Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Lubelskie: XII edycja Dożynek Rybackich pod...

Aktualności gastronomiczne


Lubelskie: XII edycja Dożynek Rybackich pod hasłem „Jesienny Stół Ryb”


Dodano: 2015-12-11

Drukuj

Wyślij



Pstrąg w trzech smakach hotelu Focus (fot. Bartosz Domański-UMWL)


Dwunasta już edycja Dożynek Rybackich odbyła się w dniu 6 grudnia w Jakubowicach Konińskich pod Lublinem. Jak co roku w imprezie uczestniczyli amatorzy, producenci i przetwórcy ryb. Swoje umiejętności kulinarne zaprezentowali natomiast profesjonaliści biorący udział w towarzyszącym Dożynkom konkursie – relacjonuje portal Lubelskie.pl

W konkursie kulinarnym zorganizowanym z okazji Dożynek Rybackich wzięło udział osiem restauracji, dwa koła gospodyń wiejskich, trzy szkoły gastronomiczne oraz dwanaście gospodarstw rybackich z województwa lubelskiego i mazowieckiego.



Konkurs rozstrzygnięto w dwóch kategoriach: "restauracje, szkoły, koła gospodyń wiejskich" oraz "gospodarstwa rybackie". Jury konkursu zdecydowało o podziale nagród, które przypadły:

- w kategorii - restauracje, szkoły, koła gospodyń wiejskich:
I miejsce: pstrąg w trzech smakach (hotel Focus)
II miejsce: sandacz w borowikach (restauracja Huzar)
III miejsce: trio z ryb (technikum Lider)

Trio z ryb przygotowane przez Technikum Lider (fot. Bartosz Domański-UMWL)

- w kategorii – gospodarstwa rybackie:
I miejsce: flaczki z lina (gospodarstwo rybackie Rejowiec)
II miejsce: karp tradycyjnie wędzony (gospodarstwo rybackie Topornica)
III miejsce: karp duszony w cebuli (gospodarstwo rybackie Rowy).

Ponadto, nagrodę dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Sławomira Struskiego za najsmaczniejszy produkt zdobyło Koło Teatralne "Ogniwo" z Samoklęsk, za karpia pieczonego z kaszą gryczaną i żurawiną.


Źródło: Lubelskie.pl – 07.12.2015


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji