest Austria. Znany na całym świecie Tort Sachera, jest produkowany w Wiedniu od 1832 roku. To niekwestionowany król deserów, w którym czekolada przeplata się ze smakiem dżemu morelowego. Francja, na mapie bożonarodzeniowych tradycji, znalazła się ze świąteczną brioche. To delikatne, drożdżowe ciasto przybiera najróżniejsze formy, aby finalnie w okresie adwentu przyjąć kształt choinki. W Szwecji natomiast, tradycją jest własnoręczne wyrabianie trufli rumowych. Przy wspólnym stole, kilka dni przed Świętami, spotyka się cała rodzina, aby w atmosferze radości przygotować pyszny deser nie tylko dla gości.
 

Strucla z marcepanem

Smakowitą podróż po
bożonarodzeniowych deserach Europy możemy w łatwy sposób odbyć bez wyjeżdżania za granicę. Wszystkie produkty, wypieczone z poszanowaniem zagranicznych tradycji receptury, ma w swojej świątecznej ofercie firma Dan Cake.
 
Cudze chwalimy a czy swoje znamy?

Trufle

Przyglądając się bogatym tradycjom naszych sąsiadów, czasami w tyle zostawiamy polskie obyczaje. Ciasto w formie stożka, które przypomina pień ściętego drzewa, to polski deser, którego tradycja sięga XV wieku. Sękacz, bo to o nim mowa, powinien w tym roku znaleźć się na stołach w każdym domu, który z dbałością podchodzi do tradycyjnych obchodów Świąt Bożego Narodzenia. I choć ciężko w domowych warunkach wypiec idealny produkt, bez problemu można sięgnąć na sklepową półkę wybierając sękacze np. od firmy Dan Cake. W ich ofercie dostępne są różne rodzaje w tym produkty polane czekoladą, lub wersja klasyczna, opakowana w bardzo stylowy sposób – idealna jako prezent podczas świątecznych odwiedzin.


Źródło: Sfera-PR.pl – 16.11.2015

 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji