Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Lubelskie: XII edycja Dożynek Rybackich pod... | Aktualności gastronomiczne
Lubelskie: XII edycja Dożynek Rybackich pod hasłem „Jesienny Stół Ryb”
|
Pstrąg w trzech smakach hotelu Focus (fot. Bartosz Domański-UMWL)
|
Dwunasta już edycja Dożynek Rybackich odbyła się w dniu 6 grudnia w Jakubowicach Konińskich pod Lublinem. Jak co roku w imprezie uczestniczyli amatorzy, producenci i przetwórcy ryb. Swoje umiejętności kulinarne zaprezentowali natomiast profesjonaliści biorący udział w towarzyszącym Dożynkom konkursie – relacjonuje portal Lubelskie.pl
W konkursie kulinarnym zorganizowanym z okazji Dożynek Rybackich wzięło udział osiem restauracji, dwa koła gospodyń wiejskich, trzy szkoły gastronomiczne oraz dwanaście gospodarstw rybackich z województwa lubelskiego i mazowieckiego.
Konkurs rozstrzygnięto w dwóch kategoriach: "restauracje, szkoły, koła gospodyń wiejskich" oraz "gospodarstwa rybackie". Jury konkursu zdecydowało o podziale nagród, które przypadły:
- w kategorii - restauracje, szkoły, koła gospodyń wiejskich: I miejsce: pstrąg w trzech smakach (hotel Focus) II miejsce: sandacz w borowikach (restauracja Huzar) III miejsce: trio z ryb (technikum Lider)
Trio z ryb przygotowane przez Technikum Lider (fot. Bartosz Domański-UMWL) - w kategorii – gospodarstwa rybackie: I miejsce: flaczki z lina (gospodarstwo rybackie Rejowiec) II miejsce: karp tradycyjnie wędzony (gospodarstwo rybackie Topornica) III miejsce: karp duszony w cebuli (gospodarstwo rybackie Rowy). Ponadto, nagrodę dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Sławomira Struskiego za najsmaczniejszy produkt zdobyło Koło Teatralne "Ogniwo" z Samoklęsk, za karpia pieczonego z kaszą gryczaną i żurawiną.
Źródło: Lubelskie.pl – 07.12.2015
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |