Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Makro partnerem drugiej polskiej edycji żółtego...

Aktualności gastronomiczne


Makro partnerem drugiej polskiej edycji żółtego przewodnika Gault & Millau


Dodano: 2015-12-03

Drukuj

Wyślij



Gala Gault&Millau


Ostatni weekend listopada był zdecydowanie najgorętszym w tym roku! Za nami prawdziwe święto polskiej gastronomii – uroczysta gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni i premiera II edycji Żółtego Przewodnika Gault & Millau Polska. Sieć hurtowni MAKRO wsparła premierę przewodnika jako partner i zaznaczyła swoja obecność na gali poprzez stoisko, na którym zaprezentowano pokazowe talerze i przystawki nawiązujące do kuchni polskiej, śródziemnomorskiej i francuskiej.

Galę podobnie jak w zeszłym roku prowadził duet Justyna Adamczyk - Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska i Marcin Prokop.

Oficjalna część rozpoczęła się od uroczystego „zaserwowania” przewodnika na scenę. Ten najbardziej oczekiwany tytuł gastronomiczny roku w swojej drugiej odsłonie prezentuje aż 390 restauracji, 102 miejsca noclegowe i ponad 120 produktów lokalnych i miejsc, w których można je kupić. W tym roku, poza znaczącym (aż o 150 restauracji!) zwiększeniem liczby opisywanych miejsc, wydanie po raz pierwszy jest dwujęzyczne.



Na scenie redaktor naczelna Justyna Adamczyk opowiadała o tym, jak powstawała druga edycja przewodnika i co zmieniło się w polskiej gastronomi przez ostanie 12 miesięcy. W tym roku anonimowi inspektorzy przewodnika odwiedzili ponad 800 miejsc w Polsce, by finalnie do książki trafiło 390 – absolutny crème de la crème rodzimych restauracji.

Patrząc na dynamikę rynku to dopiero początek rewolucji kulinarnej w
naszym kraju – mówiła na scenie Justyna Adamczyk.

Na Gali obecny był także prezes światowy Gault&Millau Côme de Chérisey, który serdecznie pogratulował polskim szefom niespotykanego dotąd tempa rozw
oju i jakości naszej rodzimej gastronomii.

Po uroczystej premierze przewodnika i oficjalnym otwarciu, przyszedł czas na wręczenie nagród szefom kuchni.

Pierwszą kategorią był Szef Kuchni Tradycyjnej. W zacnym gronie nominowanych znaleźli się :
Przemysław Bilski - Restauracja Pod Nosem, Kraków
Bogdan Gałązka - Gothic Cafe & Restaurant - Zamek w Malborku, Malbork
Wojciech Kilian - Restauracja Signature, Warszawa
Andrzej Klimek - Restauracja Pałac Tłokinia, Tłokinia Kościelna

Michał Kuter - Restauracja A Nóż Widelec, Poznań

Zwycięzcą kategorii jest Michał Kuter, właściciel i szef kuchni w poznańskiej restauracji A Nóż Widelec.

Drugą kategorią była Kobieta Szef. Warto zauważyć, że Polska dzięki staraniom Justyny Adamczyk - Redaktor Naczelnej przewodnika jest jedynym krajem, w którym kobiety-szefowie są wyróżnione odrębną kategorią. Wśród nominowanych Pań były:

Katarzyna Daniłowicz - Restauracja Olszewskiego 128, Wrocław
Justyna Słupska Kartaczowska - Restauracja Aquario, Wrocław

Monika Turasiewicz - Restauracja Farina, Kraków
Luiza Trisno - Restauracja Ramen Girl of Yellow Dog, Kraków
Patrycja Wąsiakowska - Karczma Stara Kuźnia, Miłki

Najlepiej gotującą kobietą Szefem uznano Justynę Słupską Kartaczowską z Restauracji Aquario we Wrocławiu.

Kolejną kategorią był Młody Talent. Nominowanymi do tej nagrody byli:

Adrian Klonowski - Restauracja Metamorfoza, Gdańsk
Daniel Myśliwiec - Restauracja Zazie Bistro, Kraków
Tomasz Połom - Restauracja Uroczysko Siedmiu Stawów, Niemcza
Marcin Popielarz - Restauracja Biały Królik Pałac Quadrille, Gdynia
Mateusz Wichrowski - Restauracja Brasserie Warszawska, Warszawa

Najzdolniejszym młodym szefem jest Adrian Klonowski z gdańskiej Metamorfozy.

Następną ogłoszoną kategorią był Szef Jutra. W gronie wyróżnionych znaleźli się:

Przemek Błaszczyk – Mañana Bistro & Wine Bar, Chorzów

Michał Bryś – Restauracja L'Enfant Terrible, Warszawa
Paweł Dołżonek - Restauracja 1906 Gourmet Restaurant Pałac Ciekocinko, Choczewo
Rafał Hreczaniuk – Restauracja Tamka 43, Warszawa
Ernest Jagodziński – Restauracja Cucina, Poznań


Laureatem w tej kategorii jest szef kuchni stołecznego L'Enfant Terrible - Michał Bryś.

Najbardziej oczekiwanymi postaciami tego wieczoru byli nominowani i nagrodzony w kategorii Szef Roku. To 5 najmocniejszych nazwisk ostatniego roku:

Andrea Camastra – Restauracja Senses, Warszawa
Darek Barański – Restauracja Concept 13, Warszawa
Paweł Oszczyk – Restauracja La Rotisserie, Warszawa
Marcin Filipkiewicz – Restauracja Copernicus, Kraków
Adam Woźniak – Restauracja Mercato, Gdańsk


Bezkonkurencyjnym zwycięzcą i Szefem Roku 2016 został Paweł Oszczyk, szefujący w warszawskiej restauracji La Rotisserie.

Równie duże emocje, jak wręczanie poszczególnych nagród wzbudziła 6 daniowa kolacja gotowana przez wybranych spośród nominowanych do tegorocznych nagród oraz specjalnie przygotowywany pairing alkoholi.

Amuse bouche przygotowywał Adam Woźniak (nominowany w kategorii Szef Roku). Na talerzach sum wędzony z kwaszonym jabłkiem konkurował z bezą grzybową i ze smażonymi uszami wieprzowymi . Do dania podano drinka na koniaku i szampanie.

Twórcą przystawki był Szef Roku 2016 Paweł Oszczyk. Wędzony pstrąg połączony z mirabelką i pietruszką podano wraz z francuskim rieslingiem. Danie i wino idealnie ze sobą współgrały.

Za zupę odpowiadał Szef Kuchni Tradycyjnej 2016 Michał Kuter. Podał tradycyjny polski barszcz biały z krokietem z wędzonych żeber i jajkiem przepiórczym. Do zupy serwowano drink na jednej z najlepszych polskich wódek.

Główne danie rybne przygotowywał nominowany w kategorii Szef Jutra Paweł Dołżonek. Tuż przed daniem na stołach pojawiły się aromatyczne kompozycje – małe ogniska z kawałków drewna wyrzuconych przez morze zostały zalane gorącą wodą morską. Zapach dymu wzmocnił smak dorsza w popiele podanego z soubise i kalafiorem. Uzupełnieniem do dania było białe francuskie wino z regionu Burgundii.


Forma podania mięsnego dania głównego, za które odpowiadał Młody Talent 2016 Adrian Klonowski, była równie atrakcyjna jak jego smak. Kelnerzy podali danie na drewnianych, ręcznie robionych talerzach. Grillowana kaczka została uzupełniona jedną z dawnych gatunków pszenicy – płaskurką i śmietaną. Całość dopełniał Medoc z 2012 roku.

Pojawienie się deseru poprzedziło muzyczno-świetlne, prawdziwie rock&rollowe show pt. Paint it Black. Na talerzach pojawiły się czekoladowo-kawowe gateaux, ręcznie robione czekoladowo-makowe lody, czarny ryż i czarna sól – było to dzieło Szefa Jutra 2016 Michała Brysia. Uwieńczeniem był drink na bazie koniaku i kawy.

Ostatnim daniem, choć nie ujętym w menu były Żółte Przewodniki Gault&Millau, które zostały wyserwowane gościom do stołów przez 50 kelnerów.

Kulinarnie wieczór zakończyły delikatne petit fours przygotowane z jednej z najlepszych czekolad na świecie.

Zgodnie z mottem z ostatniej strony Żółtego Przewodnika - nikogo nie zostawili głodnym. Aż szkoda że na kolejną Galę przyjdzie nam czekać cały rok!

My przez ten rok z uwagą będziemy przyglądać się kolejnym działaniom polskiego zespołu Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Tempo i zaangażowanie, z którym działają bardzo dobrze wróżą naszej scenie gastronomicznej!

***
Makro Cash & Carry
jest liderem w branży samoobsługowego handlu hurtowego. Usługi firmy, skierowane do przedsiębiorców, obejmują zarówno kompleksowe zaopatrzenie, jak i nowoczesne rozwiązania biznesowe. W Makro klienci znajdą pod jednym dachem artykuły spożywcze i przemysłowe w szerokim wyborze, doskonałej jakości i przystępnych cenach – jedna nowoczesna hala to odpowiednik 50 hurtowni branżowych. Do dyspozycji kupujących są także usługi dodatkowe – m.in. doradztwo biznesowe czy szkolenia gastronomiczne – które skupiają się wokół nowoczesnej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro w Warszawie. W Polsce Makro Cash & Carry istnieje od 1994 roku. W bieżącym roku firma obchodzi 20 rocznicę rozpoczęcia działalności na polskim rynku. Makro posiada obecnie 41 hal (w tym już jedenaście hal mniejszego formatu). Łączna powierzchnia sprzedaży hurtowej firmy wynosi około 300000 m2. Makro Cash & Carry zatrudnia w Polsce ponad 5500 osób. Więcej informacji o Makro można znaleźć na stronach www.facebook.com/MAKROPolska oraz www.makro.pl

***
Metro Cash & Carry
działa w 28 krajach i posiada ponad 750 samoobsługowych hurtowni. Z ponad 117 tysiącami pracowników na całym świecie, firma osiągnęła w roku obrotowym 2013/2014 sprzedaż na poziomie około 31 mld euro. Metro Cash & Carry jest linią sprzedaży w ramach firmy Metro Group. Metro Group to jedna z największych międzynarodowych firm handlu detalicznego. W roku obrotowym 2013/2014 grupa osiągnęła sprzedaż w wysokości około 63 mld euro. Firma zatrudnia około 250 tysięcy pracowników i działa w ponad 2200 halach w 31 krajach. Wyniki Grupy Metro opierają się na sile sprzedaży firm (linii sprzedaży), które działają niezależnie w poszczególnych segmentach rynku: Metro/Makro Cash & Carry - międzynarodowego lidera samoobsługowego handlu hurtowego - Media Markt, Saturn - lidera na europejskim rynku handlu elektronicznego oraz hipermarketów Real.


Źródło: Makro.pl – 02.12.2015


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji