Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Gotowanie po żuławsku w Elblągu | Aktualności gastronomiczne
Gotowanie po żuławsku w Elblągu
|
Restauracja w Cedrowym Dworku przygotuje prezentację kulinarną (fot. cedrowydworek.pl)
|
25 listopada 2015 roku, Galeria Nobilis Centrum Spotkań Europejskich „Światowid” w Elblągu, przy Placu Jagiellończyka 1, będzie gospodarzem spotkania z kuchnią Żuław, na którym między innymi zaprezentowane zostaną potrawy i produkty regionalne. Początek spotkania, godzina 18 – czytamy w portalu Warmia.Mazury.pl
Do gotowania po żuławsku zachęcał będzie Artur Wasielewski, autor książki zatytułowanej „Kulinaria żuławskie”. Znajduje się w niej prawie 100 przepisów na dania z mięsa, ryb, warzyw i owoców, zupy, potrawy mączne, wyroby mleczne, desery. Jest tam także przepis na piwo żuławskich chłopów.
Receptury pochodzą z różnych okresów historii Żuław. Nierzadko ich źródłem są wspomnienia dawnych mieszkańców tego regionu.
Publikacja ukazała się dzięki pomocy Unii Europejskiej, uzyskanej w konkursie Lokalnej Grupy Działania Żuławy i Mierzeja, w ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
O prezentacje kulinarne w trakcie rozmowy o książce zadbają: „Cedrowy Dworek” - Hotel Restauracja w Cedrach Wielkich (smakołyki kuchni żuławskiej), Dom Podcieniowy „Mały Holender” w Żelichowie /Cyganku (smarowidło po żuławsku na gęsim tłuszczu z jabłkiem, cebulą, wątróbką, przyprawione bylicą i majerankiem na żytnim chlebie z kiszonym ogórkiem) oraz sklep internetowy zulawskiesmaki.pl z Lasowic Wielkich w gminie Malbork.
Źródło: Warmia.Mazury.pl – 18.11.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |