Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Top 30 kandydatów do światowego konkursu...

Aktualności gastronomiczne


Top 30 kandydatów do światowego konkursu barmańskiego


Dodano: 2016-01-14

Drukuj

Wyślij


30 najlepszych barmanów z Warszawy, Trójmiasta, Wrocławia, Łodzi, Małopolski, Katowic i Poznania rywalizuje o tytuł Barmana Roku World Class Poland 2016. Zwycięzca wyjedzie do Miami na Florydzie, by wziąć udział w finale najbardziej prestiżowego konkursu miksologicznego na świecie – World Class Competition.

Drugi w historii Polak – po Mateuszu Szuchniku z Warszawy – wyjedzie we wrześniu 2016 r. na międzynarodowy konkurs miksologiczny, by zmierzyć się z 60 gwiazdami sztuki barmańskiej. Polskie eliminacje do World Class ruszyły w październiku 2015 r. W ramach etapu krajowego jury wyłoniło 30 uczestników z 9 miast z całej Polski: Gdańska, Katowic, Krakowa, Łodzi, Oświęcimia, Poznania, Sopotu, Warszawy i Wrocławia.



– „W nowej edycji World Class Poland zobaczymy czołówkę polskiego barmaństwa. Jako organizator eliminacji mamy za zadanie wyłonić ‘profesora’ miksologii, który będzie reprezentował całe krajowe środowisko. Pamiętamy jednak o tym, że World Class to przede wszystkim program edukacyjny. Chcemy inspirować, edukować i wspierać talenty, integrować pasjonatów. Dlatego do udziału zawsze będziemy zachęcać także adeptów miksologii, którzy poszukują wiedzy i własnego stylu” – powiedział Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.

Rywalizacja o bilet na światowe zawody łączy wszechstronną ocenę umiejętności barmanów z przygotowaniem ich do konkursu. Zawodnicy wezmą udział w warsztatach z udziałem mentorów, a w przygotowaniach pomoże im Mateusz Szuchnik, jeden z 20 najlepszych barmanów na świecie, finalista World Class Competition 2015 w Kapsztadzie. Wiosną poznamy finałową dwunastkę, a krajowe eliminacje zakończy przyznanie tytułu Barmana Roku World Class Poland 2016.

Program międzynarodowego finału owiany jest tajemnicą. Organizator zdradził jednak, że po najwyższe trofeum barmani udadzą się do Miami na Florydzie. – „Od 2009 r. program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spożywania koktajli na całym świecie. Finał konkursu odbywał się co roku w wyjątkowych okolicznościach i miejscach, od Londynu, przez m.in. Ateny, New Delhi, Rio de Janeiro, a także na pokładzie luksusowego liniowca, pływającego po Morzu Śródziemnym, aż do Kapsztadu w 2015 r. Tym razem trafi do Stanów Zjednoczonych. Miami to kultowe miejsce pod względem różnorodności kultur, życia nocnego, kreatywności i gościnności, dlatego polskiego reprezentanta czeka niesamowita przygoda” – dodała Katarzyna Woods, koordynatorka Diageo Reserve World Class Poland.

World Class Competition to największy światowy konkurs miksologiczny, odbywający się od 2009 r. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. Tytuł Barmana Roku 2015 zdobył Japończyk Michito Kaneko.

Kto w Top 30 World Class Poland 2016?

O tytuł polskiego Barmana Roku 2016 ubiegać się będą kandydaci z Warszawy: Karol Rychlewicz z koktajlbaru Weles, Maciej Szymański z 6 cocktails, Paweł Rodaszyński i Dominik Mazur – El Koktel oraz Rafał Stachów – Gabinet. Sześcioosobową reprezentację wystawi Trójmiasto. W „top 30” znalazło się trzech mieszkańców Gdańska: Krzysztof Rathnau z koktajlbaru Flisak '76, Kamil Szuchalski – Eliksir i Adam Rogalewski – U Szkota. W pomorskiej delegacji znajdą się również barmani z Sopotu: Dawid Zakrzewski z Sheraton z Sopot Hotel. Bar., Steve Zachariasz z lokalu Pinokio oraz Marek Pobłocki z Galeria 63 Club&Restaurant.

Z Krakowa do konkursu zakwalifikowali się: Dominik Ubysz z Le Scandale, którego przysłowiowy włos dzielił od otrzymania biletu na światowe finały 2015, a także Tomasz Źródłowski z baru Mercy Brown i Jan Kachniarz z Enoteki Pergamin. Małopolskę reprezentować będzie też Krzysztof Ciemiera z klubu Menago w Oświęcimiu. Rekrutację do etapu krajowego World Class 2016 pomyślnie przeszli przedstawiciele Poznania: Arkadiusz Prunesti z lokalu Salony, Mikołaj Rzeźnik z Whisky Bar 88 i jedyna kobieta w Top 30 World Class Poland 2016 – Daria Bąk z Hotelu Blow Up Hall 5050. Województwo śląskie reprezentować będzie Piotr Kujawiak ze Sky Bar Katowice.

Sześciu ekspertów miksologii do krajowego etapu World Class oddeleguje Wrocław, który trzyma kciuki za: Patryka Kozyrę – związanego z koktajlbarami Schody Donikąd i Parrot Rum Embassy, Krzysztofa Musielaka z lokalu Szklana Ćma, Szymona Duszkiewicza – Cafe Bar Monopol, Michała Wróbla i Tymona Straburzyńskiego – Heca, a także Dariusza Owczarka – Vertigo Jazz Club Restaurant. Solidną grupę kandydatów ma Łódź: Bartłomiej Wójcik i Bartłomiej Brolik z Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński z Restauracji Bawełna oraz Hubert Workert, reprezentujący Buddha Pub & Gronowalski Restauracja.

Dodatkowe informacje na temat World Class
•    World Class Poland – Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland
•    Strona World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com
•    Światowy klub World Class www.theworldclassclub.com

Diageo
Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan's, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w 180 krajach na całym świecie.
Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.

Diageo Reserve
Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkowa tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Ciroc i Ketel One , gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label , zbożowa whisky Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton.
Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a jego motto brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.

Diageo Reserve World Class
Program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”.
Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 20 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve World Class jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.


Źródło: HelloPR.pl – 12.01.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji