Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Ekologiczna żywność na targach w Kielcach | Aktualności gastronomiczne
Ekologiczna żywność na targach w Kielcach
|
Targi Eco-Family (fot. ekodostawcy.pl)
|
W najbliższy weekend, w dniach 30 – 31stycznia 2016 roku, Targi Kielce będą areną wydarzenia Eco Family – Ekologia dla rodziny. Targi poświęcone będą zdrowej, ekologicznej lokalnej żywności – donosi portal Sejmik.Kielce.pl
W trakcie targów Eco Family swoje produkty zaprezentują między innymi członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie (12 wystawców) oraz uczestnicy projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków (15 wystawców) w ramach Programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością", współfinansowanego ze środków Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.
Podczas konferencji prasowej zorganizowanej przez władze wojewódzkie i samorządowe, a poświęconej zbliżającym się targom, Piotr Żołądek, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego, powiedział między innymi: „Chcemy na targach pokazać potencjał żywnościowy naszego regionu, szczególnie ten ekologiczny. Znak sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie jest już rozpoznawalny, jest zachętą i jednocześnie gwarancją, że mamy do czynienia z produktem wysokiej jakości …”.
Województwo świętokrzyskie przystąpiło do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK) w 2009 roku. Obecnie sieć skupia 68 podmiotów: producentów surowców, przetwórców, restauratorów, właścicieli obiektów gastronomiczno-hotelarskich, hurtowych i detalicznych sprzedawców artykułów rolno-spożywczych.
Działania ESRDK znakomicie uzupełnia realizacja projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Na targach obecnych będzie 15 podmiotów reprezentujących ten właśnie Program.
Źródło: Sejmik.Kielce.pl
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |