Strona główna » Aktualności gastronomiczne » Zioła w kuchni – poleca szef kuchni Zamku...

Aktualności gastronomiczne


Zioła w kuchni – poleca szef kuchni Zamku Topacz


Dodano: 2016-02-25

Drukuj

Wyślij


Świeże i aromatyczne zioła to doskonały dodatek do potraw, ceniony przede wszystkim za swoje właściwości aromatyczne. Znakomicie wzbogaca smak przygotowanych posiłków, a także podnosi ich walory zdrowotne. Zioła doskonale wspomagają bowiem trawienie, pomagają dbać o smukłą sylwetkę, a także znane są ze swoich właściwości redukujących stres. Jakie zioła warto wykorzystywać w swojej kuchni, jakie mają one właściwości oraz z jakimi potrawami najlepiej się komponują, zdradza szef kuchni Zamku Topacz.

Herbal trend to kierunek, który możemy obserwować w co najmniej kilku dziedzinach życia, chociażby w kosmetologii. Z kolei wykorzystywanie ziół w kuchni, choć znane nam od bardzo dawna, ostatnio staje się jeszcze bardziej popularne. Zioła to bowiem naturalny dodatek, który nie zawiera wzmacniaczy smaku i sztucznych aromatów, mających negatywny wpływ na nasz organizm. Dzięki świeżym ziołom potrawy nabierają wyjątkowego aromatu, są zdrowsze i smaczniejsze.


 
Rafał Borys, szef kuchni Zamku Topacz, zdradza, które zioła dominują w jego kuchni oraz dlaczego warto je wykorzystywać.


Szczawik zajęczy

Podobny do koniczyny szczawik ma cienkie i delikatne listki. Choć nie ma intensywnego zapachu, to jego smak jest bardzo charakterystyczny i niepowtarzalny. Ceniony jest zarówno za właściwości, które czynią go rośliną niesamowicie przydatną w kuchni, jak i z powodu swoich cech leczniczych. Pobudza bowiem trawienie i wydzielanie śliny, a zjedzenie kilku świeżych listków likwiduje zgagę i oczyszcza wątrobę. Kwaskowaty, podobny do limonki, lekko korzenny, ale nie gorzki szczawik jest doskonałym dodatkiem do sałatek, zup, a także ryb.

Tymianek

Tymianek to bez wątpienia niezastąpiona przyprawa. Stosowany jest w kuchni francuskiej, hiszpańskiej, włoskiej, greckiej, a także w krajach bałkańskich. Swoich zwolenników ma również w naszym kraju. Tymianek ma ostry, ale przyjemny zapach, a potrawom nadaje wyrazistego smaku i aromatu. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsem, ale odnaleźć potrafi się także w towarzystwie deserów. Warto wiedzieć, że ma właściwości odświeżające oddech, a jego liście bogate są w witaminę K, A, C i E.

Rozmaryn

Charakterystyczny, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru – tak można opisać smak rozmarynu,
który jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań. Nie może go zabraknąć między innym u boku jagnięciny, wołowiny, cielęciny, a także dziczyzny. Świetnie dopełnia również smak warzyw, na przykład szpinaku, pomidorów, czy grochu. Bardzo dobrze komponuje się z szczypiorkiem, tymiankiem, czy pietruszką. Nie możemy równie zapominać o jego właściwościach zdrowotnych – pomaga w trawieniu pokarmów, działa przeciwbólowo oraz jest cudownym środkiem odżywczym szczególnie dla serca, mózgu i układu nerwowego.

Szałwia

To bardzo popularna w kuchni włoskiej przyprawa, którą charakteryzuje wyraźny, ostry smak. Świeże liście szałwii są doskonałym dodatkiem do mięs, między innymi gęsiny, kaczki, a także ryb. Można ją również podawać w towarzystwie sałatek i makaronów. Szałwia ma także wiele właściwości zdrowotnych, często nazywana jest wręcz naturalnym antybiotykiem. Wykorzystuje się ją m.in. w leczeniu anginy, zapalenia migdałków i błony śluzowej jamy ustnej, a także chorób przyzębia.

To tylko niektóre z licznych ziół wykorzystywanych w Zamku Topacz. Aby poznać walory smakowe zarówno tych wymienionych tutaj, jak i innych aromatycznych przypraw, warto wybrać się na pyszny obiad do Restauracji Spichlerz.

Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 55 eleganckich pokoi, 4 sale konferencyjne i bankietowe oraz restaurację. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.

W lutym 2016 roku planowane jest otwarcie serca kompleksu hotelowego – Zamku Topacz. Zrewitalizowany obiekt będzie pełnił funkcję hotelu z basenem oraz butikowym SPA, w którym usługi świadczone będą na poziomie 5- gwiazdkowym. Dotychczasowa oferta obiektu poszerzy się więc o 9  nowych pokoi spełniających najwyższe kryteria oraz salę konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem, a także wykwintną restaurację, prowadzoną  przez doświadczonych szefów kuchni.

Zamek położony jest jedynie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Ślęza.


Źródło: 38PR.pl – 23.02.2016
 


Komentarze:

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Pierwsze akredytowane laboratorium, które bada wina ...więcej»

Dwa i więcej w jednym, czyli najciekawsze koncepty gastronomiczne ...więcej»

Nowa restauracja Sphinx w Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu ...więcej»

Ostatni Mikser Kulinarny w drugiej edycji programu Szef dla Młodych Talentów ...więcej»

Krajowy finał World Class 2018 rozstrzygnięty! ...więcej»

Piękny Pałac, odremontowany i zaadoptowany na...

2018-06-08, 23:45:01 ~Zbigniew Hanke

Też jak jadę na rower to biorę dużą butelkę cisowianki,...

2018-05-15, 12:57:50 ~Agata

Fajnie, że Koneser będzie miał taką bogatą ofertę...

2018-03-24, 18:12:35 ~Karolina

"Prawdopodobnie" ... z tego co widziałem to Golden Tulip...

2018-03-06, 10:02:29 ~Paul VD

Warszawa a szczególnie Praga potrzebowała inwestycji...

2018-02-19, 19:49:28 ~klara

Świetna inicjatywa, podpisuję się obiema rękami. Dzieci...

2018-01-24, 16:51:44 ~anita

Jakie blisko 700 000 skoro nawet nie było pół miliona...

2018-01-16, 13:49:40 ~Brzeski

Koneser dla mieszkańców Pragi i nie tylko to wielka...

2018-01-14, 15:14:12 ~smakosz

Więcej o Dolinie Psarki można znaleźć na...

2018-01-09, 19:03:15 ~Michał

Copyright ©2008-2018 Hotelinfo24.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone

O PORTALU | REGULAMIN SERWISU | REKLAMA W PORTALU  | KONTAKT

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgode na używanie cookie.  Więcej informacji