Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Najlepsi polscy barmani 2016 o krok bliżej do...

Aktualności gastronomiczne


Najlepsi polscy barmani 2016 o krok bliżej do Miami


Dodano: 2016-01-28

Drukuj

Wyślij


30 barmanów z 9 miast – Gdańska, Katowic, Krakowa, Łodzi, Oświęcimia, Poznania, Sopotu, Warszawy i Wrocławia – ma już za sobą pierwsze, bezpośrednie starcie o przepustkę do najbardziej prestiżowego konkursu miksologicznego na świecie – World Class Competition. Dobiegł końca pierwszy z dwóch zjazdów barmańskich, pod hasłem „Micro Machines”, który odbył się w łódzkim browarze Księży Młyn.

Po pierwszym zjeździe konkursowym na prowadzenie w rankingu barmanów wysunął się Paweł Rodaszyński z warszawskiego koktajlbaru El Koktel oraz dwóch mieszkańców Łodzi – Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński z lokalu Bawełna.



– „World Class to program wszechstronny, weryfikujący zarówno wiedzę i praktykę, jak i talent, osobowość oraz ducha rywalizacji. Każdy uczestnik startuje z tego samego poziomu i także barmani typowani przez swoje środowisko na faworytów muszą walczyć do samego końca” – podsumowała pierwszy zjazd barmański Katarzyna Woods, koordynatorka Diageo Reserve World Class Poland.

Wybór miejsca na pierwsze spotkanie „top 30” uczestników konkursu World Class Poland 2016 nie był przypadkowy. W zabytkowym budynku dawnej szarpalni bawełny imperium włókienniczego Ludwika Grohmana mieści się obecnie browar – idealne źródło wiedzy o fermentacji piwa. A właśnie ten proces, odbywający się z udziałem mikroorganizmów, stanowił motto zjazdu barmanów, stąd nazwa „Micro Machines”.

Pierwszego dnia zjazdu odbyły się warsztaty o fermentacji alkoholi, degustacje produktów tego procesu, jak piwa typu lambic, wodne i mleczne kefiry, destylaty, a ponadto degustacje whisky. Punktem kulminacyjnym był guest bartending, czyli gościnny pokaz barmański Ariela Leizgolda z Izraela i Teda Dako ze Szwecji – finalistów World Class Competition 2015. W roli mentora wystąpił także Mateusz Szuchnik, pierwszy polski uczestnik globalnych zawodów.

Podczas drugiego dnia zjazdu odbyła się pierwsza rywalizacja konkursowa „top 30” kandydatów do tytułu Barmana Roku 2016. Uczestnicy zmierzyli się w konkurencji „Day & Night”, wzorowanej na finałowym zadaniu ubiegłorocznej edycji World Class w Kapsztadzie. Barmani przedstawiali w niej autorskie zestawienia koktajli inspirowanych odpowiednio dniem i nocą.

– „Noty otrzymane na pierwszym zjeździe mają zmotywować uczestników do dalszej pracy i nie przesądzają jeszcze o finałowej klasyfikacji. Na przykład ubiegłoroczny zwycięzca, Mateusz Szuchnik, po pierwszym zjeździe konkursowym zajmował odleglejszą pozycję w rankingu, ale wykonał doskonały postęp, który doprowadził go tytułu polskiego Barmana Roku 2015 i genialnego występu w Kapsztadzie” – dodał Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.

Przed wszystkimi trzydziestoma uczestnikami stoi kolejne wyzwanie – drugi zjazd szkoleniowo-konkursowy w kwietniu br., który wyłoni finałową dwunastkę pretendentów do tytułu polskiego Barmana Roku 2016. Krajowe eliminacje zakończą się w czerwcu 2016, a zwycięzca – jako drugi w historii Polak – wyjedzie we wrześniu na międzynarodowy konkurs miksologiczny. Po światowe trofeum laureaci krajowych edycji z 60 krajów udadzą się tym razem do Miami na Florydzie.

World Class Competition to najbardziej prestiżowy, światowy konkurs miksologiczny. Od 2009 r. program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spożywania koktajli na całym świecie. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. W ubiegłorocznej edycji Polskę reprezentował Mateusz Szuchnik z warszawskiego koktajlbaru El Koktel, który znalazł się w pierwszej 20 najlepszych barmanów globu. Tytuł Barmana Roku 2015 trafił w ręce Japończyka, Michito Kaneko.

Kto w Top 30 World Class Poland 2016?

•    Gdańsk: Krzysztof Rathnau – Flisak '76, Kamil Szuchalski – Eliksir, Adam Rogalewski – U Szkota
•    Katowice: Piotr Kujawiak – Sky Bar
•    Kraków: Dominik Ubysz – Le Scandale, Tomasz Źródłowski – Mercy Brown, Jan Kachniarz – Enteka Pergamin
•    Łódź: Bartłomiej Wójcik i Bartłomiej Brolik – Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński – Restauracja Bawełna, Hubert Workert – Buddha Pub & Gronowalski Restauracja
•    Oświęcim: Krzysztof Ciemiera - Menago
•    Poznań: Arkadiusz Prunesti – Salony, Mikołaj Rzeźnik – Whisky Bar 88, Daria Bąk – Hotel Blow Up Hall 5050
•    Sopot: Dawid Zakrzewski – Sheraton Sopot Hotel. Bar., Steve Zachariasz – Pinokio, Marek Pobłocki - Galeria 63 Club&Restaurant
•    Warszawa: Karol Rychlewicz – Weles, Maciej Szymański – 6 cocktails, Paweł Rodaszyński i Dominik Mazur – El Koktel, Rafał Stachów – Gabinet
•    Wrocław: Patryk Kozyra –Schody Donikąd i Parrot Rum Embassy, Krzysztofa Musielaka – Szklana Ćma, Szymon Duszkiewicz – Cafe Bar Monopol, Michał Wróbel i Tymon Straburzyński – Heca, Dariusz Owczarek – Vertigo Jazz Club Restaurant


Dodatkowe informacje na temat World Class
•    World Class Poland – Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland
•    Strona World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com
•    Światowy klub World Class www.theworldclassclub.com

Diageo
Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan's, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w 180 krajach na całym świecie.
Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.

Diageo Reserve
Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkowa tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Ciroc i Ketel One , gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label , zbożowa whisky Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton.
Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a jego motto brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.

Diageo Reserve World Class
Program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”.
Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 20 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve World Class jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.


Źródło: HelloPR.pl – 26.01.2016


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji