Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Wigilie firmowe – już nie tylko barszcz i...

Aktualności gastronomiczne


Wigilie firmowe – już nie tylko barszcz i karp


Dodano: 2015-12-07

Drukuj

Wyślij



Wigilie firmowe w Qubus Hotel (fot. facebook.com-QubusHotel)


Plastikowe talerzyki, barszcz instant, mandarynki rozłożone w sali konferencyjnej  to typowy obraz wigilii firmowej organizowanej w miejscu pracy. Z tego pomysłu rezygnuje coraz więcej firm. Dlatego z roku na rok wzrasta liczba przedświątecznych spotkań odbywających się w restauracjach, hotelach czy barach.

Ofert świątecznych spotkań firmowych jest na rynku naprawdę mnóstwo. Organizatorzy kuszą tradycyjnym menu, dodatkowymi atrakcjami takimi jak pokazy barmańskie czy specjalnymi cenami noclegów. W gąszczu ofert łatwo stracić głowę, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę. Zapytaliśmy o to specjalistów z długoletnim doświadczeniem, którzy w sieci Qubus Hotel na co dzień zajmują się organizacją i obsługą przyjęć.



To musisz wiedzieć
Warto dopytać organizatorów, do której godziny możliwe jest korzystanie z sali, w której organizowana jest Wigilia. Jeśli ma być ona połączona z imprezą świąteczną na pewno sprawdzi się rozłożony parkiet” – radzi Dorota Wodzik, Kierownik ds. Sprzedaży Mice sieci Qubus Hotel.
 
Zimne jedzenie, powolna obsługa czy duszna sala potrafią skutecznie zrujnować wieczór, dlatego na pewno nie zaszkodzi zapoznanie się z opiniami zamieszczanymi w Internecie. Jeśli skarg na temat wybranego przez nas obiektu jest dużo, powinna nam zaświecić się czerwona lampka ostrzegawcza.

Gdy Polak głodny, to zły…
…dlatego wybór menu na spotkanie świąteczne odgrywa bardzo dużą rolę. Nie silmy się na oryginalność za wszelką cenę. Większość osób z pewnością doceni tradycyjne, dobrze znane potrawy. Śledzie na słodko czy krewetki mogą nie smakować zaproszonym gościom. Wybór tradycyjnych dań wcale nie oznacza, że świąteczne menu musi być nudne. Agnieszka Witczak, Specjalista ds. Restauracji Qubus Hotel zdradza przepis na unowocześnienie klasycznych potraw. „Tradycyjny smak w nowoczesnej formie to kompromis między znanymi smakami z nutką nowości. Bardzo efektownie wygląda warstwowo ułożona kutia zaserwowana w  przeźroczystym naczyniu. Szarlotka podawana w kieliszku? Prezentuje się naprawdę imponująco. Wystarczy, że skomponujemy ze sobą podsmażone jabłka z cynamonem, posypane korzenną kruszonką zwieńczone gałką lodów.”– radzi Agnieszka Witczak.

Święta sprzyjają długiemu biesiadowaniu…
…dlatego organizatorzy powinni dopilnować,  aby podawane dania przez cały czas trwania spotkania świątecznego pozostawały ciepłe i świeże. Tylko wtedy zachowają one swoje unikalne walory smakowe. Hotel czy restauracja dobrze przygotowana do tego typu imprez dysponuje przeszklonymi bemarami, przez które widać dania. Dzięki temu Goście nie muszą ich niepotrzebnie otwierać i wychładzać dań, jeśli akurat na daną potrawę nie mają ochoty. Aby potrawy nie wysychały, w ladach chłodniczych umieszcza się pojemniki z wodą.
 
Gwóźdź programu
Tak naprawdę wigilia firmowa to jedno z nielicznych okazji w ciągu roku, by spotkać się poza biurem. Dlatego warto zadbać o to, aby pracownicy spędzili ten czas przyjemnie. Spotkanie świąteczne to również sposób na integrację pracowników. Wspólnie malowanie bombek czy gotowanie z Szefem Kuchni to tylko niektóre pomysły na wspólne aktywności. W ofertach wielu firm znajduje się również występy kabaretu czy muzyka na żywo, która podkreśli wyjątkową atmosferę spotkania.

Urozmaicone, bogate menu, dekoracje świąteczne, parkiet do tańca czy dodatkowe atrakcje sprawiają, że spotkanie świąteczne będzie miłym wydarzeniem. Aby tak było, warto mieć oczy szeroko otwarte – starannie wybrać ofertę i powierzyć organizację Wigilii specjalistom z długoletnim doświadczeniem.


Źródło: QubusHotel.com – 03.12.2015
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji