Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Browar Stu Mostów we Wrocławiu przywróci warzenie... | Aktualności gastronomiczne
Browar Stu Mostów we Wrocławiu przywróci warzenie cenionego polskiego piwa
|
Browar Stu Mostów we Wrocławiu wznowi produkcję Schöpsa
|
W wrześniu 2016 w trakcie EBC Symposium – europejskiego spotkania naukowców i technologów piwowarstwa, właściciele wrocławskiego Browaru Stu Mostów mają zamiar zaprezentować uwarzone w nim jedne z najbardziej cenionych polskich piw - słynny wrocławski Schöps – relacjonuje portal TuWroclaw.pl
Prace nad realizacją projektu Schöps trwają w Browarze Stu Mostów już od lipca 2015 roku. Odbyło się już nawet pierwsze testowe warzenie.
Produkcję słynnego Breslauer Schöps, będącego piwowarskim symbolem miasta i cieszącego się renomą w wielu polskich i niemieckich miastach, rozpoczęto około 1550 roku. Trzema podstawowymi składnikami były: szyszki chmielu, ziarna pszenicy i dobra woda.
Wznowienie produkcji Schöpsa wspiera wiele osób zaangażowanych w odtworzenie tradycyjnego stylu warzenia wrocławskiego piwa. Jest wśród nich między innymi Andrzej Urbanek, znawca piwowarstwa i historii wrocławskich browarów, który zwrócił uwagę, że wśród niegdysiejszych piw były zarówno piwa o niskiej zawartości alkoholu, jak i piwa mocne, wśród których zasłynął pszeniczny „Wrocławski Baran”.
Źródło: TuWroclaw.com – 12.02.2016
| | | |
|
Komentarze: |
|
|
|
|
|
| | |