Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Marcin Zawadzki z restauracji La Rotisserie... | Aktualności gastronomiczne
Marcin Zawadzki z restauracji La Rotisserie (Hotel Mamaison Le Regina Warsaw) wśród najlepszych cukierników w Polsce
|
Deser parfait z babki drożdżowej z czekoladą i malinami
|
Marcin Zawadzki, młody i utalentowany cukiernik ze znanej restauracji La Rotisserie w hotelu Mamaison Le Regina, opracował receptury i przygotował cztery wyjątkowe desery do ekskluzywnej publikacji Wydawnictwa BOSZ pt. „Wykwintne Desery Polskie”.
Album ten nawiązuje bezpośrednio do wydanej w 2012 roku „Wykwintnej Kuchni Polskiej”, uhonorowanej trzecią nagrodą w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2013. Również tym razem, podobnie jak w przypadku wcześniejszego albumu kulinarnego, patronat nad dziełem objęła pierwsza dama RP, małżonka byłego prezydenta Anna Komorowska, która napisała słowo wstępne otwierające publikację. Napisania historycznego wstępu, pełnego inspirujących ciekawostek na temat polskich słodkich specjałów, podjął się Jan Łoziński.
Na trzystu stronach tej wyjątkowej publikacji znajdują się unikalne i zaskakujące przepisy dwudziestu trzech najlepszych cukierników w Polsce. Marcin Zawadzki, cukiernik z restauracji La Rotisserie, przygotował na tę okazję cztery desery, w tym między innymi parfait z babki drożdżowej z czekoladą i malinami, jabłko z żubrówką, kremem cytrynowym, kawiorem jabłkowym i granitą miętową oraz mus jagodowy z pianą i chutneyem z ciastem drożdżowym. „Jestem dumny, że mogłem wziąć udział w tak prestiżowym przedsięwzięciu – mówi Marcin Zawadzki. Współpraca z najlepszymi cukiernikami w Polsce jest wspaniałym doświadczeniem i cieszę się, że mogłem być częścią tego zespołu i dzielić się swoimi pomysłami. Mam nadzieję, że czytelnicy zainspirują się do przygotowania własnych, słodkich kreacji kulinarnych.” Marcin na co dzień pracuje w restauracji La Rotisserie, gdzie swoimi deserami zachwyca nawet najbardziej wymagających gości.
Więcej o restauracji La Rotisserie
Kameralna restauracja La Rotisserie mieści się w butikowym Mamaison Hotel Le Regina Warsaw. Szef Paweł Oszczyk przygotowuje autorskie specjały kuchni europejskiej w formie eleganckiego menu degustacyjnego. W tygodniu zaprasza na lunch i kolacje degustacyjne, w każdą niedzielę poleca pięciodaniowy Linner. Latem restauracja powiększa się o romantyczne patio – idealne miejsce zarówno na spotkania biznesowe, jak i przyjęcia rodzinne. W okresie świątecznym w restauracji organizowane są przyjęcia i specjalne Linnery. Podczas tegorocznej Kolacji Sylwestrowej serwowane będzie ośmiodaniowe menu z winami wyselekcjonowanymi przez Mistrza Polski Sommelierów 2012 i 2013, Andrzeja Strzelczyka.
Źródło: Mamaison.com – 26.11.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |