Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Dwie ręcznie zbierane kawy z serca dwóch różnych...

Aktualności gastronomiczne


Dwie ręcznie zbierane kawy z serca dwóch różnych kultur


Dodano: 2016-01-29

Drukuj

Wyślij



Kawy Umutima i Tanim w ofercie Nespresso


Nowe kawy w edycji limitowanej - UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas – w ofercie Nespresso

W Rwandzie, na małej, ale nowocześnie zmodernizowanej plantacji kawy w okolicach jeziora Kiwu pracuje niewielka, lokalna społeczność. Takich jest tutaj wiele. Gęsto zaludnione brzegi jeziora Kiwu to tereny żyzne, o dobrych warunkach do uprawy. Tutejsi plantatorzy jakiś czas temu doświadczyli renesansu przemysłu kawowego i używają nowoczesnych technik obróbki zbiorów, dostarczając kawę szlachetnej jakości i najlepszego aromatu. Owoce kawowca, rosnące w pełnym słońcu, zbierają ręcznie. Ponieważ nie wszystkie „wiśnie” kawy dojrzewają jednocześnie, plantatorzy sprawdzają drzewka co kilka dni, aby wybrać tylko dojrzałe owoce. Kawa pochodząca z Rwandy uważana jest za jedną z najsłodszych i najbardziej cenionych kaw z Afryki Wschodniej.



W odróżnieniu od Rwandy, w Meksyku (w Chiapas) krzewy kawowca rosną na wysokich terenach i ich powulkanicznej glebie. Schowane są w cieniu drzew pomarańczowych i awokado. Teren Chiapas uważany jest za region, w którym zapoczątkowano pozyskiwanie jakościowej kawy w tym kraju. Lokalne mieszanki znane są z aromatu owoców pestkowych oraz nut kakao. Tutejsi farmerzy preferują tradycyjne metody uprawy, przekazywane z pokolenia na pokolenie od lat. Drzewa kawowca zasadzają w cieniu bujnej roślinności tropikalnego lasu deszczowego. Przedłuża to dojrzewanie owoców, a tym samym dostarcza ziaren jednakowej jakości o wybornych aromatach.

Kawami z tych dwóch krajów o egzotycznie brzmiących nazwach - UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas - Nespresso zaskakuje konsumentów w nowej edycji limitowanej. Powstały one we współpracy ze społecznościami, zamieszkującymi wybrzeża jeziora Kiwu w Rwandzie oraz region Chiapas w Meksyku – choć w zupełnie różnych kulturach, stworzone z jednej wspólnej pasji. Doceniając ich zamiłowanie do uprawy kawowca, obu kawom nadano nazwę „serce” w lokalnych językach (pierwsze człony nazw) - UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas. Tworząc je, Nespresso połączyło zamiłowanie i poświęcenie plantatorów ze swoją ekspercką  wiedzą nt. technologii palenia i mielenia.

W kawie UMUTIMA wa Lake Kivu eksperci Nespresso wydobyli wrodzone cechy kawy poprzez oddzielne palenie zielonych ziaren. Część z nich podlega łagodnemu paleniu, co podkreśla nuty soczystych owoców. Druga część palona jest mocniej, co pozwala uzyskać odpowiednią moc kawy i jedwabistą konsystencję. Dzięki przemyślanej selekcji i odpowiedniemu mieszaniu w filiżankę tej kawy odznacza kompleksowość i pełnia smaku.

Tworząc TANIM de Chiapas również zastosowano technikę oddzielnego palenia. Jedna partia kawy wypalana jest w niskiej temperaturze przez dłuższy czas, co wydobywa z niej charakterystyczne nuty orzecha i chleba, podczas gdy drugą część poddaje się krótszemu, ale mocniejszemu paleniu, co pozwoliło uwypuklić jej jedwabistą konsystencję.
 
Zarówno UMUTIMA wa Lake Kivu jak i  TANIM de Chiapas to kawy z serii Pure Origin – gamy kaw pozyskiwanych z jednego kraju pochodzenia. Oznacza to 100% ziaren każdej z kaw pochodzi z odpowiedniego kraju.

Profile aromatyczne nowych kaw:

UMUTIMA wa Lake Kivu
Orzeźwiające połączenie gęstej konsystencji i nut soczystych owoców, wzmocnionych delikatnym posmakiem.
Rekomendowana do picia w postaci espresso lub lungo.
Intensywność: 6

TANIM de Chiapas
Słodka harmonia jedwabistej konsystencji i aromatu chleba oraz nut orzechowych.
Rekomendowana do picia w postaci ristretto lub espresso.
Intensywność: 7

Obie kawy - UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas – wyśmienicie łączą się z mlekiem. Sommelierzy ds. kawy w Nespresso polecają podawać je odpowiednio jako latte macchiato oraz cappuccino, lub po prostu – z odrobiną mleka.

UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas dostępne są w ofercie Nespresso w butikach marki, sklepie internetowym na nespresso.com, poprzez mobilną aplikację oraz telefoniczną infolinię przez ograniczony czas w cenie 2 zł za kapsułkę.

***
Nestlé Nespresso SA

Nestlé Nespresso SA jest pionierem i liderem rynku najwyższej jakości porcjowanej kawy premium. Spółka Nespresso z siedzibą w Lozannie, Szwajcaria, obecna jest w 62 krajach i zatrudnia  ponad 10.500 pracowników. W 2014 roku spółka zarządzała globalną siecią sprzedaży detalicznej liczącą ponad 400 butików. Więcej informacji pod adresem: www.nespresso.com.


Źródło: Nespresso.com – 27.01.2016
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji