Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Nowy obiekt w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego... | Aktualności gastronomiczne
Nowy obiekt w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego
|
Browar Rodzinny Wyszak w Szczecinie (fot. browarwyszak.pl)
|
Browar Rodzinny Wyszak w Szczecinie, to nowy członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Lokal znajduje się w gotyckiej piwnicy XV-wiecznego Ratusza Staromiejskiego – relacjonuje portal wSzczecinie.pl
Browar Rodzinny Wyszak pojawił się na gastronomicznej mapie Szczecina na początku marca 2015 roku i już po dziewięciu miesiącach stał się członkiem organizacji zrzeszającej podmioty promujące lokalną żywność.
To właśnie regionalne produkty są cechą wyróżniającą szczeciński lokal. Jak mówi jedna z właścicielek browaru Wyszak, lokal stara się wypromować alternatywę wobec japońskiego sushi, wprowadzając do swej oferty danie o nazwie „kashi”, przygotowywane na bazie kaszy pęczak i łososia kiszonego z Kamienia Pomorskiego.
Szczeciński browar Wyszak, oprócz oczywiście piwa, serwuje m.in. regionalne wędliny i sery zagrodowe, a wśród nich takie przysmaki, jak np. sałatka z półgęskiem, ciecierzycą i sosem żurawinowym, sernik z sera koziego czy piwo dyniowe z przyprawami korzennymi.
W Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego działającej od 5 lat znajduje się w chwili obecnej ponad 40 lokali, z czego w Szczecinie działają m.in. Browar Stara Komenda, Restauracja Rybna Chief, Hotel Park, Restauracja Zamkowa, Restauracja na Kuncu Korytarza.
Źródło: wSzczecinie.pl – 23.11.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |